Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2021 09:22 | Šport | Hokej
Foto

Čo rozhodlo o tom, že MS budú iba v Rige? Rada počíta aj s najhorším

Je rozhodnuté! Svetový šampionát v hokeji sa v tomto roku bude hrať iba v lotyšskej Rige. Možnosť dánskeho Herningu či metropoly Slovenska Bratislavy padla.

Rozhodnutie usporiadať MS iba v Rige napokon podporilo všetkých 14 členov Rady Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"Na konečnom rozhodnutí panovala absolútna zhoda," povedal pre Sport.cz jeden z členov Rady IIHF Petr Bříza.

Čo napokon rozhodlo v prospech Rigy?

Ide o štyri oblasti. Po prvé išlo o technickú infraštruktúru, keď sa postaví, druhá, provizórna hala pre 6 tisíc divákov. Druhým aspektom boli financie, teda nájsť najlepší finančný scenár pre IIHF, ktorá musí niesť všetky náklady turnaja. Tou najkritickejšou časťou bola pandémia koronavírusu. Rada IIHF napokon uprednostnila variant usporiadať turnaj v jednej krajine.

 

„Rada IIHF verí, že usporiadanie turnaja v jednej krajine nám umožní väčšiu flexibilitu. Môžeme nájsť nielen finančne efektívne riešenie na zapracovanie bublinového konceptu v prípade potreby, ale tiež byť pripravení na možnosť privítať fanúšikov na majstrovstvách sveta, ak to bude bezpečné." povedal prezident IIHF René Fasel.

Štvrtou, nemenej podstatnou oblasťou, bola dohoda vo všetkých ostatných zmluvných vzťahoch s marketingovým partnerom Infront, súhlas s prenosmi, televízne práva, poistenie a ďalšie.  

Ideálnou variantou sa členom Rady IIHF javila aj vzdialenosť provizorne vybudovanej haly v olympijskom športovom centre, iba 150 metrov od Areny Riga. Štadión Daugava, kde budú všetky tímy trénovať, je vzdialený desať minút.

"Všetci dúfame, že sa covidová situácia v Európe v najbližších mesiacoch zlepší a potom bude záležať na rozhodnutí lokálnych národných autorít, čo je lotyšská vláda a ministerstvo zdravotníctva, či povolia dvadsať, tridsať percent divákov na štadiónoch, prípadne za akých podmienok. Pre atmosféru a financie z MS by bol samozrejme akýkoľvek počet divákov prínosom. Samozrejme, každý organizátor športovej akcie dnes počíta aj s tým najhorším, teda hrať majstrovstvá bez divákov," dodal Bříza.

Vlani sa MS vo Švajčiarsku kvôli pandémii nekonali. Organizátor dostal z poistky takmer 12,5 milióna eur. Hrozí zrušenie šampionátu aj tento rok?

"Lotyši ani Bielorusi nie sú, respektíve neboli poistení proti pandémii covidu. Po vypuknutí pandémie je totiž túto poistku nemožné uzavrieť. Keby sme teda ako IIHF tohtoročné MS zrušili rozhodnutím rady, poisťovňa by nekryla stratu z vypadnutia príjmu od marketingového partnera, ktorý by samozrejme nezaplatil, pretože by nedostal svoj produkt. A bavme sa aj o tom, že by dva roky po sebe neboli majstrovstvá sveta," uzavrel Bříza pre Sport.cz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: juk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz