Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2021 16:01 | Správy | Domáce správy

Rok 2020 bol špecifický aj pre diaľničiarov: Najviac známok si zakúpili slovenskí vodiči

Rok 2020 bol špecifický tým, že až 61 % zo všetkých predaných elektronických diaľničných známok (eDZ), viac ako 2 milióny kusov, si zakúpili slovenskí vodiči.

V minulosti viac známok nakupovali zahraniční motoristi, vlani im pritom patrila len každá tretia predaná eDZ. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Celkovo NDS predala v roku 2020 spolu 3.361.486 kusov elektronických eDZ. Po Slovákoch najviac eDZ uhradili motoristi s českými (465.861 ks), poľskými (209.863) a nemeckými (185.054) značkami. Viac ako 55 % kusov známok sa predalo na obchodných miestach. Takmer 70 % platieb bolo realizovaných bezhotovostne.

Celkový príjem z úhrady eDZ dosiahol podľa Žgravčákovej 71,36 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Tržby predaja domácim vodičom sa na celkovom výnose podieľali 77 % a medziročne vzrástli o 1,56 %.

 

Na minuloročných tržbách mala najväčší podiel ročná eDZ v objeme 28,38 milióna eur. Tretinový podiel dosiahla 365-dňová eDZ (24,12 milióna eur), 20-percentný patrí 10-dňovej eDZ (14,14 milióna eur) a takmer 7-percentný 30-dňovej eDZ (4,71 milióna eur). V počte predaných kusov za rok 2020 dominuje 10-dňová známka. Nasledujú ročná, 365-dňová a 30-dňová eDZ.

"Na Slovensku a v zahraničí prijaté opatrenia na zníženie mobility v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobili, že naše diaľnice boli vlani výrazne menej využívané najmä zahraničnými vodičmi," priblížila Žgravčáková. Zároveň dodala, že hoci zlepšenie epidemickej situácie a uvoľnenie opatrení sa takmer okamžite pozitívne premietlo do medziročného nárastu tržieb v júli a auguste, celoročný výber z úhrady eDZ poklesol o 10 %.

NDS súčasne upozorňuje, že v nedeľu 31. januára uplynie platnosť ročnej známky pre rok 2020. "Vodiči, ktorí chcú naďalej využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest, by si preto nemali zabudnúť zabezpečiť eDZ platnú na rok 2021," zdôraznila Žgravčáková. Podotkla, že na Slovensku pribudlo v ostatnom období 50 nových kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Ceny diaľničných známok však zostali nezmenené.

Motoristi majú aj v tomto roku k dispozícii 365-dňovú známku, ročnú známku, 30-dňovú a 10-dňovú známku. Môžu si ju zakúpiť prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk alebo mobilnej aplikácie eznamka. "Motoristom odporúčame pri úhrade eDZ uviesť svoj e-mail alebo telefónne číslo, aby mohli byť upozornení na blížiaci sa koniec platnosti zakúpenej eDZ," doplnila Žgravčáková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu