Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Neexistuje zlý trávnik, iba zle udržiavaný. Vylaďte svoj trávnik do dokonalosti

Trávnik je vizitkou vášho domu a miestom aktívneho oddychu, a preto si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť.

Vytúžený oddych od prísnych opatrení nájdeme aspoň v záhrade. V týchto dňoch práve trávnik môže byť ukazovateľom zdravého a krásne vyzerajúceho domova. Vedeli ste, že okrem estetickej funkcie zohráva trávnik aj významnú hygienickú úlohu? Je to spôsobené tým, že obohacuje vzduch v záhrade o kyslík a vodnú paru, znižuje hlučnosť a prašnosť v okolí domu, ale aj zmierňuje teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Ako sa teda máme starať o trávnik tak, aby bola u nás tráva zelenšia ako u susedov?

Správne načasovanie

Je dôležité vo všetkom, nielen pri lockdowne. Preto aj počas dní, keď slnko ešte nehreje tak, ako by sme si želali, začnime premýšľať a pripravme si plán starostlivosti o trávnik, aby sme si vytvorili krásne prostredie v okolí domu, na chalupe či na chate. Takže, kde začať a na čo treba myslieť? V prvom rade, keď zíde posledný sneh, je dôležité skontrolovať, či sa v trávniku počas zimy neusídlila pleseň alebo mach a v prípade potreby ich odstrániť vápnom alebo postrekom. Zároveň nezabudnite trávnik prevzdušniť hrabľami alebo vertikutátorom a zbaviť ho tak nadbytočnej plsti. Taktiež môžete použiť kvalitný fukár so zúženým nadstavcom, aby ste si prácu urýchlili.

Otvoriť galériu

Pravidelná starostlivosť

Po príchode prvých výdatnejších zrážok začne trávnik rásť a čoskoro príde čas na prvé kosenie. Pravidelné kosenie je kľúčové pre vypestovania trávnika, ktorý bude ladiť očiam aj duši. Dôležitý je najmä správny výber kosačky. Dávno sú za nami časy, keď boli kosačky ťažké, hlučné a nemotorné benzínové stroje používané najmä mužským osadenstvom. Moderné 56V akumulátorové kosačky EGO POWER+ sú oveľa ľahšie a tichšie, no zachovávajú si vysoký výkon, výdrž na jedno nabitie je oproti iným aku kosačkám ďaleko vyššia, a majú tiež výbornú ergonómiu. Nevyžadujú komplikovanú údržbu a miešanie paliva, nerozlejete pri nich olej a nemusíte doma skladovať benzín. Keďže je pri kosení dôležitá aj výška kosenia, na každej kosačke je niekoľko možností nastavenia požadovanej výšky. EGO kosačky sú jednoduché na obsluhu, a preto s nimi radi pracujú aj ženy. Stačí vložiť batériu, stlačiť tlačidlo a môžete kosiť. Skladovať sa dajú zložené aj vo vertikálnej polohe.

Otvoriť galériu

Multifunkčné kosačky

S každým modelom môžete trávu taktiež mulčovať, pričom špeciálny nôž trávu poseká na jemné úlomky, ktoré slúžia ako výborné prírodné hnojivo. Pokiaľ by ste trávu radšej pozbierali a odložili na kompost, samozrejmosťou sú štandardné nože s vysokým zdvihom a výbornou efektivitou zberu.

Vybrať si môžete z rôznych šírok záberu od 42 do 52 cm. Pre menšie záhrady stačia 42 cm kosačky, ktorých obratnosť a nízka hmotnosť z nich robí ideálne zariadenia pre kosenie v okolí záhonov či pod nízko položenými konármi ovocných stromčekov. Vďaka pojazdu robia aj z kosenia svahovitého terénu príjemnú a oddychovú činnosť.

Otvoriť galériu

Prémiová kvalita kosenia

Pre väčšie trávniky je ideálna 52 cm kosačka LM2135E-SP. Vďaka polykarbonátovému skeletu je jej hmotnosť prekvapivo nízka – váži len 26 kg. Ešte stále je teda dostatočne obratná, no zároveň s ňou pokosíte aj veľké a svahovité pozemky s náletovými porastami, bez námahy vďaka pojazdu s variabilnou rýchlosťou. Ako prvá na trhu táto kosačka zároveň prináša dvojitý žací nôž, ktorý zaručuje prémiovú kvalitu kosenia a vynikajúci zber trávy. S priloženou 7.5 Ah batériou môžete kosiť až 60 minút, resp. 1000 m² na jedno nabitie. Vôbec nezbadáte, že to nie je benzínová kosačka. Výkon aj výdrž nezaostáva, ale poteší vás nižšia hlučnosť a čistý vzduch, ktorý pri práci dýchate.

Otvoriť galériu

Profesionálne zariadenia

56V aku technológia EGO POWER+ prináša na trh novú úroveň výkonu, pričom je až o 50 % výkonnejšia v porovnaní s 36V zariadeniami. Inovatívny oblúkový dizajn batérií EGO zabezpečuje lepšie odvádzanie tepla a znižuje riziko prehriatia, čo zabezpečuje vysoký výkon a dlhú životnosť batérií. S EGO POWER+ získate profesionálne zariadenie, ktoré vám bude slúžiť po mnoho rokov. Ručí za to 5-ročná záruka na zariadenie a 3-ročná záruka na batériu. Tá istá 56V batéria je zároveň kompatibilná s celým radom aku záhradnej techniky EGO POWER+, čo z nej robí výbornú investíciu pre ekologicky zmýšľajúce domácnosti. Viac informácií nájdete na www.egopower.sk.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!