Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

ARÓNIA a RAKYTNÍK- najsilnejšie duo pre podporu vašej imunity

Celosvetová pandémia koronavírusu nepochybne zasiahla do životov nás všetkých. Naša doba nás učí klásť na zdravie obrovský dôraz.

Napriek tomu v mnohých oblastiach zaostávame a spoliehame sa predovšetkým na šťastie a náhodu. Koronavírus nás naučil, že nikdy nie je neskoro zaujímať sa o svoj organizmus a poskytnúť mu to najlepšie, čo môžeme. Hoci sme minulý rok tápali, tento rok pre nás predstavujú nádej vakcíny, ktoré by mohli priniesť víťazstvo. Zdá sa však, že koronavírus je vždy o krok pred nami a nik z nás nevie, ako bude naša imunita reagovať na nové mutácie, ktoré sú nákazlivejšie a rýchlo sa šíria po celom svete. Riešením je podpora imunitného systému zvnútra.

Prečo staviť na prírodnú podporu imunity?

Očkovanie je samozrejme jasnou cestou, ktorou sa bude naša spoločnosť uberať nasledujúce mesiace. Napriek tomu si však musíme uvedomiť, že momentálne nemáme k dispozícii dostatok vakcín a rovnako netušíme, ako sa budú správať mutácie vírusu SARS-CoV-2. Možnosťou je začať si budovať silnú imunitu zvnútra. Britská a juhoafrická mutácia sú momentálne najznámejšie, pravdou však je, že sa objavujú stále nové. Tieto mutácie spôsobujú rýchlejšie šírenie i vyššiu nákazlivosť.

Ako môžeme chrániť svoj organizmus?

Základom je samozrejme dodržiavanie všetkých nariadení a hygienických noriem:
• pravidelné umývanie rúk
• sociálny dištanc
• nosenie rúšok a iných ochranných pomôcok (respirátorov a rukavíc)
• posilňovanie imunitného systému prírodnými produktami (arónia a rakytník sú v tomto smere šampiónmi)

Silný imunitný systém je výhodný i v prípade podania vakcíny. Dokáže zabezpečiť silnejšiu imunitnú odpoveď vášho organizmu na podanú vakcínu. Zvýši sa tvorba vašich protilátok, a práve z toho dôvodu je potrebné myslieť na posilnenie imunity i pred zahájením očkovania. I po podaní vakcíny však nepoľavujte v preventívnych opatreniach, ktoré chránia zdravie nás všetkých.

Ako posilniť imunitu prírodnou cestou?

Príroda je bohatá na biologicky aktívne látky, ktoré pomáhajú podporiť imunitný systém. Arónia a rakytník sú momentálne najvyhľadávanejšími zdrojmi vitamínov. Dokážu nášmu organizmu a zdraviu ponúknuť mnoho benefitov.

Arónia – čo všetko o nej vieme a čo nám dokáže poskytnúť?

Arónia veľkoplodá (Aronia melanocarpa) je známa ako ovocie mimoriadne bohaté na polyfenoly a antokyány. Jej čerstvé plody obsahujú vysoký podiel antioxidantov, ktoré ukážu svoju moc v prevencii proti akútnym i civilizačným ochoreniam. Arónia obsahuje i zásobu vitamínov:
• vitamín C
• B1
• B2
• B6
• niacín (vitamín B3)
• kyselina pantoténová (vitamín B5)
• betakarotén (prekurzor pre syntézu vitamínu A)
• vitamín E

Okrem vitamínov objavíme v arónii i množstvo minerálnych látok (železo, vápnik, horčík, draslík, zinok, sodík). Pýšiť sa môže i vysokým obsahom jódu, ktorý podporuje správnu činnosť štítnej žľazy.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

Ľudský organizmus a arónia – aký je jej dosah?

Arónia dokáže priaznivo vplývať na celý ľudský organizmus. Látky, ktoré sa v nej nachádzajú, dokážu:
• regulovať hladinu krvného cholesterolu
• podporovať zdravie srdcia a ciev reguláciou krvného tlaku
• podporovať zdravie pečene a obličiek, vďaka čomu arónia pôsobí i na zlepšenie detoxikácie organizmu
posilniť imunitného systému
• zmierniť opuchy a podporiť právnu činnosť lymfatického systému
• harmonizovať hormonálny systém
• zmierniť prejavy reumatických ochorení a dny

Plody arónie sa vyznačujú i ďalšími zaujímavými účinkami. Vďaka výrazným antivirotickým, antimykotickým, antibiotickým a protizápalovým účinkom je skvelým pomocníkom pri liečbe zápalov močových ciest. Vysoký obsah železa aróniu skvelo predurčuje pri liečbe anémie a široké spektrum aktívnych látok zas zaručuje gastroprotektívne účinky.

Existujú tiež štúdie, ktoré skúmajú vplyv arónie na rakovinové bunky. Už dnes je arónia doporučovaná ako doplnok pri chemoterapii, pretože pomáha neutralizovať jej negatívne prejavy. Zároveň však už boli získané i doklady o efektívnom zastavení rakovinového bujnenia v prípade rakoviny krčka maternice, hrubého čreva alebo prsníka. Arónia pomáha blokovať rakovinové bunky a zabraňovať tak ich ďalšiemu šíreniu.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

Arónia a vírus SARS-CoV-2

Účinkami rastlinných štiav na vírus SARS-CoV-2 sa zaoberali i vedci z Ústavu molekulárnej biológie Lekárskeho centra Univerzity v Ulme, ktoré sa nachádza v Nemecku. Ich práca „Antivírusová aktivita rastlinných štiav a zeleného čaju proti SARS-CoV-2 a vírusu chrípky in vitro“ publikovaná na portáli bioRxiv zaznamenala skutočne zaujímavé výsledky.

Šťava z arónie, ktorá dosiahla v tomto smere najlepšie výsledky, dokázala inaktivovať až 97% vírusu SARS-CoV-2 v priebehu 5 minút. Ostatné skúmané šťavy nezaznamenali tak výrazný účinok – šťava z granátového jablka a zelený čaj si dokázali poradiť len s 80% vírusu a šťava z bazy čiernej nemala v tomto smere žiadny významný vplyv. Okrem vírusu SARS-CoV-2 bol však skúmaný i vírus chrípky A. V tomto smere dosiahli zaujímavé výsledky všetky šťavy, ale arónia jednoznačne viedla – dokázala úspešne inaktivovať až 99% vírusov.

Predpokladá sa, že za tieto významné účinky vďačí arónia svojmu kyslému pH a vysokému obsahu polyfenolov v podobe katechínov, trieslovín a flavonoidov pôsobiacich na proteíny vírusu. Vírus SARS-CoV-2 napáda predovšetkým dýchacie cesty a vstupné brány do organizmu preň predstavujú oči, ústa i nos. Vedci v tomto prípade radia staviť na orálne výplachy vyššie spomenutými rastlinnými šťavami. Na rozdiel od chemických výplachov neobsahujú agresívne látky, ktoré by mohli ohrozovať a dráždiť sliznicu úst.

Kloktanie šťavy z arónie môže vo výraznej miere znížiť vírusové infekcie. Stavte na aróniu v BIO kvalite od spoločnosti z východného Slovenska – ZAMIO s.r.o. Kvalitná 100% šťava z arónie je vhodná na kloktanie i pravidelné užívanie.

Rakytník – aká je jeho skrytá sila?

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides) je charakteristický svojou jasno oranžovou farbou. Okrem toho však predstavuje skutočnú nálož vitamínov a aktívnych látok pre váš organizmus. Aktívne látky, ktoré sa v rakytníku a rakytníkovej šťave od ZAMIO nachádzajú:
• vitamíny: B1, B2, B3 B6, B9, B12, C, D, E, F, K, P, PP
• minerálne látky: železo, draslík, zinok, mangán, bór, horčík
• organické kyseliny: za zmienku stojí predovšetkým kyselina jantárová, ktorá pomáha znížiť pôsobenie liekov, antibiotík a barbiturátov
• fytosteroly
• aminokyseliny a nenasýtené mastné kyseliny (omega 3,6, 7 a 9)
• flavonoidy: nachádza sa tu predovšetkým kvercetín
• triesloviny

V rakytníku sa nachádza naozaj bohatá zásoba biologicky aktívny lázok, za zmienku však stojí predovšetkým vysoký obsah vitamínu C. V 100 g rakytníka sa nachádza až 400% odporúčanej dennej dávky. Z toho dôvodu je rakytník skvelým prostriedkom pre liečbu vírusových a bakteriálnych ochorení. Vyznačuje sa tiež:
• antiseptickými účinkami
• vysokým podiel antioxidantov chrániacich telo pred voľnými radikálmi
• preventívnymi účinkami proti onkologickými a kardiovaskulárnymi ochoreniami
• vysokým obsahom vlákniny, ktorá skvelo podporuje trávenie
• zlepšením funkciu pečene, takže pomáha i detoxikovať organizmus
• podporou činnosti obličiek a vylučovacej sústavy
• podporou správneho fungovanie nervového systému a znižovaním príznakov únavy a stresu
• úpravou cholesterolu

Rakytník je vďaka svojim antivírusovým účinkom vyhľadávanou látkou pre prekonanie ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené vírusom SARS-CoV-2. Pri respiračných ochoreniach pomáha pri uvoľňovaní a vykašliavaní hlienov. Pomáha i pri chronickom zápale mandlí, pľúc a hrdla.

Arónia a rakytník sú bohatými zdrojmi biologicky aktívnych látok a antioxidantov. Ich pravidelné užívanie pomáha podporiť imunitný systém, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri prevencii pred bakteriálnymi a vírusovými ochoreniami. Silný imunitný systém je dôležitý i v prípade, že ste sa rozhodli dať zaočkovať. Práve vybudovanie silnej imunity môže pomôcť k správne odpovedi na očkovanie a efektívnej produkcii potrebných protilátok.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

V ponuke ZAMIO objavíte i ďalšie produkty so zdravotnými benefitmi

Okrem 100% šťavy vyrobenej z BIO arónie objavíte v ponuke spoločnosti ZAMIO i ďalšie produkty. Sušené plody, čaj, džem, sirup i obľúbený smoothie prášok vynikajú vysokou kvalitou a ponúkajú možnosť, ako aróniu jednoducho zaradiť do svojho denného režimu. Lákavou a chutnou voľbou je i ochutený aróniový med.

BIO aróniový prášok zas obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a je vyrobený z výliskov arónie. Výskumy v tomto smere ukázali, že výlisky disponujú extrémne vysokou hladinou antioxidantov a vďaka tomu majú na organizmus silnejší vplyv ako šťava alebo plody. V 1 grame aróniového prášku sa nachádza rovnaké množstvo antioxidantov ako v 11 citrónoch.

ZAMIO kladie vysoký dôraz na kvalitu svojich produktov a spolieha sa na lisovanie za studena, ktoré nezničí obsah biologicky aktívnych látok.

Okrem arónie a rakytníka na stránkach spoločnosti ZAMIO objavíte i ďalšie ovocie a zeleninu, ktoré sa môžu pýšiť obrovskými zdravotnými benefitmi. Čierne ríbezle, baza čierna, jablká, lesné čučoriedky, moruša, brusnice, maliny, černice, cvikľa i zázvor vás prekvapia svojou intenzívnou chuťou i blahodarnými účinkami na váš organizmus.

Zamio 100% produkty na Vás čakajú na www.zamio.sk www.bioarónia.sk.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nečakané sťažnosti Slafkovského: Nie je to moje rozhodnutie!
(ilustr. foto)
Deň venovaný maminám si pripomíname už 110 rokov: Kde má tento deň pôvod?
Horehronské múzeum v Brezne.
Váš Tip
Horehronské múzeum chystá na Deň matiek špeciálne podujatie: Pozvané sú všetky mamy aj s deťmi!
Slovák v službách Paris Saint-Germain urobil na Mišku veľký dojem. „Milan je zlatý chalan,“ povedala nadšene.
Postrelená kadetka Miška na chvíľu zabudla na bolesti: V zahraničí si splnila sen!
Hrabko o rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou v Bratislave: Bude to v budúcnosti možné?
Polárna žiara nad obcou Krnča v okrese Topoľčany.
Vo vesmíre sa odohrala prvá extrémna slnečná búrka: Takúto nádheru priniesla
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Voliči musia brániť demokraciu: Prezidenti vyzývajú občanov, aby šli voliť v eurovoľbách
(ilustračné foto)
Riešenia pandémií stále nie sú známe: WHO nedosiahla žiadnu dohodu záväzných opatrení
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková má na krku ďalšiu kritiku: Ústupky antivaxerovi s titulom MUDr.?
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Turista Ivan mal strážcu prírody strčiť do plesa: Teraz budem hovoriť ja! Čo sa stalo TANAP-e?
Ole (vľavo) tvrdí, že v jadre sme všetci dobrí a je potrebné sa navzájom počúvať. Anders Behring Breivik (vpravo) zavraždil dokopy 77 mladých ľudí.
Ole na Slovensku prehovoril o tom, ako prežil besnenie Breivika: Rodičom volal, že zomrie!
Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!