Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2021 10:37 | Správy | Zahraničné správy

Vakcínu AstraZeneca v USA ešte neschválili: Čo ukázala tretia fáza klinických skúšok

Britsko-švédska firma AstraZeneca možno poskytla neaktuálne informácie k testom svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Spojených štátoch, oznámil v utorok americký Národný ústav pre alergie a infekčné choroby (NIAID).

Píše o tom agentúra AFP. Výbor pre monitorovanie údajov a bezpečnosti (DSMB) "vyjadril znepokojenie nad tým, že spoločnosť AstraZeneca možno zahrnula zastarané informácie... ktoré mohli viesť k neúplnému prehľadu údajov o účinnosti", uvádza sa vo vyhlásení NIAID.

"Žiadame spoločnosť (AstraZeneca), aby v spolupráci s DSMB preskúmala údaje o účinnosti a čo najrýchlejšie zabezpečila zverejnenie najpresnejších a aktuálnych údajov o účinnosti," uviedol NIAID.

AstraZeneca v pondelok uviedla, že údaje z tretej fázy klinických skúšok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v USA ukazujú, že očkovacia látka má účinnosť 79 percent.

 

Hoci vakcína od AstraZenecy je schválená na používanie vo vyše 50 krajinách sveta, v Spojených štátoch ju ešte nepovolili. Na klinických skúškach sa zúčastnilo 30.000 dobrovoľníkov, z nich 20.000 dostalo vakcínu a zvyšok placebo (neúčinnú látku).

AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že jej vakcína proti covidu poskytla 79-percentnú ochranu pred príznakovým ochorením covid a 100-percentnú ochranu pred závažným priebehom ochorenia a hospitalizáciou.

Bádatelia tiež oznámili, že vakcína bola účinná vo všetkých vekových skupinách vrátane starších ľudí - čo predchádzajúce štúdie v ostatných krajinách netvrdili.

Prvé zistenia z americkej štúdie sú len jednou zo série informácií, ktoré musí spoločnosť AstraZeneca odovzdať americkému regulačnému orgánu, Úradu pre potraviny a lieky (FDA). Poradný výbor FDA bude o zisteniach o tejto vakcíne verejne debatovať, až potom sa FDA rozhodne, či vakcínu povolí na núdzové použitie.

Vedci čakajú na výsledky štúdie v USA s nádejou, že sa vyjasní zmätok okolo toho, ako vlastne dávky vakcíny účinkujú.

Británia schválila túto vakcínu ako prvá a urobila tak na základe čiastočných výsledkov skúšok vykonaných v Spojenom kráľovstve, Brazílii a Juhoafrickej republike (JAR), ktoré ukázali približne 70-percentnú účinnosť. Týmto výsledkom však uškodila výrobná chyba, ktorá viedla k tomu, že niektorí účastníci skúšok dostali pri prvom vpichnutí len polovičnú dávku - tento omyl si však výskumníci najprv neuvedomili.

Potom sa objavili ďalšie pochybnosti, do akej miery chráni vakcína starších dospelých a ako dlho treba čakať pred podaním druhej dávky. Niektoré európske krajiny, ako Nemecko, Francúzsko a Belgicko, najprv nepodávali vakcínu seniorom a toto rozhodnutie zrušili, keď prišli nové údaje naznačujúce, že vakcína poskytuje ochranu aj seniorom.

Minulý týždeň vyše desiatka krajín, väčšinou v Európe, dočasne zastavila používanie vakcíny od AstraZenecy, lebo sa objavili správy, ktoré ju spájali s tvorbou krvných zrazenín. Európska agentúra pre lieky (EMA) dospela po vyšetrovaní k záveru, že vakcína nezvyšuje celkové riziko krvných zrazenín, ale nevylúčila, že vakcína súvisí s dvoma veľmi zriedkavými typmi zrazenín.

Francúzsko, Nemecko, Taliansko a ďalšie štáty následne v piatok 19. marca obnovili používanie tejto vakcíny, pričom sa ňou dali zaočkovať vysokopostavení politici vrátane premiérov, aby ukázali, že je bezpečná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?