Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Panika v Nitre kvôli pacientovi s podozrením na juhoafrickú mutáciu: Čo sa bude diať ďalej?!

Neubránili sme sa?! V utorok v nemocnici v Nitre leží pacient v ťažkom stave, u ktorého bolo podozrenie na juhoafrickú mutáciu koronavírusu.

Podľa neoficiálnych zdrojov mal pricestovať práve z Afriky v posledných dňoch. Odborníci pred týmto variantom koronavírusu varujú, keďže môže byť infekčnejší ako doteraz známe. Čo sa bude diať na Slovensku?

Nemocnica zatiaľ nehovorí, či má pacient práve túto mutáciu COVID-19. „Diagnostika uvedeného pacienta, ktorý je aktuálne hospitalizovaný na infekčnej klinike nitrianskej nemocnice, stále pokračuje. O type covidovej infekcie sa toho času nevieme vyjadriť a jeho súčasný zdravotný stav nebudeme bližšie komentovať,“ povedala hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec. Oslovili sme aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

 

„Obráťte sa na Fakultnú nemocnicu,“ reagovala riaditeľka Katarína Tináková. Podľa nášho zdroja môže sekvenovanie vzorky, ktorú pacientovi odobrali, trvať niekoľko dní. Až následne by vedeli s určitosťou povedať, o aký typ vírusu ide. Podozrenie tam však je už v súčasnosti, keďže pacient mal prísť práve z Južnej Afriky.

Otvoriť galériu
Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí, že zatiaľ to nevie potvrdiť a dúfa, že sa tak nestane. „Pokiaľ sú dodržiavané opatrenia, tak každý jeden občan, ktorý vstúpi na Slovensko musí ísť do karantény a čakať na test na ôsmy deň. V prípade, že by sa u neho prejavilo akékoľvek ochorenie, tak osem dní je dosť dlhá doba a v prípade ak by doniesol nejaký variant, tak ten by mal byť eliminovaný karanténou jeho a ľudí v jeho domácnosti,“ tvrdí Krajčí s tým, že by chcel dnes otvoriť na vláde otázku, čo sa týka hraníc. „Musíme sa veľmi zamyslieť, ako by sme kontrolovali tých, ktorí vstupujú na územie SR,“ dodal.

Zavrieť hranice

Problémy spôsobuje juhoafrický typ korony aj vo svete. Profesor Vladimír Krčméry len v pondelok Novému Času povedal, že ideálne by bolo, aby sa africký či brazílsky variant na Slovensko nedostal. „Na to by som zameral všetko úsilie, pretože tieto podtypy začínajú vyzerať, že majú vyššiu mortalitu. Jediným zo spôsobov, ako zabrániť prieniku tých ďalších mutácií, na ktoré účinnosť vakcín nie je zatiaľ známa, lebo je s tým menej skúseností, je urobiť to, čo sme urobili pri prvej vlne a to, čo spravil Izrael.

Izrael urobil syndróm tzv. prázdneho neba. Zavrel vzdušný priestor a urobil to na 2 týždne,“ dodáva Krčméry. Veľa prípadov tohto typu zachytili už v Rakúsku. Matematik Richard Kollár napríklad odporúča, aby sa zavreli hranice, čo by mohlo pomôcť.

Otvoriť galériu

Obavy najnovšie spôsobuje aj to, že vakcína AstraZeneca, ktorá práve prichádza na Slovensko, má podľa štúdie urobenej v Juhoafrickej republike nižšiu účinnosť práve proti tamojšiemu typu koronavírusu. Podľa štúdie, ktorú získal denník Financial Times, AstraZeneca nezabráni miernemu a strednému priebehu COVIDU, ktorý spôsobuje juhoafrický variant.

Vážnemu však áno. Infektológ Pavol Jarčuška preto upokojuje: „Zatiaľ ide o predbežné údaje z pomerne malej vzorky pacientov. Nevyskytli sa však závažné prípady infekcie,“ hovorí odborník. Oxfordskú vakcínu si okamžite zastali európske krajiny ako Francúzsko či Nemecko. Hovoria, že poskytuje dostatočnú ochranu takmer na všetky varianty.

 

Je to infekčnejší typ

Zuzana Krištúfková, epidemiologička

- Juhoafrická mutácia je infekčnejšia ako doterajšia. Určite to znamená, že musíme naďalej dodržiavať všetky nastavené opatrenia, aby sme zabránili jej rozšíreniu. Keby ich ľudia dodržiavali, tak by to bolo dobré. Treba sledovať naďalej vývoj, teda či dochádza k jej rozšíreniu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!
Mladá žena si hovorí "Jade The Fur".
Foto
FOTO Dievča sa prezlieka za obrovského psa a zarába na tom: TOTO povedal jej priateľ!
Na bicykloch je potrebné dodržiavať pravidlá.
Teplé počasie láka na kolesá, no pozor: Ako sa ZMENILI pravidlá pre cyklistov!
Turista po páde v oblasti Horných dier utrpel poranenie hlavy
Foto
Dráma v oblasti Horných dier! Turista po páde utrpel hrôzostrašné zranenie