Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2021 17:33 | Správy | Zahraničné správy

Novinka v Česku! Supermarkety predávajú antigénové samotesty: Koľko stojí jeden?

Reťazec Albert v Česku vo štvrtok začal privážať antigénne testy k samovyšetreniu do hypermarketov a spustil ich predaj.

V nasledujúcom týždni testy zaradí aj do ponuky supermarketov. V hypermarketoch Globus budú testy dostupné od piatku. Spoločnosť Billa začne predaj autotestových sád v sobotu. Siete, ktoré už testy ponúkajú, sledujú vysoký dopyt. Veľkoobchod Makro ich za týždeň predal 23.000 a plánuje rozšírenie ponuky o testy zo slín. Veľký záujem hlási aj Kaufland, ktorý od štvrtka ponúka rodinné balenie testov, predaj ďalšieho typu chystá na budúci týždeň.

Vyplýva to z ankety ČTK medzi obchodníkmi. Albert podľa svojho hovorcu Jiřího Marečka v hypermarketoch ponúkne testy s odberom z prednej časti nosa v balení po piatich kusoch za 495 korún. Cena jedného testu tak je 99 korún (3,78 eur). V supermarketoch budú budúci týždeň k dostaniu balenia po dvoch kusoch, dodal Mareček. Globus bude tiež predávať testy s odberom z nosa, k dispozícii bude mať od piatka balenie po 20 kusoch.

"Ďalej máme v pláne v poslednom týždni marca ponúknuť antigénne testovacie kolekcie po jednom kuse aj v balení po desiatich kusoch pre diagnostiku vírusu zo slín," povedala hovorkyňa Globusu Lutfia Volfová. Billa do sortimentu od soboty zaradí test Singclean IVD Covid-19 IgG / IgM. Jeden bude predávať za 119,90 koruny (4,58 eur) uviedla hovorkyňa spoločnosti Dana Bratánková.

 

Veľkoobchod Makro spustil predaj testov s odberom z nosa minulý týždeň. Flowflex SARS-CoV-2 Antigén Rapid Test ponúka v balení po 25 kusoch za 2899 korún (110,82 eur). Hoci je o testy enormný záujem, výpadky neregistruje. Objednaný má ďalšie sady, dodávku očakáva v piatok a pondelok. "Podľa zákazníckych skupín vidíme, že 20 percent predajov náleží gastronómii, 15 percent tradičnému maloobchodu a zvyšok pripadá na drobné podniky," povedala hovorkyňa METRO Cash & Carry ČR Romana Nýdrle.

Kaufland od minulého týždňa predáva rovnaký typ testov ako Makro, jeden za 149,90 koruny. Novo odo dneška zaradil do ponuky aj balenie po 25 kusoch, budúci týždeň sortiment rozšíri o testy s detekciou koronavírusu zo slín. Zároveň zrušil limit nákupu jedného balenia na zákazníka, povedala hovorkyňa spoločnosti Renata Maierl. Penny Market má od pondelka v ponuke tzv. lízatkové testy za 249 korún. Hneď prvý deň podľa svojho hovorcu Tomáša Kubíka o ne zaznamenal veľký záujem, v ďalších dňoch ešte rástol.

"Testov máme dostatok," povedal Kubík. Okrem potravinárskych reťazcov sú testy dostupné aj v drogériách, má ich napríklad sieť Rossmann. "Ich dostupnosť sa môže v najbližších dňoch meniť podľa možností na strane dodávateľov. Priemerná cena testov je 229 korún," uviedla hovorkyňa spoločnosti Olga Stanley. Dm drogerie bude mať testy s odberom z prednej časti nosa dostupné v nasledujúcich 14 dňoch v predajniach i e-shopu.

Predávať sa bude balenie po dvoch kusoch, povedal hovorca firmy Jiří Peroutka. Na test, ktorý je na zozname schválených výnimiek ministerstva zdravotníctva, si budú môcť živnostníci a firmy nárokovať príspevok 60 korún zo zdravotného poistenia. Dotáciu budú môcť čerpať maximálne na štyri testy na zamestnanca alebo samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO) mesačne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Propalestínsky protest pred Kolumbijskou univerzitou v New Yorku
Na univerzitách v USA prebiehajú propalestínske protesty: Ostrý odkaz z Bieleho domu
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!
Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Dvaja ministri vysvetľovali Ficove slová: Skončia peniaze z 2. piliera v diaľniciach?
Pár z tragédie v Rohožníku má tvoriť Slovák Milan a žena-cudzinka.
Foto
Krvavá dráma na Záhorí sa odohrala pred očami detí! Milan († 47) neprežil: Polícia má viacero verzií
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!