Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2021 07:50 | Správy | Európa

EÚ chce lepšie chrániť práva a záujmy detí v núdzi

Vedeli ste, že vo svete tvoria deti celkovo 30 % globálnej populácie? V EÚ tvoria deti a mládež jednu pätinu všetkých Európanov. Mnohí z nich sú ohrození chudobou a sociálnym vylúčením. Čo navrhla Európska komisia na zlepšenie situácie?

Názory detí nie sú vždy vypočuté ani zohľadnené v záležitostiach, ktoré sa ich priamo týkajú. Toto ešte zhoršila pandémia ochorenia COVID-19. Európska komisia preto pri príprave svojich nových návrhov spolupracovala s poprednými svetovými organizáciami pre práva detí a zhromaždila názory viac ako 10 000 detí. Zistilo sa napríklad, že jedno z troch detí v EÚ už zažilo diskrimináciu alebo sociálne vylúčenie. Deväť z desiatich detí v Únii si uvedomuje klimatickú zmenu a jej vplyv na ich komunitu. Jedna pätina detí v EÚ nevyrastá s pocitom šťastia a obáva sa o svoju budúcnosť. Tri zo štyroch opýtaných detí sa v škole cítia šťastné, no štyri deti z piatich vo veku 17 rokov majú pocit, že ich školstvo dobre nepripravuje na budúcnosť.

Komisia na základe všetkých dostupných informácií a názorov vypracovala spoločnú stratégiu EÚ v oblasti práv dieťaťa, ktorej cieľom je stavať na všetkých existujúcich opatreniach EÚ zameraných na ochranu a podporu práv detí, pričom prichádza aj s ďalšími krokmi na zlepšenie.

Čo prináša stratégia EÚ v oblasti práv dieťaťa?

Stratégia obsahuje šesť tematických oblastí s navrhovanými opatreniami. Nová stratégia podporuje myšlienku, aby deti mohli byť aktérmi zmien demokratického života. EÚ chce deťom zaistiť aj ich právo plne využiť svoj potenciál bez ohľadu na svoje sociálne zázemie. Tu sa Komisia snaží zaviesť európsku záruku pre deti, ktorá pomôže bojovať proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu. Komisia sa bude zaoberať i duševným zdravím detí a bude podporovať zdravú a udržateľnú výživu v európskych školách. Bude sa usilovať aj o lepšie celoeurópske pravidlá v oblasti predškolského vzdelávania a starostlivosti. Dôležitú úlohu bude naďalej zohrávať aj inkluzívne a kvalitné vzdelávanie.

Deti majú mať zabezpečené právo na život bez násilia. Komisia navrhne právne predpisy na boj proti rodovo motivovanému a domácemu násiliu a predloží odporúčania na predchádzanie škodlivým praktikám, ktorých terčom sú často ženy a dievčatá. Členské štáty by zase mali posilniť ich integrované systémy ochrany detí a zlepšiť ich fungovanie. Všetci by sme mali posilniť boj proti násiliu v školách, pričom je aj dôležité prijať vnútroštátne právne predpisy na ukončenie telesných trestov vo všetkých prostrediach.

V EÚ je dôležitým aj právo detí na súdnictvo, ktoré by malo zohľadňovať ich potreby v postavení obete, svedka, podozrivého, obvineného zo spáchania trestného činu alebo účastníka akéhokoľvek súdneho konania. Komisia preto prispeje k špecializovanej odbornej justičnej príprave a bude spolupracovať aj s Radou Európy na vykonávaní usmernení o súdnictve zohľadňujúcom potreby detí.

Deti by mali mať zabezpečené aj ich právo bezpečne sa pohybovať v digitálnom prostredí a využívať jeho príležitosti bez obáv. Komisia preto aktualizuje Európsku stratégiu vytvárania lepšieho internetu pre deti i navrhnutý akt o digitálnych službách. Členské štáty by mali u detí účinne rozvíjať základné digitálne zručnosti. Spoločnosti pôsobiace v oblasti IKT by mali riešiť škodlivé správanie sa na internete a odstraňovať nezákonný obsah.

Práva detí sú univerzálne a EÚ posilňuje aj svoj záväzok chrániť, presadzovať a napĺňať tieto práva na globálnej úrovni. K tomu jej napomôže napríklad aj pridelenie 10 % finančných prostriedkov na humanitárnu pomoc určenú na vzdelávanie v núdzových a dlhotrvajúcich krízových regiónoch. Európska komisia takisto zachováva politiku nulovej tolerancie detskej práce kdekoľvek na svete. Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte