Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2021 06:30 | Správy | Politika

Proti novému špeciálnemu prokurátorovi je opozícia aj niektorí vládni poslanci: Prečo sme (ne)volili Lipšica

Už je tam. Bývalý minister a poslanec Daniel Lipšic (47) sa stal novým špeciálnym prokurátorom.

Spomedzi štyroch kandidátov ho vybrala koalícia 79 hlasmi. Proti Lipšicovi sa však ozývala nielen opozícia, ale aj niektorí vládni poslanci. Premiér Igor Matovič (47) vysvetľuje, že nový špeciálny prokurátor bude musieť presvedčiť aj tých voličov, ktorí nedali hlas súčasnej koalícii.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Lipšic na svoju stranu získal dostatočné množstvo poslancov v piatok večer pri napínavej voľbe. Okolo Lipšica sa vznášala veľká vlna kontroverzie, keďže on sám pôsobí ako advokát, nie prokurátor, a v minulosti bol úzko spätý s najsilnejšou vládnou stranou OĽaNO. Premiér Matovič pritom od Lipšica očakáva nezávislosť, o jeho čestných úmysloch nepochybuje. „Ani raz neurobil niečo, čo by bolo krivé a verím, že bude mimoriadne spravodlivý špeciálny prokurátor,“ povedal s tým, že ho považuje za „Cattaniho“, ktorý nedovolí, aby si zo Slovenska robil niekto „srandu“ a aby kľúčové inštitúcie štátu ovládala mafia. Matovič hovorí, že na zasadaní klubu diskutovali o kandidátoch štyri a pol hodiny. Rozhodovali sa pritom medzi Lipšicom a prokurátorom Petrom Kyselom.

Lipšic nastúpi do kresla špeciálneho prokurátora po tom, čo polícia zadržala bývalého šéfa Dušana Kováčika, keď bol ešte vo funkcii. Dnes sedí vo väzbe pre viaceré obvinenia. Lipšic na vypočúvaní pred poslancami presviedčal, že bude k funkcii pristupovať zodpovedne a bez straníckeho trička. „V prípade úspešnosti mojej voľby by som neudržiaval ani formálne kontakty s ľuďmi z politiky,“ sľúbil.

 

Otázniky mimovládok

Mimovládne organizácie zaoberajúce sa bojom proti korupcii upozorňovali na veľký konflikt záujmov. Transparency International tvrdí, že nového špeciálneho prokurátora vnímajú ako garanciu, že stíhanie veľkých korupčných rýb na Slovensku bude pokračovať. „Zvolenie Lipšica však tiež garantuje, že špeciálna prokuratúra bude permanentne politizovaná a jej kroky, obzvlášť proti opozičným politikom namočeným do korupčno-klientelistických sietí posledné desaťročie, budú spochybňované ako zneužitie moci,“ uviedli v stanovisku. Nadácia Zastavme korupciu zase hovorí, že pre Lipšica bude ťažké presvedčiť verejnosť o svojej nezávislosti. „Najmä pre jeho politickú minulosť, podozrenia, že zmeny zákona mu boli šité na mieru, jeho bezpečnostnú previerku či pre útoky predošlej vlády, ktorých nominanti sú vyšetrovaní a väznení,“ dodali.

 

Ondrej Dostál, SaS

Otvoriť galériu

- Prispeje k tomu, že boj proti korupcii bude na Slovensku oveľa efektívnejší ako doteraz. Hlasoval som za Lipšica ako za kandidáta, ktorého považujem za najlepšieho. Som rád, že tentoraz som sa zhodol s väčšinou poslaneckého klubu aj s celou vládnou koalíciou.

Michal Šipoš, OĽaNO

- Po voľbe generálneho prokurátora je voľba špeciálneho prokurátora ďalším krokom k očisteniu prokuratúry a nastoleniu spravodlivosti, po ktorej ľudia na Slovensku volajú. Má sedem rokov na to, aby dokázal, že je nestranný, a že pôjde tvrdo proti korupcii a zlu.

Peter Pellegrini, Hlas

- Voľba Lipšica za šp. prokurátora spochybní nezávislosť generálnej prokuratúry. Tento človek bol advokátom daňových podvodníkov i vrahov a politickým spojencom celej súčasnej garnitúry. Nikto nebude veriť, že jeho rozhodnutia nie sú osobne či politicky motivované.

Jana Žitňanská, Za ľudí

Otvoriť galériu

- Slovensko má po rokoch šancu vymaniť sa z područia tých, ktorí ho dlhé roky vyciciavali a boli nedotknuteľní a z pozície šp. prokurátora k tomu Daniel Lipšic môže zásadne prispieť. Verím, že bude dobrý špeciálny prokurátor, nekompromisný, nestranný, dôsledný.

Jozef Pročko, OĽaNO

- Nezúčastnil som sa hlasovania pri voľbe. Nesúhlasil som s politikom Ficom, keď kandidoval na ústavného sudcu, a nesúhlasím s politikom Lipšicom, keď kandiduje na špeciálneho prokurátora. Samozrejme však chcem veriť, že Daniel Lipšic nezneužije svoju moc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily