Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2021 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovenská gastronómia prišla o známeho šéfkuchára Antovszkého († 79): Náhla smrť!

Pripravoval delikatesy a jeho jedlá ochutnali milióny ľudí!

Známy šéfkuchár Ondrej Antovszký († 79), ktorý varil aj pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a pripravoval chody aj pre dánsku kráľovnú, zomrel na infarkt, keď šoféroval domov. Jeho život však nebol prechádzkou v ružovej záhrade.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Keď mal Ondrej dvanásť, učiteľke povedal, že sníva o tom, že bude najlepším kuchárom, akého ľudia poznajú. Rúbal poriadne vysoko - chcel variť pre kráľov a kráľovné. Čo sa jeho pedagogičke mohlo zdať úsmevné, no z utiahnutého chlapca sa napokon naozaj stal symbol slovenskej gastronómie. Jeho život podľa pamätníkov predurčilo aj to, ako prišiel na svet - narodil sa so štyrmi vyrastenými zubami.

„V Békešskej Čabe (Maďarsko) obývali rozľahlý dom s vlastnou krčmou, kde bola príprava jedla na dennej báze,“ odhalil Gustáv Murín, ktorý o kuchárovi napísal aj knihu. Keď v Európe zúrila druhá svetová vojna, presťahoval sa s rodinou do Tekovských Lužian (okr. Levice). Rodinnú idylu však v roku 1948 zničili komunisti, keď jeho otca označili za kulaka, teda dedinského úžerníka. Vtedy sa začalo peklo. Zhabali im majetky a poškvrnili ich meno.

 

„Ondrejov otec urážky nezvládol a dostal infarkt. Mama zostala na osem detí sama,“ dodal Murín s tým, že Ondro prisahal v slohovej úlohe pomstu režimu. Do školy prišli príslušníci ŠtB a zamietli mu vysnívané učenie za pekára. Napokon sa však cez kamaráta dostal do školy v Banskej Bystrici, kde sa vyučil a mal naozaj talent! „Už v pätnástich ho vymenovali za šéfkuchára. Mal pozoruhodnú fantáziu a schopnosť intuitívne objavovať nové recepty,“ prezradil Murín s tým, že dodnes obľúbený recept na opekaný oštiepok sa mu prisnil.

Drotárska kapsa aj černohor

Neskôr, keď nemal ešte ani 18 rokov, sa stal vrchným kuchárom v novootvorenej Gotickej pivnici v Kremnici. Po návrate z vojenčiny sa stal vedúcim v Centrálnej vývarovni pre reštaurácie a bufety okresu Žiar nad Hronom. Do roka z nej vytvorili najväčšiu prevádzku v Československu. „Jeho originálne recepty sú dnes už klasikou: rezeň Marína, Drotárska kapsa, Čachtické rezne, Zbojnícka pochúťka, opekaný oštiepok, šunková rolka s chrenovou penou a černohorský rezeň,“ povedal Murín s tým, že potom dostal prvú ponuku variť vo Viedni. „Tam sa mu však nepáčilo, že mu riaditeľ vyčítal rozmiestnenie jedla na tanieri, no našťastie sa to neskončilo väčším konfliktom a tržba sa vďaka Antovszkému stále zvyšovala,“ opísal jeho raketový štart na európskej kulinárskej scéne.

Jeho jedlá poznal každý Slovák

Jedlá ako černohorský rezeň či opekaný oštiepok ochutnal azda každý Slovák a mnoho turistov, ktorí si tieto pokrmy nevedia vynachváliť. Vycibrené kuchárske umenie napokon využili aj v Prezidentskom paláci, keď pripravoval delikatesy, na ktorých si pochutnávali známi štátnici či športovci. Varil pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a niekoľkochodový obed pripravoval aj pre dánsku kráľovnú počas jej návštevy Slovenska. Ako šéfkuchár Klubu slovenských spisovateľov stretol mnohé osobnosti umenia a vytvoril napríklad aj Tri básničky studenej kuchyne. „Ondrej Antovszký je dodnes nezmapovanou legendou slovenskej gastronómie,“ uzavrel Gustáv Murín.

 

Otvoriť galériu

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčové karé
  • 500 g zemiaky
  • 2 ks vajce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 3 PL hladká múka
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • podľa chuti mletý kmín
  • podľa chuti majoránka
  • olej na vyprážanie
  • hladká múka na obaľovanie
  • strúhaný syr na posypanie

Postup: 

1. Mäso si nakrájame na plátky, ktoré zľahka naklepeme a následne osolíme a okoreníme.

2. Cibuľu a cesnak ošúpeme, pokrájame nadrobno a spolu s 1 vajíčkom rozmixujeme. Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme rozmixovanú cibuľu s cesnakom, vajíčko, múku a podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín a majoránku. Všetko spolu dobre premiešame. Múku pridávame postupne - podľa potreby môžeme ubrať alebo pridať.

3. Rezne obalíme v hladkej múke a následne v zemiakovom cestíčku. Takto pripravené rezne vyprážame v rozhorúčenom oleji. Pred podávaním môžeme ešte posypať strúhaným syrom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ah, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť