Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2021 15:55 | Šport | Šport mix

Pred OH v Tokiu stojí ďalšia ťažká skúška: Problémom je šéf organizačného výboru

Popri pandémii koronavírusu čelia blížiace sa OH v japonskom Tokiu ďalšiemu problému, je ním šéf organizačného výboru a niekdajší japonský premiér Joširo Mori (83).

Po minulotýždňových mimoriadne nevhodných narážkach na ženy totiž čelí tlaku na odstúpenie z funkcie. Osemdesiattriročný Mori sa síce neskôr ospravedlnil, tlak na jeho rezignáciu však nezoslabol. Práve naopak - denne silnie. Šéf organizátorov sa počas minulého týždňa nechal počuť, že ak by bolo viac žien v politike či iných vedúcich funkciách, rokovania takýchto orgánov by trvali omnoho dlhšie, keďže ženy majú potrebu hovoriť príliš veľa.

Mori môže prísť o svoj post na základe nespokojnosti lokálnych sponzorov OH v Tokiu, ktorí sa na podujatí podieľajú sumou až 3,5 miliardy USD, čo je v prepočte takmer 2,9 miliardy eur. Touto témou sa organizačný výbor bude zaoberať už v najbližších dňoch aktuálneho týždňa. Rozdielne názory na incident majú v krajine aj vrcholní politici naprieč celým politickým spektrom.

Joširo Mori sa stal šéfom organizačného výboru OH ešte počas úradovania Šinza Abeho na poste premiéra, podporu má aj u súčasného ministerského predsedu Jošihideho Sugu a silné väzby má tiež na prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha.

 

Podľa prieskumu verejnej mienky agentúry Kjódó až 60 percent japonských obyvateľov uviedlo, že Joširo Mori nemá "potrebnú kvalifikáciu" na to, aby zastával funkciu šéfa organizačného výboru. Až 82 percent respondentov si myslí, že olympiáda by mala byť aj po druhý raz odložená alebo by sa nemala vôbec uskutočniť. Pôvodne sa mali OH v Tokiu konať v lete 2020, no pandémia koronavírusu spôsobila ich odklad o jeden rok. V Japonsku sa tiež objavila vo virtuálnom priestore petícia s viac ako 140-tisíc podpismi, ktorá síce priamo nežiada odstúpenie Moriho, no apeluje na príslušné úrady a funkcionárov, aby verejne odsúdili jeho vyjadrenia.

MOV chce OH v Tokiu organizovať napriek rôznym ťažkostiam, keďže až 75 percent ich príjmov tvoria televízne práva na OH a ZOH. To sú jediné dve podujatia, na ktorých môže MOV zarábať. Za konanie OH v Tokiu je aj nový prezident USA Joe Biden. "Zhováral som sa s japonským premiérom a ten ma informoval, že tvrdo pracujú na tom, ako čo najbezpečnejšie hostiť olympijské hry," povedal Biden.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Čínskeho prezidenta prijali na Budínskom hrade
Foto
Vzácna návšteva v Maďarsku! Aha, kto tam prišiel: Privítali ho vo veľkom
Prvé lety vzducholode by sa mali uskutočniť v roku 2026.
Výroba luxusnej vzducholode AirYacht sa blíži k realizácii: Cestujúci v nej obletia celý svet!
Vyhrážky o výbušninách pokračujú: Mail s hrozbou malo dostať TOTO gymnázium!
Šimkovičová tvrdí, že ju v divadle šikanovali.
Váš Tip
Ministerka Šimkovičová tvrdí, že ju v divadle šikanoval herec Kostelný: Boli ste na predstavení? Napíšte nám, čo ste počuli
Banskobystrická polícia preverovala 14 pobočiek VÚB a 5 predajní elektrotechniky a prijala oznámenie od 85 škôl kvôli vyhrážkam o výbušninách.
Foto
Vyšetrovanie rozsiahlych bombových hrozieb: Zapojí sa doň aj prokurátor GP SR
(ilustračné foto)
Sedem robotníkov brutálne zastrelili v spánku! Strašné, čo sa udialo
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Tragické štatistiky záchranárov o zimnej sezóne: Koľko ľudí prišlo o život na horách
Vysoké Tatry (ilustračná foto)
Aktualizované
Dráma v Tatrách: Návštevník zaútočil a poranil strážcu prírody! Sila, prečo to urobil
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Desiatky europoslancov žiadajú mimoriadny summit: Situácia je vážna
Požiar pneuservisu v Rimavskej Sobote.
Foto
VIDEO obrovského požiaru v Rimavskej Sobote: Zasahovalo mnoho hasičov! Hrozivé zábery a veľké škody
Bývalá kozmetička prežíva veľmi nepríjemné obdobie.
Foto
Drevenková otvorene o pikantnostiach: Čo prezradila o tantre a jej mužoch?
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny.
To nechcel nikto počuť! Zlé správy z Ukrajiny: Útok Ruska má vážne následky