Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2021 01:28 | Správy | Zahraničné správy

Medzinárodný trestný súd už pozná meno nového hlavného prokurátora: Tento favorit prevalcoval konkurenciu

Členské štáty Medzinárodného trestného súdu (ICC) zvolili v piatok britského advokáta Karima Khana za hlavného prokurátora tribunálu pre vojnové zločiny, čím sa ukončil proces hľadania náhrady za Fatou Bensoudovú, ktorej deväťročné funkčné obdobie sa skončí tento rok.

Khan sa svojej funkcie ujme v júni tohto roku. Ako informovala agentúra AFP, Khan bol jedným zo štyroch kandidátov na tento post a bol považovaný za favorita. Zvolený bol v druhom kole hlasovania, ktoré sa - pre nedosiahnutie konsenzu v tejto veci - konalo v piatok v sále Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Kým Khan v druhom kole voľby získal 72 hlasov, Íra Fergala Gaynora podporilo 42 hlasujúcich. Španiel Carlos Castresana Fernández mal podporu piatich delegátov a Francesco Lo Voi z Talianska dostal tri hlasy.

Právo hlasovať malo 123 krajín Rímskeho štatútu, zástupca jednej krajiny nehlasoval, poznamenala AFP.

 

Päťdesiatročný Karim Khan pôsobil ako obhajca i žalobca takmer na všetkých medzinárodných a špeciálnych súdoch, či už pre bývalú Juhosláviu, pre Rwandu, Kambodžu alebo dokonca pre Libanon a Sierru Leone, kde bol právnikom bývalého prezidenta Charlesa Taylora.

Pred ICC zastupoval bývalého viceprezidenta Kene Williama Ruta, Konžana Jeana-Pierra Bembu, ale aj Saída al-Isláma Kaddáfího, syna líbyjského diktátora, informovala rozhlasová stanica Deutsche Welle. Zlomový bod v kariére tohto špecialistu na trestné právo a ľudské práva nastal v roku 2018, keď ho generálny tajomník OSN vymenoval za šéfa osobitného vyšetrovania zločinov spáchaných džihádistickou organizáciou Islamský štát.

Toto vyšetrovanie spája dôkazy o masakroch a zneužívaní spáchaných džihádistickou skupinou v Iraku, najmä proti jezídskej menšine. Vzhľadom na rozsah doteraz zistených svedectiev a dôkazov ide o náročný prípad a obrovský spis. Dôkazy potom iracké súdy použijú na trestné stíhanie vinníkov, dodala AFP.

Predpokladá sa, že hlavnou úlohou Karima Khana po zvolení za hlavného prokurátora ICC bude zlepšiť renomé tohto medzinárodného súdu, ktorý bol počas éry Bensoudovej často kritizovaný za to, že sa sústreďuje na kauzy Afričanov.

Medzi prvé úlohy nového prokurátora bude patriť rozhodovanie o ďalších krokoch v súvislosti s vyšetrovaním údajných amerických vojnových zločinov spáchaných v Afganistane a mimoriadne sporné vyšetrovanie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Po spustení vyšetrovania týkajúceho sa pôsobenia amerických jednotiek v Afganistane vtedajšia administratíva prezidenta Donalda Trumpa uvalila na Bensoudovú a ďalšieho vysokopostaveného úradníka ICC sankcie vrátane zákazu vycestovania a zmrazenie majetku. USA a spolu s nimi i Izrael sa takisto dôrazne postavili proti vyšetrovaniu údajných vojnových zločinov izraelských síl a rovnako aj palestínskych ozbrojených skupín.

Sudcovia ICC však minulý týždeň rozhodli, že ICC má jurisdikciu na palestínske územia okupované Izraelom od vojny na Blízkom východe v roku 1967, čo ICC vytvára priestor pre úplné vyšetrovanie po päťročnom predbežnom vyšetrovaní začatom Bensoudovou. Administratíva prezidenta USA Joea Bidena naznačila menej konfrontačnú líniu s ICC, neuviedla však, či zruší sankcie voči Bensoudovej.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí