Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2021 14:30 | Správy | Zahraničné správy

Tragédia na Aljaške spustila vlnu kritiky: Negatívne komentáre po smrti Kellnera († 56)

O víkendovej tragickej smrti najbohatšieho Čecha Petra Kellnera († 56) informujú vo veľkom aj nemecké a rakúske médiá.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Nemecké pripomínajú predovšetkým podiel skupiny PPF v nemeckej energetickej firme Leag. Agentúra DPA si všíma aj negatívne komentáre na českých sociálnych sieťach ohľadom toho, že Kellner bol na Aljaške v dobe lockdownu. Rakúska agentúra APA sa vo svojom profile podnikateľa vracia okrem iného ku skutočnosti, že Kellner zbohatol v čase kupónovej privatizácie, ktorú terajší český prezident Miloš Zeman v minulosti označil za lúpež storočia.

Nemecká agentúra DPA okrem iného píše, že v Nemecku bol Kellner známy svojou investíciou do lužického hnedouhoľného revíru prostredníctvom 50-percentného podielu jeho PPF v ťažobnej firme Leag. DPA vymenúva tiež ďalšie Kellnerove aktivity vrátane podielov v skupine Home Credit, "ktorá je aktívna predovšetkým v Rusku a Číne", v mediálnej spoločnosti CME alebo v internetovom obchodnom dome MALL.cz.

Multimiliardár mal vytvorenú dobrú sieť kontaktov. "Sprevádzal napríklad českého prezidenta Miloša Zemana v roku 2014 na jeho ceste do Číny," píše DPA a informuje aj o vyjadrení hovorcu Hradu, že prezident si Kellnera veľmi vážil a jeho smrti hlboko ľutuje.

 

Na sociálnych sieťach sa však objavili aj negatívne komentáre. "Čo robil Kellner na Aljaške, zatiaľ čo iní kvôli lockdownom takmer nemôžu opustiť dom," cituje DPA nemenovaného prispievateľa. Tlačová agentúra, od ktorej správu o Kellnerovom úmrtí prevzal rad nemecky hovoriacich médií, sa vracia aj k samotným okolnostiam tragédie, ktorá sa stala pri športovej aktivite zvanej heliskiing. Tá sa považuje nielen za drahú, ale aj riskantnú a po protestoch ochrancov životného prostredia bola v rozsiahlych častiach európskych Álp kvôli obťažovaniu hlukom zakázaná, píše DPA.

Agentúra sa spomína aj Kellnerovovo osobné posolstvo v poslednej výročnej správe PPF, kedy podnikateľ napísal, že pandémia covidu-19 mnohé relativizuje a že teraz ľudia viac premýšľajú o tom, čo je v živote naozaj dôležité. So svojou ženou založil Kellner okrem iného nadáciu, ktorá pomáha sociálne znevýhodneným žiakom a študentom, zaznamenala DPA.

O Kellnerovom úmrtí informujú prevažne na základe agentúrneho spravodajstva popredné nemecké médiá ako denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, magazín Der Spiegel, bulvárny Bild alebo spravodajská televízia n-tv.

Rakúska APA píše, že Kellner bol "najbohatší a trochu tajomný Čech". "Všetci Česi ho poznali, len málokto ho ale videl: Miliardára Petra Kellnera, ktorý zomrel pri zrútení vrtuľníka na Aljaške vo veku 56 rokov a ktorý bol považovaný za najbohatšieho a najvplyvnejšieho Čecha," píše APA. "Kellner zbohatol vďaka spornému projektu takzvanej kupónovej privatizácie na začiatku 90. rokov, keď štát prakticky zadarmo rozdeľoval akcie svojich podnikov. Vtedajší minister financií a neskorší šéf vlády a prezident Václav Klaus tento nápad prezentoval, zatiaľ čo niekdajší šéf sociálnej demokracie a terajší prezident Miloš Zeman ho kritizoval ako 'lúpež storočia' ", napísala APA. "Rozdeľovanie akcií sa mohlo odohrať priamo aj prostredníctvom fondov, ktoré mohli v tomto procese zastupovať prostých občanov. A práve to robil Kellner a jeho fond PPF," píše APA.

Z rakúskych médií informujú o Kellnerovom úmrtí napríklad denníky Kurier, Kronen Zeitung, Heute, server oe24.at aj verejnoprávna ORF.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?