Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2021 16:00 | Správy | Servis

Práca a učenie z domu zvyšujú našu spotrebu energií: Ako ušetriť na kúrení

Kvôli home office, dištančnému vzdelávaniu či celkovo obmedzenému pohybu trávime viac času doma.

V zimných mesiacoch to znamená pre mnohé domácnosti vyššiu spotrebu tepelnej energie. Na teplo z rodinných rozpočtov smerujú takmer 3 percentá, no lockdown môže spotrebu tepla zvýšiť.

Priemerná slovenská domácnosť minie zvyčajne na tepelnú energiu približne 2,6 % zo svojich spotrebných výdavkov, ročne je to 600 až 800 eur pre domácnosti, ktoré sú v bytoch. Najväčší, 10-percentný podiel tvorili výdavky za teplo na príjmoch domácnosti v roku 2003. Teplo máme radi, oproti iným európskym krajinám máme v domácnosti až o štyri stupne viac.

O čo viac a častejšie sme doma, o to viac stúpajú naše náklady na teplo. Len pri spotrebe teplej vody došlo v lockdownových mesiacoch k nárastu v priemere o 8 percent. „Túto vyššiu spotrebu nám čiastočne vykryjú nižšie ceny, tie tento rok klesnú o približne štyri percentá. To môže byť dobrá správa najmä pre tie domácnosti, ktoré počas tohtoročnej zimy trávia viac času doma,“ upozorňuje analytička Eva Sadovská. Reálne zmenu postrehneme pri koncoročnom vyúčtovaní.

Otvoriť galériu


 

Koľko platíme za kúrenie a vodu?

Podľa Štatistického úradu predstavujú ročné výdavky na kúrenie a teplú vodu na jedného člena domácnosti 129 eur. V krajských mestách je to však až 267 eur, v menších mestách 198 eur. V trojčlennej domácnosti sa tieto náklady pohybujú okolo 600 eur.

6 tipov ako na to

  1. Kúrte len toľko, koľko je potrebné. Každý stupeň navyše, alebo stupeň, o ktorý zbytočne prekúrite miestnosť, zvyšuje spotrebu energie o viac ako 5 %. V spálni a v obývacej miestnosti sa cez deň odporúča udržiavať teplotu v rozpätí 20 – 22 stupňov Celzia. Na chodbe, ale aj v miestnosti, v ktorej spíte, stačí 18 stupňov Celzia.
  2. Nevypínajte kúrenie úplne. A to aj keď odchádzate z bytu. Vykúriť po návrate späť vychladený byt je drahšie ako v ňom po celý čas udržiavať primeranú teplotu.
  3. Dbajte na to, aby okná a dvere dobre tesnili. Pomôcť môžu predokenné rolety alebo izolačné pásky.
  4. Nezakrývajte radiátory! Radiátory by nemali slúžiť na sušenie oblečenia. Zakrytý radiátor totiž môže zvýšiť energiu na kúrenie až o pätinu. Pred radiátory nie je vhodné dávať ani veľké predmety ako nábytok, odporúčajú sa aj kratšie alebo odhrnuté závesy.
  5. Vetrajte krátko a intenzívne. Stačí napríklad 5 minút, ale viackrát denne.
  6. Nezabudnite na odvzdušnenie radiátorov! Urobte tak vždy na začiatku vykurovacej sezóny, alebo keď nie sú radiátory rovnomerne teplé, či v nich počuť prúdenie vody.

 

Zdajú sa vám ceny vysoké?

Tak si ich porovnajte napríklad s tým, koľko dávate za cigarety. Ak je cena jednej škatuľky cigariet 3,50 eura a vyfajčíte jednu škatuľku denne, za rok miniete približne 1 280 eur, čo je dvojnásobok toho, koľko dá celá rodina ročne na teplo v domácnosti.

Náklady určuje fix i spotreba

Cena tepla sa skladá z variabilnej zložky a fixnej zložky maximálnej ceny tepla s primeraným ziskom. Variabilná zložka tvorí približne 70 % z celkovej ceny tepla. Variabilná zložka zahŕňa tie náklady, ktoré priamo súvisia s objemom výroby tepla. Patria sem náklady na primárne palivá (zemný plyn, uhlie, biomasa...), energie (elektrina a voda) a technologické hmoty.

Nie je to samozrejmosť

Podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu si nemôže dovoliť vykurovať dom alebo byt takmer 8 % slovenských domácností. Situácia sa za ostatné roky navyše zhoršila, keďže podiel takýchto domácností sa zvýšil o vyše 4 % v roku 2017.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO