Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2021 16:01 | Správy | Domáce správy

Rok 2020 bol špecifický aj pre diaľničiarov: Najviac známok si zakúpili slovenskí vodiči

Rok 2020 bol špecifický tým, že až 61 % zo všetkých predaných elektronických diaľničných známok (eDZ), viac ako 2 milióny kusov, si zakúpili slovenskí vodiči.

V minulosti viac známok nakupovali zahraniční motoristi, vlani im pritom patrila len každá tretia predaná eDZ. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Celkovo NDS predala v roku 2020 spolu 3.361.486 kusov elektronických eDZ. Po Slovákoch najviac eDZ uhradili motoristi s českými (465.861 ks), poľskými (209.863) a nemeckými (185.054) značkami. Viac ako 55 % kusov známok sa predalo na obchodných miestach. Takmer 70 % platieb bolo realizovaných bezhotovostne.

Celkový príjem z úhrady eDZ dosiahol podľa Žgravčákovej 71,36 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Tržby predaja domácim vodičom sa na celkovom výnose podieľali 77 % a medziročne vzrástli o 1,56 %.

 

Na minuloročných tržbách mala najväčší podiel ročná eDZ v objeme 28,38 milióna eur. Tretinový podiel dosiahla 365-dňová eDZ (24,12 milióna eur), 20-percentný patrí 10-dňovej eDZ (14,14 milióna eur) a takmer 7-percentný 30-dňovej eDZ (4,71 milióna eur). V počte predaných kusov za rok 2020 dominuje 10-dňová známka. Nasledujú ročná, 365-dňová a 30-dňová eDZ.

"Na Slovensku a v zahraničí prijaté opatrenia na zníženie mobility v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobili, že naše diaľnice boli vlani výrazne menej využívané najmä zahraničnými vodičmi," priblížila Žgravčáková. Zároveň dodala, že hoci zlepšenie epidemickej situácie a uvoľnenie opatrení sa takmer okamžite pozitívne premietlo do medziročného nárastu tržieb v júli a auguste, celoročný výber z úhrady eDZ poklesol o 10 %.

NDS súčasne upozorňuje, že v nedeľu 31. januára uplynie platnosť ročnej známky pre rok 2020. "Vodiči, ktorí chcú naďalej využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest, by si preto nemali zabudnúť zabezpečiť eDZ platnú na rok 2021," zdôraznila Žgravčáková. Podotkla, že na Slovensku pribudlo v ostatnom období 50 nových kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Ceny diaľničných známok však zostali nezmenené.

Motoristi majú aj v tomto roku k dispozícii 365-dňovú známku, ročnú známku, 30-dňovú a 10-dňovú známku. Môžu si ju zakúpiť prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk alebo mobilnej aplikácie eznamka. "Motoristom odporúčame pri úhrade eDZ uviesť svoj e-mail alebo telefónne číslo, aby mohli byť upozornení na blížiaci sa koniec platnosti zakúpenej eDZ," doplnila Žgravčáková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?