Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2021 16:52 | Správy | Zahraničné správy

Biden sa zastal nášho suseda: USA budú vždy stáť na vašej strane

Americký prezident Joe Biden v piatok uviedol, že USA budú stáť v otázke Krymu na strane Ukrajiny a budú sa snažiť o to, aby sa Rusko zodpovedalo z agresie voči Ukrajine.

O vyhlásení Bieleho domu informovala agentúra Reuters.

"Spojené štáty americké neuznávajú a nikdy neuznajú Ruskom deklarovanú anexiu Krymu, budú stáť na strane Ukrajiny a vystupovať proti ruskému agresívnemu spôsobu rokovania. Budeme pokračovať v snahe priviesť Rusko k zodpovednosti za jeho agresiu a porušovanie (práva) na Ukrajine," povedal Biden.

Bidenova administratíva už dala najavo, že stále prehodnocuje zahraničnú politiku USA voči Rusku, Číne a ďalším kľúčovým oblastiam potom, čo súčasný prezident prevzal v januári opraty po svojom predchodcovi Donaldovi Trumpovi.

 

V januári hovoril Biden s Vladimirom Putinom po telefóne. V rozhovore šéf Bieleho domu naliehal na Putina nielen v otázke suverenity Ukrajiny, ale vyjadril tiež znepokojenie nad uväznením popredného ruského kritika Kremľa Alexeja Navalného. Hovoril tiež o údajnom zasahovaní do minuloročných amerických volieb a o masívnom hackerskom útoku, ktorý vlani zasiahol rad amerických úradov a z ktorého mnohí experti podozrievajú Rusko.

Biely dom svoje vyhlásenie k ruskému postupu na Kryme zverejnil v čase výročia obsadenia polostrova neoznačenými vojakmi vo februári 2014.

"Pred siedmimi rokmi Rusko porušilo medzinárodné právo a normy, podľa ktorých sa k sebe navzájom správajú moderné krajiny," upozornil Biden. "Znovu opakujeme prostú pravdu: Krym je Ukrajina," stojí vo vyhlásení.

Ruský parlament 1. marca 2014 schválil zámer ruského prezidenta Vladimira Putina nasadiť na Kryme armádu kvôli údajnej potrebe chrániť životy tamojších Rusov. Nový šéf proruskej autonómnej vlády na Kryme Sergej Aksjonov po rozhodnutí ruského parlamentu požiadal Putina o pomoc.

Pre pripojenie Krymu k Rusku sa 16. marca v referende vyslovilo 96,8 percenta hlasujúcich. USA ani Európska únia hlasovanie neuznávajú. Krymský parlament nasledujúci deň vyhlásil nezávislosť polostrova a požiadal o pripojenie k Rusku. Putin následne podpísal v Kremli s predstaviteľmi Krymskej republiky a Sevastopoľa zmluvu o vstupe oboch subjektov do Ruskej federácie. Západ vzápätí uvalil na Rusko sankcie, Moskva reagovala vlastnými sankčnými krokmi.

Konflikt na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojskami si od jari 2014 vyžiadal cez 14.000 mŕtvych. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, čo Moskva popiera.

Veľké boje na Donbase utíchli po uzavretí mierových dohôd v Minsku vo februári 2015, ale až doteraz sa žiadne prímerie nepodarilo udržať. Vtedajšia kríza dodnes hlboko ovplyvňuje vzájomné vzťahy západných krajín a Ruskej federácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší