Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2021 06:49 | Správy | Domáce správy

Niektoré školy sa od pondelka môžu otvoriť, iné dostali stopku: Pozrite si podrobný prehľad nových pravidiel

Niektoré školy sa od pondelka otvoria. Ide najmä o materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok (5. 2.) oznámil, že školy nemôžu otvárať v deviatich čiernych okresoch. Ide o okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom.

Z viacerých miest však už avizovali, že školy neotvoria, aj keď môžu. Dôvodom je obava zo šírenia ochorenia medzi školákmi. Napríklad v Košiciach sa školy v pondelok neotvoria, väčšina miest na Zemplíne ich tiež necháva zatvorené. V Bratislavskom kraji školy zostávajú tiež zatvorené. Naopak, s otváraním počítajú napríklad v Prešove, Banskej Bystrici či na Spiši, kde sa školáci vrátia do škôl v Poprade, Starej Ľubovni, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi či Gelnici.

Z rozhodnutia ministra školstva vyplýva, že od pondelka sa môže obnoviť vyučovanie v materských školách, špeciálnych materských školách a materských školách pri zdravotníckych zariadeniach. Do škôl sa môžu vrátiť aj školáci na prvom stupni základných škôl či na základných školách na druhom stupni pre skupiny jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov, ak podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

 

Školáci môžu opäť zasadnúť aj do lavíc v základných školách pri zdravotníckych zariadeniach, špeciálnych základných školách, stredných zdravotníckych školách. Vrátiť sa môžu aj žiaci v končiacich ročníkoch stredných škôl. Rovnako je to možné aj v stredných školách, okrem posledných ročníkov pre skupiny jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov, ak podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu, ale aj v stredných školách pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, odborných učilištiach a praktických školách.

Obnovuje sa aj individuálne vyučovanie v základných umeleckých školách pre žiakov vo veku žiaka prvého stupňa základnej školy, okrem vyučovania predmetov spev a hra na dychový nástroj. Spustená je tiež prevádzka školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie v rozsahu vykonávania individuálnej odbornej činnosti, školských klubov detí a niektorých školských internátov s tým, že ubytovanie bude zabezpečené pre jedného žiaka v samostatnej izbe. Žiaci druhého stupňa základných škôl a zvyšné ročníky na stredných školách sa vzdelávajú naďalej dištančne. Rovnako sa tak naďalej budú vzdelávať žiaci v mestách a obciach, kde sa školy zatiaľ neotvoria.

V otvorených materských a základných školách sa vyžaduje test zamestnancov a zákonného zástupcu, deti sa testovať nemusia. V posledných ročníkoch stredných škôl je nevyhnutný negatívny test pre zamestnancov a žiakov. Platnosť testu je sedem kalendárnych dní. Školy sa okrem celoštátneho COVID automatu riadia aj COVID školským semaforom. Z materiálu rezortu školstva Návrat do škôl 2021 vyplýva, že školy od 8. februára majú opäť povinnosť hlásiť zatváranie a otváranie škôl či tried na ministerstvo školstva, podobne ako na jeseň 2020.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Erdogan podozrieva Bidena z vypočítavej volebnej taktiky: Toto má ukázať, či sú jeho zámery úprimné
Bača má na takéto situácie asi šťastie.
Foto
Juraj Bača NEVERIL vlastným očiam: Už ZASE?! Musel okamžite KONAŤ
Zdravotná sestra Julie sa podelila o svoje skúsenosti.
Sestrička z hospicu: Najhoršie a najlepšie veci, na ktoré ľudia zomierajú!
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Rusko UKONČÍ vojnu pod touto podmienkou! Reakcie politikov sa Putinovi nebude páčiť
Zrejme ako dobrý nápad sa mu zdalo kopnúť do hlavy sochy na lavičke.
Nenormálne! Mladík kopol do sochy a ostal ako obarený: TO nečakal ani v zlom sne
Foto
Onlyfans modelka s pikantnými chúťkami: Do práce zatiahla aj vlastného OTCA! Tomu nebudete veriť
Muž nožom zaútočil na ľudí sledujúcich futbalový zápas a vážne zranil tri osoby.
Desivé krviprelievanie: Fanúšikov počas sledovania zápasu ME pobodal útočník!
V Aphrodite sa ukázali mnohé známe tváre!
Foto
Božská párty v Aphrodite: Zažiarila na nej aj Tina! Neuveríte, čo prezradila o svojom SÚKROMÍ a... Čo to stváral Bača?
Foto
Dotiahne Slovan dva megaprestupy?! Usiluje o nášho reprezentanta a exkanoniera belasých
Pápež František zablahoželal prezidentovi SR, uistil ho o svojich modlitbách
Pápež František zablahoželal Pellegrinimu: Slová hlavy cirkvi pre Slovákov!
Na snímke nový prezident SR Peter Pellegrini a jeho predchodkyňa Zuzana Čaputová počas symbolického odovzdania Prezidentského paláca.
Čaputová odovzdala Prezidentský palác Pellegrinimu: Prvé plány nového prezidenta
Obrovský žiaľ v Arsenale: Náhle zomrela klubová legenda († 54)