Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2021 12:35 | Správy | Zahraničné správy

Pakistan pozastavil zimné výstupy na najvyššiu horu sveta K2: Veľmi smutný dôvod

Pakistanské úrady pozastavili všetky zimné výstupy na druhú najvyššiu horu sveta K2. S odvolaním sa na pakistanský alpinistický klub o tom v stredu informovala agentúra AP.

Od piatku sú na tomto vrchu nezvestní traja skúsení horolezci, Pakistanec Alí Sadpara, Juan Pablo Mohr z Čile a John Snorri Sigurjónsson z Islandu. Pátranie po nich bolo v utorok prerušené kvôli zlému počasiu a nemohlo byť obnovené ani v stredu. Výstup na horu K2, ktorá sa nachádza v pohorí Karákóram, je považovaný za jeden z najnebezpečnejších. V zime sa vrchol podarilo pokoriť len minulý mesiac skupine nepálskych horolezcov.

Na K2 sú v súčasnej dobe asi dve desiatky horolezcov z rôznych krajín, ktorí sa po správe o pozastavení zimných výstupov vydali do svojich základných táborov, povedal agentúre AP Karrár Hajdrí z pakistanského alpinistického klubu. Nádej na prežitie nezvestnej trojice medzitým klesá. Hora K2 dosahujúca 8611 metrov je zahalená v hustých mrakoch, takže záchranné vrtuľníky nemohli ani v stredu vzlietnuť, píše AP.

Dvadsaťročný syn Alího Sadpary, ktorý začal výstup so svojím otcom, ale kvôli problémom s kyslíkovým prístrojom musel svoj pokus vzdať, uviedol, že nezvestnej skupine by teraz mohol pomôcť jedine zázrak. Sadparov syn sa s trojicou rozlúčil v najnáročnejšej pasáži výstupu - v oblasti známej ako bottleneck (Hrdlo) vo výške okolo 8200 metrov. Na svojich kolegov čakal s rozsvieteným svetlom v stane, aby ho ľahko našli cestou späť potom, čo zdolajú vrchol. Znovu už sa ale nestretli. "Ak ste v zimnom období dva alebo tri dni vo výške 8000 metrov, nádeje na prežitie sú prakticky nulové," vyhlásil syn 54-ročného Alího Sadparu, ktorý patrí k najslávnejším pakistanským horolezcom a zdolal všetky pakistanské osemtisícovky, medzi nimi aj K2 v lete.

 

Zimný výstup na K2 je podľa horolezcov mimoriadne nebezpečný, pretože počasie v oblasti je nepredvídateľné a môže sa rýchlo zmeniť. Vietor na svahoch môže v zime dosahovať sily až 200 kilometrov za hodinu a teploty môžu klesať k mínus 60 stupňom Celzia. V roku 2008 zomrelo v jedinom dni 11 horolezcov, ktorí sa pokúšali zdolať vrchol K2.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Peter Pellegrini
Prieskum ukázal kto je najdôveryhodnejším politikom: Je ním náš nový prezident?
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Známe tváre nám ukázali svoje milované mamy a prezradili, čo si na nich najviac vážia.
Foto
Známe tváre odhalili vzácne spomienky: Prečo zbožňujeme naše milované mamičky!
(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!