Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2021 18:37 | Správy | Zahraničné správy

Čína má obrovský problém: Valia sa na nich sankcie, pridávajú sa Spojené štáty a Británia

Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že za porušovanie ľudských práv v čínskej provincie Sin-ťiang uvalilo sankcie na štyroch čínskych vládnych úradníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v parlamente oznámil, že zákaz cestovania a zmrazenie majetku uvalené na predstaviteľov čínskej komunistickej strany sú prejavom toho, že medzinárodné spoločenstvo "nebude zatvárať oči" pred podozreniami z porušovania ľudských práv v Sin-ťiangu.

Podobný krok medzičasom oznámilo aj ministerstvo financií USA. Jeho sankcie sa týkajú dvoch vysoko postavených čínskych predstaviteľov a boli uvalené za "vážne porušovanie ľudských práv" Ujgurov a ďalších menšín v provincii Sin-ťiang.

 

Andrea Gacki, ktorá má na ministerstve financií na starosti sankčný program, podľa agentúry AFP uviedla, že "čínske úrady budú čeliť následkom, pokiaľ sa v Sin-ťiangu budú diať zverstvá".

Prijatie sankcií voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právnemu subjektu v súvislosti so zásahom Pekingu proti ujgurskej menšine oznámili v pondelok v Bruseli aj ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie.

EÚ zaviedla reštriktívne opatrenia týkajúce sa porušovania ľudských práv v Číne vôbec prvýkrát od masakry na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) z júna 1989.

V reakcii na krok EÚ Čína hneď v pondelok ohlásila sankcie voči desiatim európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré údajne poškodzujú čínske záujmy. Sankcie sa týkajú aj piatich poslancov Európskeho parlamentu vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann. Tieto osoby ich rodinní príslušníci budú mať zakázané cestovať do Číny, Honkongu a Macaa a buď oni osobne, alebo firimy či inštitúcie, ktoré sú s nimi previazané, nebudú môcť v Číne odnikať.

Sankcie sa týkajú aj štyroch inštitúcií: Politického a bezpečnostného výboru Rady EÚ, Podvýboru európskeho parlamentu pre ľudské práva, nemeckého Inštitútu pre čínske štúdie a dánskej nadácie s názvom Aliancia demokracií. Aké konkrétne opatrenia sa budú vzťahovať na tieto subjekty, Peking neuviedol.

Ľudskoprávne organizácie opakovane upozorňujú, že najmenej milión Ujgurov a príslušníkov ďalších, prevažne moslimských menšín bol uväznený v pracovných táboroch na severozápade Sin-ťiangu, pričom Čína je obviňovaná aj z násilnej sterilizácie ujgurských žien a zavádzania nútených prác pre osoby deportované do týchto táborov.

Čína obvinenia z nútenej práce Ujgurov v Sin-ťiangu popiera a tvrdí, že výcvikové a pracovné programy a lepšie vzdelávanie pomáhajú potláčať extrémizmus a terorizmus v tomto regióne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?