Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Ako dosiahnuť sýtozelený živý plot, ktorý poteší každé oko

Ozdoba, ktorá skrášli každý dvor. Zistite, ako sa správne starať o živý plot, aby bol zdravý a žiarivý.

Živé ploty dodávajú nádych sviežosti a právom patria medzi obľúbené formy oplotenia. Na rozdiel od betónových alebo pletivových plotov pomáhajú zachytávať prach, tlmia hluk a vietor a pomáhajú zvyšovať vlhkosť vzduchu. Na trhu existuje množstvo drevín, z ktorých si môžete vybrať živý plot a ktorý aj najviac zapadne k štýlu vašej záhrady. V závislosti od požadovanej výšky, šírky, tvaru a farby listov si môžete vybrať z opadavých alebo vždyzelených drevín. No bez správnej starostlivosti sa na každom živom plote časom vytvoria prázdne miesta, alebo vám začne doslova prerastať cez hlavu. Poďme sa pozrieť na to, ako sa správne starať o živé ploty tak, aby z nich každý rok bola krásna, oku lahodiaca vizitka vašej domácnosti.

Otvoriť galériu

Ako si vybrať plotostrih

Tvarovaný živý plot tak trochu pripomína ľudské vlasy. Pre povzbudenie ich rastu a zahustenie je potrebné ich z času na čas ostrihať. V závislosti od stavu a veku môže váš živý plot vyžadovať ľahký udržiavací, hlbší výchovný alebo zásadný zmladzovací rez. Akýkoľvek je váš cieľ, najjednoduchšie ho dosiahnete s pomocou kvalitného plotostrihu. V súčasnosti sú už pri výbere nového plotostrihu jednoznačne preferované akumulátorové zariadenia. Benzínové plotostrihy sú zbytočne ťažké, hlučné a produkujú množstvo škodlivých splodín, nehovoriac o komplikovanej údržbe a štartovaní po zime, zatiaľ čo kábel elektrických plotostrihov z nich robí krajne nepraktické a nebezpečné zariadenie. 56V aku plotostrihy EGO POWER+ sú slobodné od všetkých nevýhod benzínových a elektrických plotostrihov a prinášajú vynikajúci výkon a ergonómiu spojenú a nízkou hmotnosťou a tichou, bezúdržbovou prevádzkou. Môžete tak strihať váš plot bez toho, aby ste rušili susedov alebo zamorili vašu záhradu výfukovými plynmi. Pre malé práce vám postačia aj jednoručné 12V aku nožnize na živý plot, s ktorými ľahko vytvarujete malé živé ploty a s nadstavcom na trávu zarovnáte okraje trávnika.

Otvoriť galériu

Udržiavací rez

Pravidelný udržiavací rez rýchlo rastúcich drevín, ako napríklad vtáčí zob, pomáha stimulovať ich rast a udržuje ich husté a bez prázdnych miest. Pri udržovaných živých plotoch vám postačí aj hobby plotostrih s menším rozstupom zubov, ako napríklad model EGO POWER+ HT2000E s 51 cm lištou. Pri vyšších a širších plotoch však určite stojí za zváženie plotostrih s dlhšou lištou, ako napr. 61 cm model HT2410E. Ich rozstup zubov 25, resp. 26 mm znamená, že si tieto plotostrihy s ľahkosťou poradia s úržbou aj výchovným rezom väčšiny živých plotov opadavých aj vždyzelených drevín. Dôležitá je, ako inak, správna technika a pravidelnosť rezu.

Kedy strihať živý plot?

Neopadavé (vždyzelené) dreviny vyžadujú len jeden ľahký rez ročne, ideálne v lete medzi májom a augustom. Opadavé listnáče je potrebné strihať častejšie, ideálne dva- až trikrát za rok. Prvýkrát sa zvyčajne strihajú skoro na jar a druhýkrát v neskorom lete alebo začiatkom jesene. No v prípade rýchlo rastúceho živého plota je možné ho druhýkrát ostrihať už začiatkom leta a tretíkrát na začiatku jesene. Vždy je však vhodné s druhým rezom počkať, až kým nevypučia hlavné púčiky, kedy sa rast živého plota spomalí. Vtedy si ostrihané rastliny udržia svoj upravený vzhľad dlhšie.

Otvoriť galériu

Zastrihávanie živého plotu

Ideálnym počasím na strihanie sú suché a zamračené dni bez mrazu; silné, priame slnečné žiarenie totiž môže poškodiť ostrihané výhonky. Pre zdravý a hustý živý plot odporúčame zachovať lichobežníkový tvar, kedy je horná časť o niečo užšia ako spodná. Je tak zabezpečený prístup svetla aj do spodných častí rastlín, ktoré potom ochotnejšie vyháňajú nové výhonky. Pre dosiahnutie bezchybného tvaru si môžete vytvoriť šablónu z kartónu, prípadne si môžete natiahnuť špagát, aby ste sa uistili, že bude po celej dĺžke živý plot skrátený rovnomerne.

Výchovný rez

Pri tomto type rezu je potrebný väčší rozstup zubov, keďže výhonky sa strihajú bližšie k hlavnému kmeňu. Ideálny je plotostrih s rozstupom nožov 20 – 30 mm, napríklad modely HT2410E alebo HT5100E. Kdežto pri udržiavacom reze sa strihajú výhonky v dĺžke len 10 – 15 cm, pri výchovnom reze to môžu byť až dve tretiny ich dĺžky. Tento rez umožňuje odstrániť aj staršie, poškodené a križujúce sa konáre. Ideálny čas na tento typ rezu je skorá jar v deň, keď už nemrzne, no ešte pred naplnením púčikov miazgou. Zabránite tak vyčerpaniu rastliny a výsledkom je hustejší rast nových výhonkov v nasledujúcom roku.

Otvoriť galériu

Omladzujúci rez

Zašlá sláva živých plotov s prázdnymi miestami a nepravidelným rastom neznamená, že už niet pomoci. Práve naopak. Vtedy je čas na omladzujúci rez. Pripravte si kvalitný a výkonný plotostrih s rozstupom nožov okolo 30 mm schopný čisto a presne strihať aj hrubé konáre blízko hlavného kmeňa. Ideálne modely sú EGO POWER+ HT5100E alebo HT6500E s dĺžkou lišty 51, resp. 65 cm a rozstupom zubov 33 mm. Pri omladzovacom reze sa konáre skrátia takmer na samotný kmeň. Výsledkom je hustejší rast nových výhonkov z kmeňa a dosiahnutie nového tvaru. Rovnako, ako v prípade výchovného rezu, je dôležité s týmto rezom začať skoro na jar, pred naplnením púčikov miazgou. Zabránite tak strate drahocennej miazgy, ktorú rastlina využije pri tvorbe nových výhonkov. Taktiež je vhodné rastliny prihnojiť kvalitným viaczložkovým hnojivom pre okrasné dreviny.

V zásade je však živý plot celkom nenáročný na údržbu. Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek rez, veríme, že váš živý plot sa vám za vašu starostlivosť odplatí a svojím hustým rastom poteší vaše oči aj celú domácnosť. A pokiaľ si zoberiete na pomoc jeden z plotostrihov EGO POWER+, bude aj starostlivosť oň radosťou. Nie náhodou je táto značka jednotkou na svete medzi výrobcami aku záhradnej techniky a svojou kvalitou, výdržou a 5-ročnou zárukou na zariadenia, resp. 3-ročnou zárukou na batérie presvedčil už mnohých spokojných zákazníkov. Viac informácií o starostlivosti o záhradu a našich výrobkoch nájdete na stránke www.egopower.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec