Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2021 00:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Kto stojí za Novým Istropolisom?

Dom odborov na bratislavskom Trnavskom mýte už nebude ďalej chátrať. Jeho súčasný vlastník, developer Immocap, si na jeho premenu na moderné špičkové kultúrno-kongresové centrum, najal svetoznáme holandské architektonické štúdio KCAP. Kto sú a aké majú s Istropolisom plány?

Premeniť postkomunistickú relikviu a jej mŕtve okolie na prekvitajúcu modernú mestskú štvrť nie je ľahký oriešok, ako priznávajú aj samotní architekti z KCAP.

Nový Istropolis je pre nás veľká výzva. Spolu s Immocap-om sa snažíme vytvoriť kvalitnú architektúru a urbanizmus, ktoré môžu poslúžiť ako príklad budúceho rozvoja mesta a priniesť do Bratislavy naozaj niečo výnimočné,“ povedal Jeroen Dirckx, partner v architektonickom štúdiu KCAP, ktoré navrhlo podobu Nového Istropolisu v spolupráci s nemeckým štúdiom Cityförster.

Viac ako 30-ročná história projektov, na ktorých sa KCAP podieľalo po celom svete ukazuje, že najlepšie im ide práve vytváranie verejných priestorov, ktoré konkrétnym mestám a štvrtiam vdýchnu nový a pritom autentický život. Len v Európe s a im podarilo oživiť centrum Rotterdamu, vybudovať štvrť HafenCity v Hamburgu a skultivovať územie so stanicou Europaallee v Zürichu. V Bruseli transformovali bývalý výstavný areál EXPO s národným štadiónom a Atomiom a v Londýne vytvorili novú mestskú štvrť London Legacy Framework prestavbou Olympijskeho parku po hrách v roku 2012.

Čím má byť Nový Istropolis taký výnimočný?

Bratislava má v novom kultúrno-kongresovom centre získať novú dominantu v atraktívnej štvrti, ktorá pritiahne ľudí na Trnavské mýto. Dnes tento dopravný uzol Bratislavčania využívajú iba ako prestupný bod. Večer by ste pred Istropolisom márne hľadali inú živú dušu ako ľudí bez domova či skejterov.

Čo prinášajú svetoví architekti do Bratislavy? Prejdite sa spolu s nami zákutiami ich Nového Istropolisu:

Immocap spolu s KCAP ľuďom sľubujú, že sa to zmení a Nový Istropolis bude príjemným miestom na trávenie času pre všetkých – či už sem prídu za kultúrou alebo si posedieť v parčíku pri fontáne. Práve zelene výrazne pribudne. Holandské štúdio kladie totiž veľký dôraz na ekologickú stránku a energetickú udržateľnosť svojich projektov.

„Prvoradým cieľom v našich projektoch je urobiť z nefunkčných lokalít lepšie miesta na život. Pre Bratislavu a Trnavské mýto to znamená vytvoriť vitálnu štvrť, v ktorej sa bude spájať kultúrny a spoločenský život, kvalitné verejné priestory so širokým spektrom využitia, s priamym prepojením na živý parter a plochy zelene. Jednoducho príjemné mestské prostredie s rôznymi funkciami, kde budú obyvatelia radi tráviť svoj voľný čas a kam sa budú opakovane vracať. To všetko v ideálnej rovnováhe, ktorá je environmentálne udržateľná a podporuje zdravý životný štýl,“ vysvetľuje Jeroen Dirckx.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!