Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2021 22:47 | Správy | Zahraničné správy

Rodina Georga Floyda dostane vysoké odškodné: Čo bude s obvineným policajtom?

Rodina zosnulého Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel vlani v máji pri policajnom zákroku, sa dohodla s mestom Minneapolis na finančnom odškodnení vo výške 27 miliónov dolárov. Oznámili to v piatok právnici Floydovej rodiny, uviedli agentúry AFP a AP.

Podľa právnikov Floydovej rodiny ide o najvyššie finančné vyrovnanie v prípravnom konaní v prípade násilnej smrti v dejinách USA. Vyrovnanie je výsledkom žaloby, ktorú Floydova rodina podala v vlani v júli na mesto Minneapolis. Ako pripomína agentúra AP, Floydovi príbuzní v rámci nej žiadali bližšie nešpecifikovanú kompenzáciu a náhradu škody, ktorú určí porota. Tiež v nej žiadali vymenovanie správcu, ktorý zabezpečí, že mesto bude dohliadať na výcvik.

Odborníci na právo tvrdia, že je ťažké určiť, ako môže toto vyrovnanie ovplyvniť súdny proces s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, ktorý v prípade Floydovej smrti čelí obvineniam zo zabitia a vraždy druhého a tretieho stupňa. Rovnako nie je známe, aký to môže mať vplyv na výber členov poroty, ktorí budú rozhodovať o osude tohto obvineného belošského policajta. Právnici z oboch tímov - obhajoby aj obžaloby - majú totiž za úlohu vybrať takých porotcov, ktorí ešte na medializovaný prípad Floyda nemajú jasne vyhranený názor a budú nestranní.

Afroameričan Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise vo veku 46 rokov po tom, ako mu Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti, že nemôže dýchať. Tento čin, ktorý okoloidúci nakrútili na video, vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

 

Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli pri zatýkaní Floyda. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovania k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa a budú súdení. Proces s nimi sa má začať 23. augusta.

Derekovi Chauvinovi hrozí za vraždu druhého stupňa 40-ročné väzenie a za zabitie ďalších desať rokov. Za vraždu tretieho stupňa je trestná sadzba až 25 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Natália precestovala rôzne kúty sveta
Foto
Dcéra exprezidenta Kisku Natália o veľkej životnej zmene: Chystá sa vstúpiť do politiky?
Lucia Hablovičová
Lucia Hablovičová žije rozprávku mimo reflektorov: Spoznáva svet!
NAKA mala zatknúť celkovo štyri podozrivé osoby.
Chlapca (14), ktorý sa vyhrážal škole bombou, obvinili: Čo s ním bude?
K možnému koncu trénera Weissa sa vyjadril Ivan Kmotrík mladší: Čo prezradil generálny riaditeľ Slovana?
(ilustračné foto)
Polícia odhalila obrovské množstvo vodičov pod vplyvom alkoholu! Toľkoto ľudí nafúkalo v priebehu jedného týždňa
Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!