Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Vyčerpaným lekárom v levickej nemocnici pomáhajú študenti-medici: Krst ohňom hneď v prvé dni

Na pomoc prišli medici! Nemocnica v Leviciach bojuje s pandémiou na všetkých frontoch. Problém majú nielen s množstvom nakazených pacientov, ale aj so stále vysokými číslami infikovaného personálu. Preto ich rady od tohto týždňa posilnili aj piati medici, ktorí sem prišli na prax.

Aj vďaka nim sa situácia v nemocnici zlepšuje. A hneď v prvé dni prešli skúškou ohňa traja z nich, na gynekologicko-pôrodnícke oddelenie prišla rodiť pozitívna pacientka.

Dobrou správou pre nemocnicu v Leviciach je nielen ďalší pokles počtu zamestnancov s koronavírusom, ale aj pomoc piatich medikov, ktorí v rámci praxe prišli do nemocnice pomáhať. Hoci počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom celý týždeň neklesal pod 50, nemocnica vďaka organizačným zmenám, nasadeniu všetkých svojich síl a prostriedkov situáciu ako-tak zvláda. ,,Mimo výkonu práce máme z dôvodu covid ochorenia celkovo 30 zamestnancov, sme radi, že v tomto smere sa nám podarilo zvládnuť naozaj kritickú situáciu spred pár týždňov,“ povedal riaditeľ nemocnice Ján Belanský. Piati medici si tu odslúžia prax, ktorá bola posunutá.

 

Traja z nich sú na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, kam v stredu prijali nastávajúcu mamičku s koronavírusom. Všetci museli pracovať v ochranných oblekoch, aby mohli asistovať pri pôrode pozitívnej pacientky. Jeden z nich prezradil, že už s pandémiou skúsenosti má. „Pomáhal som v mobilnom odbernom mieste s testovaním, takže už som čo-to pochytil,“ prezradil Daniel Mančík (23).

Cenná pomoc

Z ich prítomnosti sa tešia aj skúsení lekári. „Študenti pri dodržiavaní všeobecne odporúčaných hygienických opatrení a používaní osobných ochranných pracovných prostriedkov môžu vykonávať povinnú letnú prax i v našom zdravotníckom zariadení. Ich prax je prínosom, keďže personálne ideme na hranici možností. V určitých činnostiach dokážu medici-študenti 5. ročníka lekárskych fakúlt suplovať interných lekárov oddelenia a byť reálnym prínosom k bezproblémovému fungovaniu oddelení,“ konštatoval primár oddelenia Gabriel Mančík. Samotní študenti vnímajú túto prax pozitívne, keďže od októbra ich výučba je len na dištančnej úrovni a do priameho kontaktu s pacientmi neprišli.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla