Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2021 00:00 | PR články
Sponzorované

Ceny bytov rastú, úroky z hypoték klesajú

Na vlastné bývanie si zväčša musíme požičiavať. Treba si však spraviť dostatočný prieskum trhu, aby sme si boli istí, že dostaneme naozaj výhodnú ponuku.

Poštová banka prináša hypotéku s úrokom už od 0,5 percenta ročne a online konzultáciou z pohodlia domova.

Ušetriť si na vlastné bývanie celú sumu je pre bežného Slováka takmer nemožné. Ceny nehnuteľností sú vo väčšine regiónov príliš vysoké a ruka v ruke nemusia s nimi ísť ani vyššie zárobky. Príkladom je Prešovský kraj, kde sú zárobky najnižšie z celého Slovenska. Avšak ceny bytov na to vôbec neprihliadajú.

Potvrdzuje sa, že rozhodujúcim kritériom je úroveň ponuky a dopytu – ak je totiž ponuka slabá a nedokáže uspokojovať dopyt, ceny idú nahor.

Možnosti financovania

Priemerný mesačný zárobok v Prešove bol v závere vlaňajška (tretí štvrťrok) na úrovni 893 eur. No priemerná cena za štvorcový meter bytu v tomto východoslovenskom kraji bola na úrovni 1 136 eur. Lacnejšie sa predávali nehnuteľnosti v Nitrianskom, Banskobystrickom aj Trenčianskom kraji a len o niečo drahšie boli v Trnavskej župe.
Z priemerného mesačného platu si však nedokážu veľa na bývanie usporiť ani Bratislavčania. Kým ich priemerná mzda bola na sklonku roka 2020 na úrovni 1 358 eur, štvorcový meter bytu si kupovali v priemere za 2 360 eur. Potvrdzujú to dáta zo štatistík Národnej banky Slovenska (NBS).

„Ľudia by si mali určitú sumu na bývanie našetriť, pretože prísne pravidlá bankám nedovoľujú schvaľovať hypotéky vo výške 100 % hodnoty nehnuteľnosti,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Napriek tomu, že ceny bytov neustále rastú, kúpa bytu bez stopercentného pokrytia vlastnými úsporami je v súčasnosti historicky najlacnejšia. „V Poštovej banke ponúkame hypotéku už od 0,5 percenta ročne, a to až do 70 percent LTV. Pôžička je zároveň bez poplatku za poskytnutie úveru,“ konštatuje Lýdia Žáčková.

Otvoriť galériu
Zdroj: Poštová banka

Čas na premyslenie

Novinkou je, že o podmienkach a možnostiach sa dá dohodnúť prostredníctvom online konzultácie. Funguje to veľmi jednoducho. Stačí na webovej stránke postovabanka.sk/hypoteka vypísať základné údaje. Bankár zavolá späť a dohodne sa na online rozhovore cez skype bezpečne z pohodlia domova klienta. Následne pošle záujemcovi pozvánku na Skype hovor. Netreba si pritom inštalovať novú aplikáciu, rozhovor sa bude odohrávať prostredníctvom webového prehliadača.

Počas konzultácie si banka so záujemcom prejdú všetky možnosti financovania, výšku hypotéky, akú by potreboval, aj jeho aktuálne možnosti. „Na základe poskytnutých údajov vypočíta bankár klientovi, akú výšku hypotéky a v akej úrokovej sadzbe by mohol dostať. Samozrejme, ponuka bude obsahovať viacero variantov pre rôzne dĺžky fixácie či prípadné naviazanie na poistenie tohto úveru a platby z bežného účtu v našej banke,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky. Pri splnení posledných podmienok totiž banka dokáže ponúknuť hypotéku už od 0,5 percenta ročne.

„Ponúknuť klientom bezpečnú hypotéku sme sa rozhodli z viacerých dôvodov. Počty nakazených koronavírusom narástli a my chceme ochrániť našich klientov. Okrem bezpečnosti je však výhodou celej komunikácie aj to, že klient si môže bez stresu a v pohodlí domova premyslieť ponuku a dospieť k preňho najvýhodnejšiemu rozhodnutiu,“ uzatvára Lýdia Žáčková. Až následne navštívi klient pobočku v dohodnutom termíne a dotiahne všetky potrebné detaily.

Viac o ponuke Poštovej banky sa dozviete na www.postovabanka.sk/hypoteka

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!