Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2021 13:29 | Správy | Zahraničné správy

Ozval sa aj hovorca Putina: Ak Slovensko našu vakcínu nechce, tak...

Situácia okolo ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku nijak nenarušuje dôveryhodnosť tohto preparátu v Európskej únii, povedal v piatok podľa agentúry TASS novinárom hovorca ruského prezidenta.

"Ak Slovensko nechce vakcínu, ďalšie krajiny budú potešené... Bude viac pre iných," citovala Dmitrija Peskov agentúra Reuters. "Čo sa týka vnútorných diskusií, ktoré sa odohrávajú na Slovensku, to nie je naša vec," dodal Peskov, ktorý tiež obhajoval Sputnik V ako jeden z "najlepších, najspoľahlivejších a najúčinnejších" očkovacích preparátov proti chorobe covid-19 na svete.

Medzi Slovenskom a Ruskom vypukol v posledných dňoch spor týkajúci sa zásielky ruskej vakcíny. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo štvrtok oznámil, že jednotlivé šarže vakcíny Sputnik V zrejme nemajú rovnaké vlastnosti. Ďalej oznámil, že vakcína, ktorú dostal, sa líšila od šarží preskúmaných Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a tej, o ktorej pojednával odborný časopis Lancet. Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý zodpovedá za marketing Sputnika v zahraničí, Bratislavu potom obvinil, že porušila kontrakt na dodávku tejto vakcíny a požiadal o jej vrátenie.

Podľa RDIF ŠÚKL porušil zmluvu tým, že zadal testovanie dodané zásielky laboratóriu, ktorá nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií EÚ. ŠÚKL v reakcii zaslanej ČTK označil tvrdenia RDIF za zavádzajúce, pretože laboratória EÚ kontrolujú kvalitu vakcín, ktoré boli registrované v európskom bloku, čo Sputnik V nie je. RDIF podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že všetky šarže sú rovnaké. Bývalý  premiér Igor Matovič dohodol napriek odporu časti vládnej koalície nákup dvoch miliónov vakcín Sputnik V a na začiatku marca Slovensko doviezlo prvú zásielku 200.000 dávok tejto očkovacej látky.

 

Matovič, ktorý v terajšej vláde zastáva funkciu ministra financií, rokoval vo štvrtok o Sputnika V v Moskve. Neskôr naznačil, že sa mu podarilo dosiahnuť, aby Slovensko o túto vakcínu neprišlo. Sputnik V očkuje z únijných krajín Maďarsko, ktorého regulačný úrad túto vakcínu schválil pre núdzové použitie, bez toho aby čakal na odporúčanie EMA. Záujem o ruský preparát majú tiež nemecká spolková krajina Bavorsko alebo Meklenbursko-Predpomoransko. Nakúpiť ho chce aj nemecká spolková vláda, uviedol v stredu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia