Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Otestovaní rodičia s deťmi išli na vyšetrenia, ostali však poriadne zaskočení: Problémy pri vstupe do bratislavskej nemocnice!

Sú rozhorčení! Rodičia, ktorí mali s deťmi namierené do Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave, ostali nemilo prekvapení.

Pri vstupe sa museli preukázať oni aj deti testmi nie staršími ako 2 dni, inak by ich dnu nepustili. Nemocnica však oponuje a tvrdí, že pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu musela pristúpiť k prísnejším opatreniam, no žiadne dieťa neodmietli ošetriť.

Otvoriť galériu

Koronavírus ovplyvnil aj normálny chod nemocníc. Niektoré museli z bezpečnostných dôvodov pristúpiť k prísnejším podmienkam a kontrolám. Mnohé mamičky sa sťažujú, že v Národnom ústave detských chorôb nechceli ošetriť ich ratolesti s testom starším ako 48 hodín.

„Náš bol trojdňový a nezobrali ho, že sa máme ísť dať otestovať aj ja, aj malý. Hneď zboku nemocnice síce testujú, ale boli strašné rady, tak sme šli domov. Sama by som si to vystála, ale s dieťaťom, čo má zápal obličiek, tam stáť nebudem,“ napísala na sociálnej sieti Lenka. Podľa Veroniky zasa jej manželovi pri vstupe neuznali 7-dňovú platnosť PCR testu.

 

„Manžel chcel zaniesť biologický materiál dieťaťa do laboratória a nebolo mu to umožnené. Pri vstupe ho otočili 4 vojaci, a takto otočili aj iných ľudí, dokonca s malými deťmi,“ uviedla. Podľa hovorkyne Dany Kamenickej boli v NÚDCH z dôvodu vysokého rizika zavlečenia nákazy prijaté prísne režimové opatrenia. Pred plánovanou návštevou ambulancie personál podľa jej slov informuje rodičov o potrebe negatívneho testu pre rodiča aj dieťa. Informácie sú dostupné aj na webovej stránke - odporúčané sú testy nie staršie ako dva-tri dni.

„Ak prídu bez testu, vieme rodiča a dieťa otestovať priamo v našom zdravotníckom zariadení bezprostredne pred plánovanou návštevou. Pacienti na urgentný príjem prichádzajú, kedykoľvek sa im zhorší zdravotný stav, a otestujeme ich po príchode na urgentný príjem,“ informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Testujú aj najmenších

Keďže sa v zariadení vyskytli prípady pozitívnych novorodencov, pred vyšetrením testujú aj bábätká výterom z hrdla. Toto opatrenie sa nepáči nielen rodičom, ale ani niekoľkým zamestnancom, ktorí s týmto postupom nesúhlasia.

„V niektorých prípadoch to znamená, že taký predčasne narodený novorodenec, ktorý musí opakovane podstúpiť aj 5 kontrol za mesiac, a nie v jeden deň, je testovaný takto opakovane. Najprv testovali deti v malej miestnosti bez okien, teraz to presunuli von... je to šialené,“ povedala Novému Času lekárka pracujúca v tomto zariadení. Ministerstvo zdravotníctva hodnotí bezpečnostné kroky nemocnice pozitívne.

„Oceňujeme, ak zdravotnícke zariadenia postupujú vo svojich krokoch s prihliadnutím na ochranu zdravia a životov ľudí. Sme informovaní, že NÚDCH tak postupuje z dôvodu ochrany zdravia svojich pacientov, ako aj personálu,“ informovala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

V nemocnici podľa slov hovorkyne neodmietli ošetriť žiadne dieťa z akéhokoľvek dôvodu vrátane odmietnutia testovania. „V takých prípadoch po zhodnotení zdravotného stavu použije personál ochranné oblečenie a pracovné pomôcky najvyššieho stupňa a dieťa je ošetrené. Snažíme sa nájsť riešenie pre každého pacienta,“ uzavrela hovorkyňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom