Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2021 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Pre slovenskú políciu pracuje 18 koní: Prísne podmienky, ktoré musí spĺňať mohutný strážca zákona!

V Policajnom zbore (PZ) slúži momentálne 18 koní. Využívajú sa najmä na výkon hliadkovej služby, pri pátracích akciách a ochrane štátnych hraníc.

Ich výhodou je predovšetkým schopnosť pracovať v teréne so sťaženým prístupom a prirodzený rešpekt. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Jazdná polícia s oddeleniami v Bratislave a Košiciach je súčinná s poriadkovými jednotkami. "Spolupracuje pri zabezpečovaní verejného poriadku v súvislosti s konaním pri nedovolenom zhromaždení osôb, športových, kultúrnych a iných verejných podujatiach," načrtla hovorkyňa. Kone nasadzujú v chránených krajinných oblastiach, národných parkoch, v blízkosti vodných zdrojov, zalesnených porastoch a hlavne v miestach so sťaženým prístupom pre služobné motorové vozidlá.

"Napríklad pri pátracích akciách je možný rýchlejší a efektívnejší postup pri prehľadávaní krajinných oblastí, keďže jazdec sedí na služobnom koni a má zo sedla lepší rozhľad na krajinu. Jazdec na služobnom koni tak prepátra väčšiu krajinnú oblasť za kratší čas ako osoba, ktorá ide pešo," vysvetlila Bárdyová. Kôň je však mohutné a majestátne zviera, jeho mínusom je, že sa nedá zaparkovať ako motorové vozidlo.
Počas bezpečnostných opatrení vykonávaných pri športových podujatiach, nepovolených zhromaždeniach a manifestáciách je výhodou prirodzený rešpekt, ktorý kôň vzbudzuje. V prípade, že dochádza k stretu skupín, napríklad ultras fanúšikov športových klubov, umožňuje zákon o Policajnom zbore využiť tzv. vytláčanie koňmi.

 

Najdlhšie slúžiacim koňom od založenia služobnej hipológie na Slovensku bol Barón. Na bratislavskom oddelení odslúžil takmer štvrťstoročie. V súčasnosti je najstarším služobným koňom 24-ročná Patrona s desiatimi odslúženými rokmi.

Policajný kôň musí na zaradenie do služby spĺňať fyzické predpoklady a absolvovať základný jazdecký výcvik. Vyhovieť musí aj po psychickej stránke. "Pri výbere služobného koňa sa berú na zreteľ hlavne povahové vlastnosti a zdravotný stav koňa - musí byť pokojný, vyrovnaný, neplašivý, odolný voči extrémnej záťaži ako napríklad hluky, zvuky, prudké pohyby, čo by mohlo spôsobiť jeho splašenie a zároveň by sa stal pre jazdca neovládateľným," priblížila hovorkyňa. Preferovaným plemenom je slovenský teplokrvník.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu