Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2021 09:22 | Správy | Zahraničné správy

Bojíte sa zaočkovať kvôli svojej plodnosti? Vedci vyvrátili ďalšiu dezinformáciu

Amy Taylorová sa s kamarátkami rozprávala cez video aplikácie Zoom, keď ich rozhovor nabral nečakaný smer.

Jedna zo skupinky žien - všetky tesne po tridsiatke, väčšinou vysokoškolsky vzdelané a s dobrým zamestnaním - sa zmienila, že má obavy z očkovania proti Covid-19, pretože by za rok alebo dva chcela skúsiť otehotnieť, napísal spravodajský server The Guardian.

"Prekvapilo ma, keď ostatní povedali, že majú tiež trochu strach. A potom som si začala hovoriť: Možno by som tuež mala mať obavy, aj keď som pre očkovanie a viem, že je to spôsob, ako prekonať pandémiu," povedala Taylorová.

"Neistota ohľadom vlastnej plodnosti, ktorou veľa žien po tridsiatke tak ako tak trpia, sa týmto ešte zvyšuje. Neodkladala som tehotenstvo veľmi dlho? Čo ak budem potrebovať umelé oplodnenie? Nemala by som si nechať zmraziť vajíčka? Nechceme, aby niečo ďalšie ohrozilo našu šancu na materstvo, "dodala.

 

Obavy týkajúce sa plodnosti sú jedným z hlavných dôvodov, prečo niektorí ľudia váhajú nechať sa očkovať, a to napriek jednoznačnému uisťovanie od lekárov a vedcov. Poradca britskej vlády Jonathan Van-Tam označil špekulácie o tom, že by očkovanie proti covidu mohlo ovplyvniť plodnosť, za "nezmysel". V relácii Good Morning Britain minulý týždeň vyhlásil, že "neexistuje vôbec žiadny dôkaz, že by tu bol nejaký problém pridelený pre plánovanie rodiny alebo plodnosťou".

Vyhlásenie v rovnakom zmysle zverejnili aj lekárske vysoké školy či Britská spoločnosť pre plodnosť (BFS) a Zväz klinických a reprodukčných vedcov (ARCS). "Neexistujú absolútne žiadne dôkazy ani teoretický dôvod, že by ktorákoľvek z vakcín mohla ovplyvniť plodnosť žien alebo mužov," uviedol ARCS.

V súbore odporúčaní ARCS dodáva, že ľudia môžu začať liečbu neplodnosti okamžite po očkovaní a tí, ktorí darujú vajíčka alebo spermie, sa môžu nechať očkovať. Nie je tiež dôvod, aby očkovanie odkladali ženy, ktoré prekonali opakované potraty, ani tie, ktoré sa teraz snažia počať, uvádza ARCS.

Raj Mathur, predseda výkonného výboru BFS, povedal, že existuje veľmi málo údajov o tom, koľko ľudí váha s očkovaním, alebo o tom, aké dôvody ich k tomu vedú. "Ale doniesli sa ku mne podobné obavy, rovnako ako k mojim kolegom, a v niektorých prípadoch dokonca od zamestnancov v zdravotníctve," povedal Mathur.

"Tieto obavy sú založené na dezinformáciach, ale bohužiaľ tu sú. Avšak očkovanie vám nezabráni otehotnieť a nechať sa očkovať je najlepší spôsob, ako znížiť riziko nákazy covidom počas tehotenstva," dodal Mathur.

Tiež Virginia Beckettová, klinická vedúca reprodukčnej medicíny Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust uviedla, že sa dopočula o prípadoch, keď sa ženy v plodnom veku zdráhali prijať očkovanie.

"Mali sme tu prípady zdravotníčok, ktoré z tohto dôvodu odmietli očkovanie, a to môže poslúžiť ako včasné varovanie, pretože väčšine žien v tomto veku zatiaľ ešte ani nebolo očkovanie ponúknuté," dodala.

Dezinformácie kolujúce online podľa jej slov prevažne vychádzajú z komentáru bývalého zamestnanca firmy Pfizer, že imunitné reakcie vyvolané vakcínou môže napadnúť placentu. Daný komentár už bol medzitým z internetu zmazaný a vierohodnosť jeho obsahu vyvrátená.

"Ale táto mylná informácia sa medzitým nevyhnutne začala šíriť, predovšetkým potom medzi ľuďmi, ktorí už tak mali ohľadom vakcíny pochybnosti. Je veľmi ťažké podobnú chybnú informáciu vyvrátiť. Sociálne siete hrajú veľmi dôležitú úlohu v živote mnohých ľudí a ľahko ich zatiahnu do svojich konšpirácií. Pokiaľ už niekto trpí nejakou úzkosťou, nájde na nich veľa vecí, ktoré ju posilní, "uviedla Beckettová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?