Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2021 16:51 | Správy | Politika

SMK žiada od Klusa ospravedlnenie pre Maďarov žijúcich na Slovensku: Rozhorčený tajomník reaguje

Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa (SaS), aby sa ospravedlnil Maďarom žijúcim na Slovensku.

Podľa predsedu SMK Krisztiána Forróa mal Klus totiž povedať, že „Maďari žijúci na Slovensku sú bezpečnostným rizikom“. Predstavitelia vlády aj parlamentu by sa mali podľa Forróa na nich pozerať ako na súčasť krajiny. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii. K výzve sa pridal aj poslanec Národnej rady SR (NR SR) György Gyimesi (OĽaNO). Zdôraznili, že Klusove slová sú pre nich „neprijateľné a pohoršujúce“.

„Nás, Maďarov žijúcich na Slovensku, pán štátny tajomník Klus nazval bezpečnostným rizikom pre túto krajinu len preto, lebo existuje významná skupina ľudí, ktorí si chcú vziať štátne občianstvo Maďarska. Chcú zároveň ostať žiť na Slovensku a zároveň neprísť o to slovenské. Títo ľudia sú pre neho vraj bezpečnostným rizikom,“ doplnil Gyimesi. Forró poukázal na to, že maďarská vláda Slovensku ako dar poskytla 27 ventilačných prístrojov. Podpredseda Trnavského samosprávneho kraja József Berényi požiadal vládu Maďarska o ďalších šesť prístrojov pre nemocnicu v Dunajskej Strede.

Gyimesi zároveň vysvetľoval svoje stretnutie s ministrom zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóm. V Komárne mali podľa neho spolu hovoriť o slovenskom zákone o štátnom občianstve. Gyimesi v pondelok povedal, že sa spolu rozprávali asi o desiatich tém. Okrem iného sa mu osobne poďakoval za ventilačné prístroje, ktoré Maďarsko poskytlo Slovensku. Tiež poďakoval za jeho vklad pri dovoze ruskej vakcíny Sputnik V.

 

„Urobil som len to, čo sa v jednej slušnej spoločnosti a krajine robí a má robiť. Toto spôsobilo takú diplomatickú roztržku, ktorá má do dnešného dňa vplyv nielen na fungovanie koalície, ale aj na medziľudské vzťahy v rámci nej,“ podotkol. „Nie je to spôsobené ničím iným, len tým, že si niekto potreboval do nás kopnúť. Niekto potreboval prekryť svoje zlyhania, niekto potreboval zakryť to, že urobil chybu, keď kritizoval premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) v súvislosti s dovozom Sputnika. Na to použil nás, Maďarov, a vytiahol maďarskú kartu,“ dodal.

Klus v reakcii pre agentúru SITA povedal, že nikdy Maďarov žijúcich na Slovensku nenazval bezpečnostným rizikom a rázne odmieta, aby boli jeho slová účelovo vytrhávané z kontextu s cieľom naďalej rozdúchavať národnostné vášne. Podotkol, že má eminentný záujem o dobré vzťahy s Maďarskom. „A taktiež rešpektujem a vážim si našich maďarských spoluobčanov žijúcich v Slovenskej republike," doplnil s tým, že jeho vyjadrenia, ktorých skutočný význam poslanec Gyimesi opakovane a účelovo prekrúca, mali svoj kontext.

„Mojím výrokom o paralele a dlhodobo etnicky napätej situácii na Kaukaze či vo východnej Ukrajine a na Kryme, predchádzali opakované snahy niektorých politikov aj médií nepochopiteľne rozdúchať národnostné napätie na Slovensku. Práve takéto útoky spojené doslova s ,rozdávaním občianstiev´ v minulosti slúžili v niektorých zmienených regiónoch ako predpríprava na vážne situácie, ktorým v súčasnosti člí Ukrajina, Gruzínsko či Moldavsko," vysvetlil štátny tajomník. Dodal, že hrozba, o ktorej hovoril, v skutočnosti spočíva v tom, že zámienka akejsi ochrany „vlastných občanov" viedla v spomínaných krajinách k vážnemu politickému napätiu, narušeniu suverenity a územnej celistvosti či dokonca k ozbrojenému konfliktu.

Aj preto sa absolútna väčšina štátov Európskej únie podľa Klusa zhoduje na tom, že princíp získania občianstva má byť spojený s reálnou, teda praktickou a autentickou väzbou konkrétneho občana na konkrétne krajiny. „Za takúto väzbu považujeme napríklad niekoľkoročný pobyt či prácu. Historické, citové, kultúrne či jazykové afiliácie medzi takéto reálne väzby, z pochopiteľných dôvodov, nespadajú. Je v záujme Slovenskej republiky riadiť sa v tejto otázke modernými európskymi princípmi a pravidlami nadobúdania občianstva," zdôraznil. Klus sa zároveň ospravedlnil, ak sa tento reálny kontext kohokoľvek, obzvlášť príslušníkov maďarskej národnosti, dotkol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?