Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2021 16:13 | Správy | Politika

Obchodníci sa búria, volajú po skoršom očkovaní: Jasná odpoveď Úradu verejného zdravotníctva

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR chápe pri pandémii ochorenia COVID-19 obavy Zväzu obchodu (ZO) SR.

Uviedla to pre TASR Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR, v reakcii na pondelňajšiu tlačovú besedu, na ktorej 1. viceprezident ZO SR Pavol Konštiak upozornil, že do predajní môžu chodiť aj ľudia pozitívni na nový koronavírus.

"My (obchodníci) sme v prvej línii, spolu s lekármi, pretože sa každodenne stretávame s množstvom ľudí," poznamenal Konštiak. Obchodníci by podľa neho chceli byť čím skôr, po zdravotníkoch, zaočkovaní. "Pretože sme, ktorí máme otvorené obchody, v prvej línii. Mali by sme mať prednostné právo byť zaočkovaní," povedal Konštiak. Osobám pozitívnym na COVID-19 podľa Račkovej naďalej dôrazne odporúča zabezpečiť si nákup prostredníctvom rodiny, známych susedov, donášok, či služieb samospráv. "Využitie tejto výnimky za dodržania prísnych hygienických opatrení nie je pravidlom. Ide o možnosť a slúži pre ľudí v mimoriadnych situáciách, ktorí si nevedia zabezpečiť nevyhnutné životné potreby inak, pričom by boli vystavení porušeniu vyhlášky," upozornila Račková.

"Veríme však, že pri súčasne nastavených hygienických opatreniach, všetky osoby nachádzajúce sa v obchodoch potravín tieto opatrenia striktne dodržiavajú a prevádzky na dodržiavanie opatrení vyzývajú a dohliadajú na to," poznamenala hovorkyňa ÚVZ SR. Pri samotnom nákupe sa podľa Račkovej nepredpokladá vysoké riziko vystavenia osôb obojstrannému úzkemu kontaktu (menej ako 2 metre po dobu dlhšiu ako 15 minút s komunikačnou interakciou). "Nakupujúci sú navyše pravidelne vyzývaní k dodržiavaniu protiepidemických opatrení. Kontakt s pozitívnou osobou v prípade nákupu potravín sa nepovažuje za úzky kontakt," zdôraznila.

 

V prevádzke podľa hovorkyne ÚVZ platí napríklad pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov, dezinfekcia rúk pri vstupe, časté vetranie, častá dezinfekcia plôch a podobne," povedala. Predstavitelia ZO SR v pondelok zdôraznili, že obchodníci majú od 9.00 do 11.00 h prázdne predajne, ktoré sú vyhradené len pre seniorov. "Tento z nášho pohľadu nezmyselný úzus by už mal byť zrušený, pretože dôchodcovia môžu chodiť do predajní 24 hodín a ostatní zákazníci vo vyhradených hodinách pod hrozbou sankcie nemôžu nakupovať," podčiarkol viceprezident ZO SR Konštiak.

"Vnímame, že zástancovia i kritici vyhradených hodín pre seniorov majú svoje argumenty. Z nášho pohľadu je práve počas takto vážnej epidemiologickej situácie dobré a dôležité, ak je vyhradený čas pre tých najzraniteľnejších a prosíme ich preto, aby v záujme ochrany ich zdravia využívali vyhradený čas vždy, keď je to možné," dodala Račková ku kritike tzv. seniorských hodín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bionická včela je takmer ako živá.
Foto
Žiadne sci-fi, ale skutočnosť: Bionická včela sa možno raz ocitne aj v armáde
(ilustračné foto)
Unikol spravodlivosti? Zomrel prominentný právnik († 71): Figuroval v škandále svetových rozmerov
Hailey a Justin sa stanú rodičmi.
Veľká novinka v živote Justina Biebera: Po tomto sa jeho život radikálne zmení!
Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle