Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2021 12:43 | Správy | Domáce správy

Zastavme korupciu dvíha varovný prst a vyzýva výbor NRSR: Pýtajte sa Matoviča na majetok!

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby sa pýtal ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) na jeho majetok.

Zuzana Petková z nadácie hovorí, že podľa majetkového priznania je Matovič bezdomovec. Zastavme korupciu žiada zmenu podávania majetkových priznaní a ich nezávislú kontrolu. Priznania podávané politikmi v súčasnosti podľa nej nie sú skutočným obrazom toho, čo vlastnia a užívajú. Ich kontrolu považuje za formálnu, pričom systém umožňuje vyhnúť sa jej. Ako príklad uvádza práve Matovičovo priznanie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Minister financií podľa majetkového priznania nič nevlastní a ani neužíva cudzí majetok nad zákonom stanovenú hodnotu. Uvádza tiež, že nie je majiteľom žiadnej nehnuteľnej veci a ani neužíva nehnuteľnosť, ktorá by patrila inej právnickej a fyzickej osobe nad zákonom stanovenú hodnotu. "Z priznania sa javí, akoby bol Igor Matovič človekom bez majetku, ktorý nikde nebýva. To však nedáva reálny obraz o majetkovej situácii jeho a rodiny," uviedla Petková.

Nadácia pritom hovorí, že Matovič býva v dome so svojou rodinou, ktorý pravdepodobne patrí jeho manželke. Vysvetlila tiež, že v zmysle zákona mal priznať jeho užívanie, ak hodnota veci, v tomto prípade nájmu, presahuje 18.200 eur ročne, teda mesačne 1517 eur. "Vyzývame výbor pre nezlučiteľnosť funkcií NRSR, aby preveril, či túto hranicu neprekročil, a teda či je jeho majetkové priznanie úplné a pravdivé. Rovnako by mal preskúmať, či je to tak aj v prípade hnuteľných vecí," dodala nadácia.

 

Zastavme korupciu dodáva, že Matovič "prepísal" celý majetok aj rodinnú firmu na manželku. Pripomína i rozsudok Okresného súdu v Trnave, ktorý nadobudol právoplatnosť 31. augusta 2006 a ktorým bolo zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo. Toto považuje nadácia za jeden zo spôsobov, ako sa môžu politici vyhnúť verejnej kontrole, keďže majetok manželky a neplnoletých detí sa priznáva, ale nezverejňuje. Petková doplnila, že minister financií nie je jediný verejný funkcionár, z ktorého majetkového priznania sa v podstate nič nedozvieme. Aj preto hovorí o potrebe zmeniť systém majetkových priznaní čo najskôr.

Neskoré zverejňovanie informácií z priznaní by sa podľa advokátky spolupracujúcej s nadáciou Marianny Leontiev malo riešiť digitalizáciou. Presadzuje aj ich kontrolu nezávislým úradom, ktorý by mal vzniknúť. Efektívny systém kontroly označila za jeden z kľúčových faktorov posilnenia dôvery verejnosti voči politikom a verejným inštitúciám. V súvislosti s majetkovými priznaniami už vznikla pracovná skupina, ktorá má riešiť zmenu legislatívy. Leontiev je jej členkou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?