Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2021 08:30 | Správy | Domáce správy

Predajne dopredávajú skladové zásoby: Na bicykel sa čaká aj pol roka!

Jar a lockdown vyhnali do prírody tisícky ľudí. Zaznamenali to aj predajcovia bicyklov, ktorí už od minulej jari zažívajú nevídaný dopyt. Predajne po celom svete hlásia nedostatok modelov, za čo môžu oneskorené dodávky z Ázie.

Nová sezóna sa ešte poriadne nerozbehla a niektoré predajne na Slovensku už majú problém uspokojiť nevídaný dopyt po horských, cestných či gravelových bicykloch. Sklady sa vyprázdňujú a dodávky noviniek sú v nedohľadne.

Pandémia vyhnala ľudí do prírody a mnohí začali žiť aktívnejšie. Dôkazom je nevídaný dopyt po bicykloch. Ako opísal Michal Kubík (38), skúsený technik z Mad Bike Košice, situácia na trhu sa začala meniť už minulý rok. „Vlani na Veľkú noc ešte boli bicykle dostupné aj v skladoch dodávateľov. Najviac sme predávali v máji až júni, keď prišli prvé opatrenia.

Nepamätám si, že by niekedy bol taký veľký záujem o bicykle ako teraz,” opísal Kubík s tým, že na začiatku minulého leta už nemali čo predávať. „Všetky žiadané a lacnejšie modely boli vypredané, ľudia už boli nútení kupovať aj vyššie a drahšie triedy,” dodal s tým, že situácia sa opakuje aj tento rok.

 

„Predobjednávky na tento rok sme mali už v septembri či októbri 2020. Už vtedy nás výrobcovia upozorňovali, že táto sezóna bude veľmi komplikovaná,” zhodnotil servisák. Situácia na trhu v Bratislave je podobná. „Dopyt je veľký. Výrobcovia navyše nevedia garantovať dátumy dodávok. Problém však majú tie predajne, ktoré neobjednali kusy minulý rok pred letom do zásoby,“ odhalil Roman Bruňacký (42) z predajne Bicykle Peter Privara.

Nedostatok bikov zapríčinili oneskorené zásielky náhradných súčiastok. Chýbajú brzdy, plášte, odpružené vidlice aj prehadzovače. Ak sa navyše cyklistom pred sezónou pokazil bicykel, majú problém. „Všetky súčiastky si berú výrobcovia a servisy a predajne majú problém sa k tomu dostať,” povedal Kubík. „Servis starých bicyklov ide vo veľkom od zimy,“ doplnil Bruňacký.

Dostatok až o 2 roky?

Dodávky na tento rok niektorí výrobcovia posúvajú. Niektoré prídu až koncom septembra, teda na konci sezóny, no aj tak ich už majú obchody zvačša predané.

„Pre tých, ktorí si chcú ešte kúpiť skladový kúsok za dobrú cenu, to môže byť problém. Kto skôr príde, ten berie,” netajil Kubík s tým, že zatiaľ ešte dokážu uspokojiť dopyt, no v lete už asi budú vybrakované predajne. A situácia sa tak rýchlo nezlepší! „Už sa riešia objednávky na rok 2022 a bude to podobné ako teraz. Až v roku 2023 by mal byť dostatok,“ prezradil Bruňacký s tým, že dostatok súčiastok a modelov bude až v sezóne 2023.

Cyklistov je takmer dvakrát viac

Dobrovoľníci z košickej Cyklokoalície vlani v máji a v septembri sčítavali cyklistov na najfrekventovanejších miestach v metropole východu. Podľa ich výsledkov sa počet cyklistov zvýšil medziročne až o 60 percent, pričom mierne poklesol počet ľudí dochádzajúcich na bicykli za prácou. Efekt lockdownu a uzavretých okresov sa však prejavil naplno, podľa údajov cyklokoalície v roku 2020 stúpol počet cyklistov až o 90 percent.

Aké modely sa najviac predávajú

  • Gravel: Kombinuje terénne vlastnosti s rýchlosťou cestného bicykla, s ktorým zdieľa geometriu rámu a tvar riadidiel.
  • Horský: Ideálny na jazdu v náročnom teréne, pričom sa dobre predávajú celoodpružené kúsky.
  • Cestný: Vhodný na dobrý povrch aj do mesta, pre cyklistov milujúcich rýchlosť a dlhé jazdy.
  • Mestský: Krátke trasy do práce či na nákup.
  • Cyklokrosový: Vychádza z cestných bicyklov, je určený na rýchlu jazdu terénom, čomu je prispôsobená geometria rámu a širšie plášte.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, jar, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí