Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Výrobcovi rakiev rekordne narástli objednávky, Kamil Kubík priblížil smutnú realitu: Zúfalý telefonát z pohrebníctva

Rekordné objednávky! Štatistika výrobcu truhiel odhaľuje smutnú skutočnosť – pohrebníctva už od decembra minulého roka posielajú až o polovicu viac objednávok na dodanie truhiel ako zvyčajne.

Kým ešte v októbri stačilo na uspokojenie trhu výrobcovi Kamilovi Kubíkovi (57) zo Sučian (okr. Martin) vyprodukovať tisíc truhiel mesačne, dnes ich potrebuje minimálne raz toľko. Krachujúce reštaurácie a hotely chrlia nezamestnaných, ktorí hľadajú prácu práve u výrobcov truhiel. Zatiaľ čo inde prepúšťajú, tu rozdávajú odmeny a zvyšujú platy.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Výrobca truhiel Kamil Kubík (57) si takýto obrovský nárast objednávok, akému čelia v týchto týždňoch, za celú tridsaťročnú históriu firmy nepamätá. „Ide doslova o masívny nárast. Nitrianske pohrebníctva trochu utíchli, začína narastať Trnava, Bratislava, Zvolen, Banská Bystrica a Brezno,“ hovorí majiteľ truhlárskej firmy, ktorá zamestnáva tridsaťpäť ľudí a plánuje prijať ďalších pracovníkov.

Vývoz do Európy

 

Veľký nárast objednávok zaznamenáva aj z Česka, najmä Prahy, Pardubíc či Ostravy, ale slovenské truhly sú teraz veľmi žiadané tiež v Belgicku, Holandsku a Nemecku. Je bezosporu zaujímavé, že Česi na truhlách takmer vôbec nechcú náboženské motívy, ktoré sú také obľúbené na Slovensku. Našinci si v porovnaní s nimi objednávajú honosnejšie truhly s motívom kríža alebo poslednej večere. „Mali sme dnes zúfalý telefonát jednej odberateľky z pohrebníctva, ktorá nás prosila, aby sme poslali všetko, čo máme. Od najlacnejších papierových kremačných truhiel až po tie najluxusnejšie, ktoré predávame v cene okolo 350 eur,“ hovorí Kubík, ktorý zamestnáva aj zdravotne postihnutých alebo členov rómskej komunity.

Prijíma zamestnancov

Kubíka o prácu prosí množstvo mladých ľudí, ktorým skrachoval biznis v hoteloch a reštauráciách. Truhly sa dnes opracúvajú už s pomocou drahých robotov a CNC strojov a tak zaučenie jedného zamestnanca trvá aj dva roky. „Prijali som teraz šesť ľudí na trvalý pracovný pomer a ešte prijmeme štyroch“ hovorí riaditeľka firmy Iveta Krajniaková. Jedna truhla má priemerne dvadsaťštyri uhlov a kvalitne ju opracovať - to je ako tvoriť umelecké dielo. Pred pár dňami dodali špeciálnu truhlu do Kanady, ktorá bola vyrobená bez jediného klinca a šróbu. Stolári tu dokážu vyrobiť truhlu so špeciálnymi požiadavkami za jedinú noc a dodajú ju do 24 hodín.

Ceny truhiel

Najlacnejšie truhly stoja 40 eur, najdrahšie, ktoré vyvážajú aj do Európy so špeciálnymi motívmi a zdobeniami, vyjdú až na 350 eur. Firma je zásobovaná drevom na najbližší rok a to ju v ťažkých covidových časoch drží nad vodou. Momentálne sú schopní vyrobiť dvadsaťpäť modelov z rôzneho dreva a na tri mesiace dopredu majú výrobu tak obsadenú, že robia trinásť hodín denne nepretržite aj so sobotami.

Napriek tomu, že ide o tretieho najväčšieho výrobcu truhiel vo V4, majiteľ Kubík má obavy z budúcnosti. „Už teraz čerpajú poľské, české a maďarské firmy z európskych fondov obnovy rozvoja obrovské investície na stroje, ide o milióny. Ak naša vláda tiež nezačne urýchlene čerpať peniaze na rozvoj slovenských firiem, mnohí skrachujeme. Okolité štáty nás cenovo zvalcujú, pretože ušetria obrovské množstvo peňazí, keďže ich dotuje Únia,“ obáva sa truhlár.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!