Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2021 08:57 | Správy | Domáce správy

Bývalý šéf vyšetrovateľov Ivor: Ako funguje kolúzna väzba na Slovensku

V každej modernej demokratickej spoločnosti je väzba nevyhnutným a pragmatickým prostriedkom na zaistenie účasti obvineného na trestnom konaní. Samozrejme, treba zvažovať a analyzovať celý tento inštitút, jeho podmienky, obsah a trvanie tejto väzby.

Uviedol to pre TASR na margo výziev, iniciatív v súvislosti so zmenou väzobného stíhania na Slovensku bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor.

"Chcel by som zdôrazniť, že väzba nemá povahu trestu, a preto ani nemôže pôsobiť výchovne na obvineného. Má zaistiť účasť obvineného na trestom konaní, s čím sú spojené určité obmedzenia na osobnej slobode a ďalších práv a povinností, ktoré má bežný občan. Avšak väzba nemôže byť nad rámec primeraných obmedzení, pretože všetci obvinení vo väzbe majú právo na prezumpciu neviny. Tak s nimi treba zachádzať ako s dosiaľ nevinnými osobami. Táto zásada platí až do vynesenia právoplatného odsudzujúceho rozsudku," povedal.

Ivor zdôrazňuje, že pokiaľ ide o inštitút kolúznej väzby, ten je upravený v Trestnom poriadku, ale je upravený aj v zákone o výkone väzby 221 z roku 2006. Ten rieši všetky podmienky, napríklad ubytovanie, návštevy, vychádzky, korešpondencie, telefonovania, prijímania balíčkov, atď. "Je to veľmi dôležitý zákon, o ktorom sa veľa nehovorí, ale patrí k obsahu väzby. Chcem upozorniť, že Európsky výbor na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania (CPT) vykonal niekoľko kontrol na území SR. Naposledy podľa mojich informácií bola v roku 2017 zverejnená všeobecná správa, v ktorej boli mnohé výzvy uverejnené. Napríklad, že väzba musí byť prijímaná ako posledná možnosť s rešpektovaním zásady prezumpcie neviny," uviedol.

 

Ako priblížil Ivor, tento európsky orgán hovorí o tom, že pokiaľ ide o jednomiestnu celu, mal by mať obvinený celu v rozmeroch šesť štvorcových metrov. Náš zákon o výkone väzby hovorí o minime 3,5 štvorcového metra. "Výbor veľmi kritizoval náš spôsob, že obvinený je v podstate 23 hodín na cele a len hodinu má vychádzku, čo je podľa neho nedostačujúce. Podľa nášho zákona je možná návšteva len jedenkrát za mesiac, pričom Európsky výbor kritizuje, že by to malo byť jedenkrát za týždeň. V rámci telefonovania náš zákon hovorí o dvoch telefonátoch po 20 minútach za mesiac, ale výbor hovorí o telefonáte jedenkrát za týždeň. Toto sú len krátke kritické názory výboru z kontroly našej situácie, či už legislatívnej, alebo aplikačnej," vysvetlil.

Ivor sa prikláňa k diskusii zainteresovaných právnikov, či už sú to advokáti, prokurátori, sudcovia, akademická obec, aby sa čo najlepšie upravil tento inštitút väzby a osobitne kolúznej väzby v našom právnom poriadku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy