Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2021 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Syn známeho brankára Nôtu († 37) ide v jeho stopách: Zavraždený otec žije v mojom srdci! Beštia behá po slobode

Ide v šľapajach mŕtveho otca. Hráč MFK Dukla Banská Bystrica Július Nôta (21) mal len 9 rokov, keď jeho otca Júliusa († 37), ktorý bol aj reprezentačným trénerom mladých brankárov, zákerne zavraždili neďaleko ich domu.

Za jeho smrť nebol dodnes nikto potrestaný a smútiaca rodina ani po 12 rokoch nepozná meno vraha.Pôvodne obžalovaného Milana zbavil súd viny pre nedostatok dôkazov.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Nadaný brankár A-mužstva banskobystrickej Dukly Július Nôta ml. na 20. február 2009 nikdy nezabudne. Vtedy totiž rukou beštiálneho vraha prišiel o život jeho milovaný otec Július, ktorý bol úspešným brankárom a trénerom, pôsobiacim v slovenských i maďarských kluboch, ale aj v mládežníckych reprezentačných tímoch.

Zrútil sa im svet

 

Malému 9-ročnému chlapcovi, jeho bračekovi a mame Zuzane sa odrazu zrútil celý svet. Človeka, ktorý im dával toľko lásky, opory, či cenných rád, zrazu nebolo. „Bola to veľká rana, ktorá zmenila celej rodine život. Nikdy to už nebolo a ani nebude také, aké to bolo s ním,“ hovorí Julo, ktorého k športu doviedol práve otec.

Otvoriť galériu

„Určite má na tom on najväčšiu zásluhu, prečo ma baví futbal a prečo ho hrávam,“ objasňuje šikovný brankár. Spomína si, že ako malý bol na každom jednom tréningu, ktorý mal otec s deťmi. „Vždy, keď som videl, ako sa on postavil do brány, som si v duchu povedal, chcem byť ako on. Postupom času sme inú pozíciu ani neriešili a moje miesto bolo v bráne,“ prezrádza Nôta.

Na milovaného otca má len tie najkrajšie spomienky. „Bol to veľký profesionál, skvelý otec a človek. Pri každom probléme som vedel, že môžem ísť za ním a porozprávať sa,“ dodáva s tým, že nikdy nezabudne, ako trávili spolu mnoho času na ihrisku a ako sa ocko snažil naučiť ho všetko, čo vedel.

Beštia behá po slobode

Otec stihol Júliusovi dať aj mnohé cenné rady. „Mám ich v srdci stále a riadim sa nimi dodnes. Každú jednu radu, ktorú mi dal, si veľmi vážim a nikdy na ňu nezabudnem,“ povie futbalista, ktorého otec trénoval od začiatku kariéry a jemu vďačí za všetky futbalové základy, ktoré má.

Samozrejme, je jeho vzorom a práve aj kvôli nemu sa snaží posúvať vo svojej kariére čo najďalej. Po pôsobení v rodnej Rimavskej Sobote prestúpil ako 16-ročný do MFK Dukla Banská Bystrica, kde je dodnes. „Rád by som si zachytal prvú slovenskú ligu a taktiež by som chcel vyskúšať zahraničie,“ prezradil Július. Veľkou oporou vo futbale, ale aj v štúdiu na vysokej škole sú mamina, brat Jakub a priateľka Anetta.

Otvoriť galériu

K tomu, že za smrť otca dodnes nikto nenesie zodpovednosť, sa vyjadrovať nechcel. Mama Zuzana sa s tým však nedokázala zmieriť. „Mrzí ma, že tá beštia stále behá po slobode. Niečia ruka to predsa musela urobiť,“ povedala pred 4 rokmi Nôtová, ktorá stále verila, že súdny proces sa znova rozbehne a ona sa dočká spravodlivosti. Momentálne je však podľa hovorkyne polície Petry Kováčikovej vyšetrovanie prerušené.

Páchateľ neznámy, svedkovia mŕtvi

Július Nôta st. bol na prechádzke so psom neďaleko svojho domu v Rimavských Janovciach. Útočník si mal športovca všimnúť, ako prechádzal cez lúku s puškou na ramene. Pichol ho nožom do krku tak, že mu prerezal krčnú tepnu a hrdlovú žilu. Zranený tréner sa ešte pokúšal pár metrov plaziť, následne však zomrel. 

Beštia v ľudskej koži mala podľa obžaloby zabíjať kvôli zbrani. Mnohí si však myslia, že za tým bol poľovnícky spor a Julo možno vedel niečo, čo nemal. Polícia z jeho vraždy obvinila niekoľkokrát trestaného Milana Z. V jeho dome sa našli nelegálne držané zbrane a práve za to putoval za mreže. Pred 5 rokmi opustil väzenské brány.

Otvoriť galériu

Súd rozhodol, že v prípade vraždy trénera je nevinný. Chýbali priame dôkazy a stopy. Nikdy sa nenašiel ani nôž, ktorým športovca zabili. Počas súdneho procesu navyše prišli záhadne o život dvaja dôležití svedkovia – jedného mal zasiahnuť elektrický prúd a druhý mal spáchať samovraždu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Horváthová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...