Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2021 13:54 | Správy | Domáce správy

Kauza únosu Vietnamca: Žilinka povedal všetko! Pravda o Kaliňákovi na palube lietadla

Dôkazy nepreukázali, že by sa orgány Slovenskej republiky vedome podieľali na únose občana inej krajiny alebo na jeho prevoze. Nepotvrdilo sa ani, či unesený vietnamský občan vôbec bol na území SR a na palube lietadla.

Rovnako sa tam nenachádzal ani vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) či jeho ochrankár. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol v stanovisku ku kauze únosu Vietnamca, ktorú v pondelok (15. 3.) vysvetľoval aj pred parlamentným brannobezpečnostným výborom. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Žilinka odmieta, že by po výbore utekal pred novinármi. "Ale dovoľte mi, aby som vyslovil svoj názor, že v takej vážnej a komplexnej veci, ako je tento prípad, nepovažujem za dôstojné informovať verejnosť niekde v zhone na chodbe Národnej rady SR," skonštatoval v stanovisku. Sám si chce určiť spôsob, miesto a čas informovania verejnosti. Pripomenul, že k preskúmaniu daného prípadu došlo z jeho podnetu.

"To, že bol použitý vládny špeciál na prevoz vládnej delegácie vietnamského ministra vnútra do Moskvy, vôbec neznamená, že na jeho palube bol nejaký unesený občan Vietnamu alebo inej krajiny," zdôraznil s tým, že dokazovanie bolo pomerne rozsiahle. V prípade vypočuli 54 osôb a ďalších desať ľudí bolo vypočutých na základe dožiadania orgánov Nemeckej republiky. Spis má podľa neho s prílohami okolo 4 000 strán.

 

Vyšetrovanie vychádzalo aj z rozsudku vydaného nemeckými súdmi, v ktorom bolo rovnako konštatované, že nie je zrejmé, akým spôsobom opustil vietnamský podnikateľ Nemecko. "Poslancom som vysvetlil, že žiadosť o prelet vládneho lietadla do Moskvy sa realizovala cez Poľsko, Bielorusko do Ruskej federácie," doplnil Žilinka. Keď slovenské orgány prostredníctvom zastupiteľského úradu SR v Poľsku žiadali poľské orgány o povolenie letu, išlo podľa neho o dôvod letu - preprava vietnamského ministra bezpečnosti s tým, že rovnaká žiadosť s rovnakým účelom bola daná aj orgánom Bieloruska a Ruska. Všetky tri krajiny žiadosť schválili.

Minister vnútra na palube lietadla podľa Žilinku nebol. "V deň štátnej návštevy ministra vnútra Vietnamu bol na dovolenke v Rakúsku. Išlo o štátnu návštevu, požiadal ho minister vnútra Vietnamu o stretnutie, tak mu ako rezortný kolega vyhovel. On v ten deň prišiel z Rakúska a hneď, ako sa rozlúčil s ministrom vnútra, sa vrátil z Bôrika naspäť do Rakúska," priblížil. Dodal, že je to zdokumentované. Vyvrátilo sa aj to, že na palube slovenského špeciálu mal byť osobný ochrankár ministra vnútra. "Nebol tam žiadny štátny občan okrem palubného personálu," dodal generálny prokurátor.

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa a podpredseda parlamentu Gábor Grendel (obaja OĽANO) po pondelkovom výbore skonštatovali, že napriek Žilinkovej snahe objasniť všetky okolnosti zostali pre nich v prípade aj naďalej otázniky. Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) uviedol, že preňho je prípad v najspochybňovanejšej časti týkajúcej sa účasti orgánov SR uzavretý.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?