Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Košický kraj zainvestoval do turistických lákadiel: Nové atrakcie za 832 000 €

Zaujímavé novinky! Hoci pandémia koronavírusu cestovnému ruchu nepraje, Košický samosprávny kraj (KSK) výrazne podporí rôzne turistické atrakcie. K zážitkovým prehliadkam pribudnú návštevy nefunkčnej bane na Spiši v špeciálnej klietke i okolia Gelnice v turistickom vláčiku.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pre malých i veľkých bude spestrením jazda na drezine, ako na vôbec prvom ovále Detskej železnice v Košiciach. Na Zemplíne si zase prídu na svoje milovníci cyklistiky a kanoistiky.

Na aktivity, projekty a podujatia v regióne celkovo vyčlenili vyše 832-tisíc eur. „Nielen pre východniarov je vynikajúcou správou, že v najbližších rokoch rozhýbeme cestovný ruch v našom kraji, a to štyrmi úplne novými veľkými atrakciami. Ide o zážitkovú návštevu Bane Poráč, oddychový bod v kaštieli v Borši, prvý drezinový ovál na Slovensku v Košiciach a turistický vláčik v okolí Gelnice,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

 

K tomu treba prirátať aj menšie projekty zamerané na ekoturizmus a tradičné regionálne akcie, ako sú Balónová fiesta Tokaj, Dni sliviek v Malých Trakanoch, či vlani pre pandémiu nerealizované podujatia - Festival Živé sochy v Spišskej Novej Vsi, Art Film Fest v Košiciach, Košické letecké dni a Jánske ohne nad Šíravou. Najväčšie atrakcie majú slúžiť verejnosti už budúci rok, no turistický vláčik a drezinový ovál možno už v tejto sezóne.

Abov: Drezinový ovál

Podporu viac ako 42 000 eur získal projekt drezinového oválu, prevádzkovaný Detskou železnicou v Košiciach. Turisti si vyskúšajú, aké je šliapať alebo pumpovať zvláštne vozidlo na miniatúrnych koľajničkách. Na jednej drezine s pákovým alebo bicyklovým prevodom sa naraz odvezú maximálne štyria návštevníci. Ovál na konečnej stanici železničky na Alpinke bude mať 250 metrov a pri otvorení počítajú s 2-3 drezinami.

Otvoriť galériu

V  Gelnici a jej okolí bude premávať turistický vláčik s dotáciou 92 000 € . Pôjde od sídliska pri zimáku cez centrum pri Baníckom múzeu až k štôlni Jozef. Trasa povedie okolo banského náučného chodníka a skanzenu s unikátnym dielom pochwerkom, čo je vodou poháňaný drviaci stroj. Priblížia pamiatky okresného sídla vrátane blízkych Turzovských kúpeľov, ale aj prehliadky na tradičné akcie - Mar­gecianske fajnoty či veľa iných.

Spiš:

Otvoriť galériu

Do podzemia národnej kultúrnej pamiatky a technického unikátu v okrese Spišská Nová Ves sa návštevníci dostanú v autentickej baníckej klietke. Uvažuje sa tiež o zostupe z ťažobnej veže až do hĺbky 280 metrov a ďalej asi o 800 metrov dlhej prechádzke v štôlni Rochus. V Poráčskej doline sú aj štôlne Peter a Pavol. Projekt získal podporu 172 750 eur.

Zemplín:

Otvoriť galériu

Pri končiacej sa rekonštrukcii Rákociho kaštieľa v Borši (okr. Trebišov) pribudne oddychový bod. Zvýši atraktívnosť chránenej lokality pri Boršianskom lese. Vybudujú potrebnú infra­štruktúru s náučným chodníkom pre milovníkov cykloturistiky a vodnej turistiky. Pôjde o malý prístav s požičovňou kanoe, s kempingom. Postavia aj detské ihrisko. Dotácia je 92 523 €.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Televíziu opúšťa známa tvár.
Foto
Pretras v JOJke: Po Krescanko Dibákovej ODCHÁDZA z televízie ďalšia dlhoročná tvár!
Vo Vojenskom obvode Valaškovce niekto poškodil 5 traktorov: Sila, čo páchateľ urobil
Talentovaná Lilla († 17) skolabovala počas školského turnaja vo futbale.
Foto
Futbalistka Lilla († 17) odpadla na zápase, o 3 dni zomrela: Dramatický boj o život a odkaz do neba
Kúpele (ilustračné foto).
Budú môcť rekreačné poukazy využiť aj ďalšie osoby? Aha, čo navrhujú poslanci
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Sprísnia sa podmienky na lyžiarskych tratiach? Poslanci plánujú zmenu: Pozrite sa, o čo ide
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Foto
Desivá nehoda vo Zvolene: Vodič pretrhol zvodidlá! Čo sa tam stalo?
Foto
Slávny bojovník prežíva obrovskú bolesť: Prosím, pomôžte mi...
Vykurovanie
Obávate sa nedoplatkov za vykurovanie? Zrejme nemusíte! Aha, čo tvrdia výrobcovia tepla
(ilustračná foto)
Foto
Zomrel známy herec († 84): Objavil sa vo viacerých kultových filmoch či seriáloch
Šalianski kriminalisti vypátrali osobu, ktorá zapálila zaparkované auto.
Foto
V obci horelo auto: Vybavoval si niekto účty?! Hrôza, čo zistila polícia
Na snímke Matúš Šutaj Eštok a Ľubomír Solák.
AktualizovanéVieme prví
Zmeny v policajnom zbore: Kto bude nový viceprezident a aha, čo sa mení v NAKA
Nemiestne slová na jeho adresu sa ho vždy dotknú.
Foto
Čerstvý otecko Kramár pod paľbou kritiky: Ostrý ODKAZ neprajníkom! Otvorene o rodičovstve v pokročilom veku