Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2021 09:45 | Tip od Vás | Slovensko

Dokopali vo väzení vodiča z autobusu smrti? Pozostalý Branislav pátra na vlastnú päsť: Hrozivé súvislosti!

Kto koho kryje?! V tomto tragickom prípade niečo veľmi smrdí. Aktuálne mali vo väznici dokopať odsúdeného Elemíra Szamka (60), ktorý si odpykáva trojročný trest za smrť až piatich ľudí.

Viac ako pravdivosť tejto informácie pritom mrazia priam detektívne zistenia jedného z pozostalých až dvoch z piatich obetí autobusu smrti spred 4,5 roka v Srbsku. Naše justičné orgány totiž podľa neho konali prinajlepšom zvláštne, keď prehliadali, aby dnes právoplatne vinný vodič nevykonával naďalej za volantom svoju prácu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Informáciu o zbití odsúdenca za mrežami v druhej polovici januára dostal Branislav Horňák (44), ktorý investigatívne a na vlastnú päsť pátra po spravodlivosti. "Pri spomínanej nehode autobusu, ktorý šoféroval práve Szamko z Gemerskej Hôrky, totiž prišiel o mamu Eriku (+67) a sestru Martinu (+34). "Mám to potvrdené, že vodiči mali pred touto tragédiu naplánovanú cestu z Partizánskeho do Solúna, kde mali mať povinnú prestávku a mal ich vystriedať Gréci. Tí mali odísť do Albánska, kde po príchode trajektom pristúpili naši dovolenkári. Majiteľ spoločnosti však gréckych vodičov nezabezpečil a tak Szamko s kolegom boli nútení pokračovať, pričom cestou v Albánsku mali zrážku s vysokou zverou a autobus opravovali. Keď sa ich pred nehodou dovolenkári pýtali, kde sa tak veľmi opálili, odpovedali im, že nie sú opálení, ale čierni, lebo opravovali autobus. V takomto stave naložili skupinu a potom nevyspatí a unavení aj havarovali v Srbsku!" uviedol B. Horňák, podľa ktorého sa dnes už vinný vodič snažil ospravedlniť tým, že z protiidúceho auta vypadli kamene a rozbili mu čelné sklo.

"Šírka medzi vozovkami je až 27 metrov, bol som na mieste nešťastia a aj osadil kríž na pamiatku mamy a sestry, ktoré spolu s ďalšími cestujúcimi zahynuli, ale nie všetci vinníci sú potrestaní. Vodič po nehode pritom nikomu neposkytol prvú pomoc a napriek tomu, že bol dlhšie vo väzbe, potom si užíval slobodu a dokonca dlhodobo šoféroval autobusy," vysvetlil Horňák, podľa ktorého to umožnili liknavé postupy vyšetrovateľa, keď spis putoval na Slovensko zo Srbska až rok a pol, ale aj súdov, pretože Szamko bol po neverejnom pojednávaní v Rožňave definitívne potrestaný až druhostupňovým súdom v Košiciach koncom minulého roka.

 

"Dostal však len tri roky, hoci minimálna trestná sadzba je štyri roky a čo zaráža, nezobrali mu po nehode vodičský preukaz a hoci jeho zamestnávateľ vedel, čo spôsobil, umožnil mu v zahraničí ďalej jazdiť. Pod zámienkou, že robí sprievodcu, no sám som Szamka za volantom pristihol, nafotil a natočil vlani v januári vo Viedni, kde som aj privolal políciu. Zistili, že nemá slovenský vodičský preukaz a vykázali ho z autobusu. Medzitým, ako stále jazdil, pričom do zahraničia ho vozievali jeho kolegovia, a tam ďalej sám jazdil, sa na Slovensku dopustil na úseku dopravy troch priestupkov, pričom najzávažnejším bol prejazd cez železničné priecestie napriek zákazu. A toho sa dopustil už po nehode, pri ktorej zomrelo päť ľudí!" uviedol Horňák, ktorého viacerí varovali, aby od tohto prípadu dal ruky preč.

"A to z toho dôvodu, že majiteľ už skrachovanej cestovky mal priame prepojenie na teraz už zadrženého Bodora. Ja sa však tejto chobotnice nebojím a nenechám sa žiadnymi Bodorovcami zastrašiť. Musel som konať na vlastnú päsť, lebo naše orgány nekonali," tvrdí Horňák, ktorý nechápe, ako môže odsúdený vodič, ktorý sa mu prizná, že na jazdu v zahraničí dostal príkaz od šéfa, ako jediný znášať zodpovednosť. "No stále verím v obnovu konania a že sa nájde vyšetrovateľ, ktorý bude tento prípad riešiť nestranne," dodal Horňák.

Reakcia z basy

"V schránke som našiel list, že Szamka v base dokopali a nezaobíde sa to bez vážnych zdravotných následkov," vysvetlil  Horňák a na žiadosť Nového Času hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská odpísala toto: "Ústav takúto informáciu neeviduje, ale ´spomínaný incident´ bol operatívne preverený a bolo potvrdené, že k tomuto incidentu reálne nedošlo. ZVJS je oprávnený poskytovať konkrétne informácie o väznených osobách len zákonom stanoveným orgánom a inštitúciám v rozsahu nevyhnutnom na plnenie ich úloh. Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, nie sme oprávnení poskytnúť požadované bližšie informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky