Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2021 17:42 | Správy | Zahraničné správy

Prevratná štúdia! Vedci našli spôsob, ako COVID-19 vypudiť z organizmu: Toto obletí svet

Vírus, ktorý spôsobuje obyčajné prechladnutie, môže z ľudského tela vypudiť koronavírus, zistili vedci.

Niektoré vírusy sú známe tým, že súťažia, aby to boli práve oni, kto zavlečie do organizmu infekciu. Vedci z univerzity v Glasgowe zistili, že rinovírus spôsobujúci nachladnutie je v tomto ohľade silnejší ako koronavírus, píše BBC News. Prínosy môžu síce byť krátkodobé, ale rinovírus je taký rozšírený, že by podľa vedcov rovnako mohol pomôcť pri spomalení covidu.

BBC navrhuje, aby ste si vlastný nos, hrdlo a pľúca predstavili ako v rade stojace domy. Keď sa vírus dostane dovnútra, môže buď podržať ostatným vírusom dvere a vpustiť ich tiež dovnútra, alebo za sebou naopak zabuchnúť a nechá si všetky domy sám pre seba. Rinovírus je jeden z najsebeckejších vírusov a takmer vždy človeka nakazí sám. Iné vírusy, ako napríklad adenovírusy, majú zrejme väčšie sklony ku "spolubývaniu".

Vzniklo mnoho špekulácií, ako sa v interakcii s inými vírusmi bude správať SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu covid-19. Výzvu pre vedcov navyše predstavuje skutočnosť, že kvôli obmedzeniu kontaktov v spoločnosti sa spomalilo šírenie všetkých vírusov, a tak sa horšie študujú. Tím z Centra výskumu vírusov v Glasgowe použil repliku výstelky dýchacích ciest človeka, ktoré sú tvorené rovnakým typom buniek, a nakazil ich vírusom SARS-CoV-2 a rinovírusom, ktorý je jednou z najrozšírenejších infekcií u ľudí a spôsobuje prechladnutie. Keď vedci vypustili rinovírus a SARS-CoV-2 zároveň, uspel len rinovírus. Keď mal rinovírus náskok 24 hodín, SARS-CoV-2 sa dovnútra vôbec nedostal. Ak mal SARS-CoV-2 hodinový náskok, rinovírus ho rovnako premohol a z organizmu ho vypudil.

 

"SARS-CoV-2 sa nikdy neuchytil, je silne inhibovaný rinovírusom. Je to úplne vzrušujúce, pretože ak máte vysokú prevalenciu rinovírusu, mohol by zastaviť novú infekciu SARS-CoV-2," uviedol doktor Pablo Murcia. Podobné efekty vedci zaznamenali už aj skôr. Rozsiahla epidémia rinovírusu možno oddialila epidémiu prasacej chrípky v niektorých častiach Európy v roku 2009. Ďalšie pokusy ukázali, že rinovírus spúšťa imunitnú reakciu vnútri nakazených buniek, čo vírusu SARS-CoV-2 zabráni v replikácii seba samého. Keď vedci zablokovali imunitnú reakciu, tak bola úroveň vírusu covidu rovnaká, ako keď tam rinovírus nebol. Covid by však bol schopný znovu spôsobiť infekciu, akonáhle prechladnutie poľaví a imunitná reakcia sa oslabí.

"Očkovanie plus hygienické opatrenia plus interakcie medzi vírusmi by mohli výrazne znížiť výskyt SARS-CoV-2, ale najväčší prínos bude mať očkovanie," je presvedčený doktor Murcia. Podľa profesora Lawrencea Younga z fakulty medicíny univerzity vo Warwicku sú rinovírusy "vysoko prenosné". Zverejnená štúdia podľa neho naznačuje, že "táto bežná infekcia by mohla ovplyvniť vplyv covidu-19 a šírenie SARS-CoV-2, najmä v jesenných a zimných mesiacoch, kedy sú sezónne nachladnutia častejšie".

Ako bude všetko prebiehať počas nasledujúcich zím, je zatiaľ veľká neznáma. Koronavírus tú zrejme stále niekde bude a všetky ostatné infekcie, ktoré sa počas pandémie príliš nevyskytovali, sa môžu vrátiť s väčšou silou, pretože imunita voči nim medzitým oslabila. Lekárka Susan Hopkinsová z organizácie spadajúcej pod britské ministerstvo zdravotníctva už varovala, že nás čaká "ťažká zima". "Mohla by prísť vlna chrípky. Mohla by sa objaviť aj vlna ďalších ochorení dýchacích ciest a respiračných patogénov," uviedla Hopkinsová. Výsledky štúdie zverejnil odborný časopis zameraný na infekčné choroby Journal of Infectious Diseases.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené