Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2021 15:12 | Správy | Domáce správy

Smer chce iniciovať mimoriadnu schôdzu o vyhlásení referenda: Tvrdá kritika Pellegriniho a vlády

Smer-SD chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, jediným bodom jej programu má byť návrh uznesenia o vyvolaní referenda v súvislosti s predčasnými voľbami.

Informoval o tom predseda strany Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Potrebných 30 podpisov podľa neho nebude problém vyzbierať. S iniciatívou chce začať v najbližších dňoch. Dodal, že na riadnej schôdzi poslanci Smeru-SD podporia návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia NR SR, ktorý predložil Peter Pellegrini (nezaradený).

Fico skonštatoval, že ak by uznesenie o vyvolaní referenda odsúhlasila nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, prezidentka Zuzana Čaputová ho bude musieť vyhlásiť. Zdôraznil, že ako opozícia musia využiť každý nástroj, ktorý majú, na diskusiu o tom, čo sa v krajine deje. Na čele štátu podľa jeho slov stoja vagabundi, neprofesionáli a amatéri. Deklaroval, že urobia všetko preto, aby vláda Igora Matoviča (OĽANO) padla. "Ja sa na tento rozvrat štátnosti nemôžem pozerať," zdôraznil.

Zároveň kritizoval aktivitu Pellegriniho, ktorý listom oslovil opozičné strany a navrhol vytvorenie spoločného petičného výboru na referendum o predčasných voľbách. Pripomenul, že od začiatku diskusií o referende Smer-SD zdôrazňoval apolitickosť a nadstraníckosť. Pellegriniho krok označil za politický amaterizmus a fiasko. Poukázal na to, že ho odmietli viaceré strany. Návrh bol podľa neho urobený z politickej nedočkavosti a navrhuje pokračovať v diskusii.

 

V súvislosti s aktuálnou situáciou v krajine poukázal aj na nedávno schválený balík noviel súvisiacich s druhou vlnou pandémie. Hovorí, že vzhľadom na spôsob prijatia noviel a množstvo pozmeňujúcich zákonov poslanci ani nevedeli, za čo hlasovali. Kritizoval napríklad zmeny súvisiace s registrom partnerov verejného sektora aj úpravu zákona o verejnom obstarávaní. Namieta i umožnenie vykonávania testov na ochorenie COVID-19 študentmi tretieho a štvrtého ročníka stredných zdravotných škôl, odbor zdravotný asistent. Pripomenul opäť nákup antigénových testov od trnavskej firmy, s ktorou je podľa neho spojený Matovič aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Fico trvá na tom, že to bolo plánované a cielené.

Smer-SD už podobnú schôdzu inicioval začiatkom decembra minulého roka. V referende sa vtedy chcel pýtať občanov, či sú za to, aby poslanci prijali ústavný zákon o skrátení ôsmeho volebného obdobia NR SR tak, aby sa parlamentné voľby konali do 30. júna 2021. Odôvodňovali to chaosom v boji proti pandémii nového koronavírusu a opatreniami, ktoré podľa strany porušujú ľudské práva a nemajú nevyhnutný právny základ. Rovnako v odôvodnení kritizovali prvé celoplošné testovanie na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí