Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2021 13:38 | Správy | Domáce správy

Generálna prokuratúra zrušila Linku pre týrané osoby: Toto je dôvod!

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila na začiatku tohto roku Linku pre týrané osoby, a to z dôvodu, že v posledných rokoch bola iba v minimálnej miere využívaná na účel, na ktorý bola zriadená. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Linku zriadil bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár v druhej polovici marca 2015. "Efektivita linky bola pravidelne vyhodnocovaná, pričom je možné skonštatovať, že oznámenia o možnom domácom násilí predstavovali v poslednom období iba mizivú časť zo všetkých oznamovaných skutočností, a linka bola využívaná najmä osobami, ktoré neoznamovali podozrenie z domáceho násilia, pričom neoznamovali ani žiadne iné z trestnoprávneho hľadiska relevantné skutočnosti," vysvetlila dôvody zrušenia hovorkyňa. Na zrušenie linky upozornil denník Sme.

Tökölyová zdôraznila, že osoby zažívajúce domáce násilie alebo osoby, ktoré majú vedomosť o domácom násilí, môžu aj naďalej využívať iné existujúce nástroje, či už je to oznámenie na tiesňovú linku 112, linku polície 158, alebo aj Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie a Linku detskej istoty. "GP SR však ubezpečuje, že problematika trestnoprávneho postihu domáceho násilia zostáva aj naďalej jednou z priorít činnosti prokuratúry," zdôraznila Tökölyová. Minulý rok bolo na linku prijatých celkovo 405 oznámení, z toho iba dva odôvodňovali začatie trestného stíhania pre niektorý z trestných činov tzv. domáceho násilia. To predstavuje len 0,49 percenta. V roku 2019 bolo na linku prijatých celkovo 288 oznámení, z toho iba jedno odôvodňovalo začatie trestného stíhania pre niektorý z trestných činov tzv. domáceho násilia.

"V správe o činnosti, ktorú predkladá generálny prokurátor SR každoročne do Národnej rady SR, sa v časti týkajúcej sa trestných činov tzv. domáceho násilia uvádzali v súvislosti s fungovaním linky pre týrané osoby údaje o prvotnom vyhodnotení oznámenej skutočnosti prokurátorom, ktorý oznámenie na linke prijal. Takéto oznámenie bolo ako podozrenie z domáceho násilia postúpené príslušnej krajskej alebo okresnej prokuratúre na preverenie a ďalšie konanie," priblížila.

 

Vysvetlila, že vo väčšej miere sa však vyskytovali oznámenia, ktoré sa síce javili spočiatku ako oznámenie z možného domáceho násilia. Po ich preverovaní bolo zistené, že poškodený či podozrivý neexistuje, oznamované skutočnosti boli napr. susedskými či inými spormi, respektíve išlo o úplne vymyslené skutočnosti. "V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že linka fungovala ako anonymná, t. j. napr. emailové oznámenia mohli byť zaslané z akéhokoľvek práve vytvoreného emailu. Každým takýmto oznámením sa prokurátor aj reálne zaoberal," povedala záverom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!