Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2021 06:00 | Šport | Šport mix

Siekel pre New York Times: Obťažovanie a násilie nemajú v športe miesto!

V umeleckom plávaní, čo je nový názov pre synchronizované plávanie, sa často objavujú šikanovanie, obťažovanie i psychologické týranie zo strany trénerov a tréneriek. Priznalo to viac ako sto súčasných a bývalých akvabel z vyše tucta krajín.

Téme sa obšírne venoval v minulých dňoch americký denník New York Times, ktorý oslovil aj šéfa Slovenského olmypijského a športového výboru (SOŠV) Antona Siekela.

V prieskume hovorili akvabely o nezdravej kultúre štíhlosti a odopieraní jedla. „Ak nie je plavkyňa vysoká a štíhla, v podstate, ak nevyzerá ako modelka a nemá svetlú pokožku, potom nemá šancu dostať sa na najvyššiu úroveň,“ priznala pre denník 40-ročná dvojnásobná olympionička a bývalá výkonná riaditeľka federácie synchronizovaného plávania USA Myriam Glezová, ktorá reprezentovala rodné Francúzsko i Austráliu.

Pred olympijskými hrami v Tokiu sa v negatívnom svetle hovorí o umeleckom plávaní aj v Kanade i v niektorých ďalších krajinách. Katie Spadová z USA zasa priznala, ako ju jej bývalý tréner niekedy označil za umierajúcu veľrybu a v trinástich rokoch jej povedal, že má prsia ako Marilyn Monroe a prekážajú jej. „Všetci vedeli, že tieto poznámky sú nevhodné. Napriek tomu sa v praxi normalizovali,“ priznala Spadová.

 

Rozmohli sa depresie

Ďalšia bývalá akvabela Alison Williamsová v prieskume pre svoju diplomovú prácu na prestížnej univerzite UCLA zistila, že dvom tretinám členiek americkej reprezentácie od 90. rokov minulého storočia diagnostikovali depresie.

Pätica Kanaďaniek, súčasných či bývalých reprezentantiek, podala v predošlých dňoch v Montreale žalobu na národnú federáciu, že im nezabezpečila bezpečné prostredie a nereagovala na nevhodné správanie trénera Gábora Szaudera, ktorý v minulosti pracoval aj na Slovensku, i jeho predchodcov pri kanadskej reprezentácii. Federácia i Szauder všetky obvinenia popierajú. Nezávislé vyšetrovanie uviedlo, že akvabely sa stretávali s psychickým týraním, so šikanovaním, zanedbávaním, sexuálnym obťažovaním, s diskrimináciou a s celkovou kultúrou strachu. Mnohí zástupcovia tohto športu pripomínajú aj tvrdú fyzickú prípravu. Tréneri im predpisovali napríklad rozťahovacie cviky v pózach, pri ktorých už plakali.

Prípad Reichová

New York Times pripomenul aj slovenskú synchronizovanú plavkyňu Viktóriu Reichovú a jej skúsenosti s Gáborom Szauderom. Szófi Kissová sa zasa postavila na stranu maďarského trénera, ktorý ju priviedol na olympijské hry. Počas dospievania nezažila nič z toho, o čom hovorili Kanaďanky a Szauderove prístupy opísala ako otcovské a ničím nezvyčajné.

„Som rád, že sa už nebojíme hovoriť o podobných problémoch v športe. Obťažovanie, netolerancia a násilie nemajú v športe miesto,“ reagoval pre New York Times prezident SOŠV Anton Siekel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!