Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2021 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Liečili sa tu rakúsko-uhorskí šľachtici aj nemeckí vojaci, Turzovské kúpele chátrajú roky: Posledná šanca na záchranu!

Kedysi patrili medzi top kúpeľné strediská, dnes sú čiernym bodom na turistickej mape. Krásny areál s jazerami v obklopení ihličnatých lesov si obľúbila rakúsko-uhorská šľachta, maďarská smotánka, ale aj bežní rekreanti.

Navštevovali ich najmä ľudia s chorobami dýchacích ciest a nervovými chorobami. Zo slávnych kúpeľov pri Gelnici, ktoré niesli meno po rode Turzovcov, sa však stala ruina. Bývalý majetok Košického samosprávneho kraja (KSK) je d­nes torzom s ošarpanými budovami, ktoré by však opäť mohla spravovať župa. Má smelé plány na ich obnovu a bohaté využitie.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Budúcnosť obnovy bývalých Turzovských kúpeľov majú vo svojich rukách poslanci KSK. Už o pár dní rozhodnú o tom, či sa konečne podarí zveľadiť niekdajšiu pýchu Gelnice, kde vaňová liečba s vývarmi z ihličia a špičkové služby mali svoju tradičnú klientelu.

Otvoriť galériu

Kúpele vyhľadávali ľudia z celej rakúsko-uhorskej monarchie, ktorí si tu liečili oslabené pľúca či pošramotené nervy. Neskôr tamojší čerstvý vzduch inhalovali pionieri, ale aj deti zo školy v prírode. Dnes už na tieto časy domáci spomínajú s nostalgiou i smútkom. „Teraz alebo nikdy,“ vraví primátor Gelnice a zároveň poslanec KSK Dušan Tomaško.

 

„Patríme medzi málo rozvinuté okresy, v ktorom župa nespravuje žiadnu kultúrnu ustanovizeň, lebo mesto sa stará o Banské múzeum i knižnice. Turzovské kúpele boli pýchou celého regiónu a vyhľadávaným miestom oddychu aj z ďalekého okolia. Neplačme už nad tým, že sa to kedysi a za zvláštnych okolností predalo, skôr pomôžme zveľadiť to, čo môže opäť slúžiť iným,“ tvrdí Tomaško s tým, že využitie by bolo nielen pre deti, ale aj ako dom pre seniorov.

„Samozrejme, využitie okolo jazera je oveľa širšie aj pre rôzne služby verejnosti, vrátane ubytovania a stravovania a revitalizácie kúpeľného domu,“ načrtol primátor smelé plány.

Posledná šanca na záchranu

Kameňom úrazu môže byť cena, lebo objekt predávali pred zhruba 10 rokmi za 175-tisíc eur súkromníkovi a teraz je cena takmer dvojnásobná. „Áno, ale vtedy to išlo do dražby a cena sa výrazne znižovala po niekoľkých kolách, keď nebol záujemca o kúpu. Teraz je znalecký posudok na 430-tisíc eur, ale sumu sa podarilo výrazne znížiť. Majiteľ totiž v objekte nič nezveľadil, práve naopak, chátralo to, nikto z toho nemal žiaden osoh,“ vysvetľuje Tomaško situáciu, keď tam župa ako vlastník kúpeľov zrušila školu v prírode a neskôr ich predala ako zbytočný majetok.

Otvoriť galériu

„Vďaka rozvojovým programom z eurofondov, nórskych a štrukturálnych fondov je však posledná možnosť, aby sa podarilo túto nádheru zveľadiť a hlavne zachrániť. Spolufinancovanie na obnovu by župu vyšlo len na úrovni asi päť percent a mali by sme perfektný priestor aj pre múzeum, osvetové stredisko,“ dodal Tomaško. V susedstve je pritom funkčný banský skanzen so štôlňou Jozef, náučný chodník i cyklotrasa, takže o turistov by tu nebola núdza.

História kúpeľov

Majiteľ tunajších baní a pozemkov Karl Menesdorfer na brehu jazera do roku 1903 vybudoval šesť kúpeľných domov. Vo vile Budapest, ktorú projektoval Anton Müller z Levoče, bolo ústredné kúrenie, splachovacie WC a elektrina. Kapacita bola 100 izieb, nechýbali tenisové kurty a kolkáreň. Hostí vozil do kúpeľov honosný koč s troma pármi koní. Konali sa tu povestné bály. K obľúbeným činnostiam hostí patrilo člnkovanie.

Otvoriť galériu
primátor Gelnice Dušan Tomaško
Zdroj: Zdeněk Kovář

Toto jazero slúžilo aj ako chovný rybník a ďalšie menšie využívali na pohon hámrov. Počas druhej svetovej vojny sem prichádzali na zotavenie rovno zo zákopov nemeckí vojaci, neskôr sa areál zmenil na pioniersky tábor a školu v prírode, no v roku 2009 kvôli neefektívnosti objekt predali.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!
Hviezdoslavovo námestie, Bratislava 25. 4. 2024 12.35 hod.: Čitateľ Nového Času odfotografoval oboch politikov pred bratislavskou reštauráciou
Váš Tip
Gröhling prichytený s Korčokom: Čo sa dialo v reštaurácii v centre Bratislavy?
Bojový dron
Situácia je vážna: Ukrajinská armáda hovorí o ťažkých bojoch! Kyjev sa spolieha len na jediné
 Štefan Slameník.
Foto
Štefana už 9 dní nik nevidel: Stalo sa niečo na železničnej stanici? Posledná STOPA!
(ilustračné foto)
Jazyk mladých: Pri týchto slovách sa rodičia len chytajú za hlavu! Rozumiete tínedžerom?
ilustračné foto
Napätie medzi krajinami narastá: KĽDR uskutočnila šialený krok! Príde reakcia?