Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2021 09:46 | Správy | Peniaze

Koľko stojí meter štvorcový bytu v Bratislave? Suma za rok opäť narástla

Štvrtý štvrťrok 2020 aj napriek pandémii koronavírusu a lockdownu priniesol na realitnom trhu v Bratislave najvyššiu aktivitu od začiatku roka 2020.

Analytici Bencont Investments spočítali, že za posledné tri mesiace vlaňajška sa v rámci Bratislavy predalo 787 bytov v novostavbách, čo je na aktuálnu spoločenskú situáciu a stále nízku ponuku bytov prekvapivo vysoké číslo. Dôvodom je najmä zvýšený dopyt po strednom segmente bývania v rámci okresov BA II, BA III a BA V. Priemerná cena predaných nových bytov v Bratislave dosiahla v poslednom kvartáli 2020 sumu 3 201 eur za meter štvorcový, čo v medziročnom porovnaní znamená nárast o 12 %.

Najpredávanejším artiklom boli dvojizbové byty, ktoré tvorili až 47 % počtu predaných bytov. Tie nasledovali trojizbové byty s 25 % podielom a jednoizbové s podielom 16 %. Ponuku novostavieb v Bratislave ku koncu roku 2020 tvorilo 92 projektov, ktoré spolu ponúkali 2 523 voľných bytov. Až 90 % tejto ponuky tvorili byty v rámci projektov, ktoré sú dnes v štádiu výstavby, zatiaľ čo len 10 % ponúkaných bytov bolo skolaudovaných.

Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa ponuka bytov znížila o zhruba 150 bytov, no oproti koncu roku 2019 vzrástla o takmer 500 bytov. Spomínaných 2 523 voľných bytov v priemere dosiahlo cenu 3 595 eur za meter štvorcový vrátane DPH, čo predstavuje ďalší cenový rekord na trhu novostavieb v Bratislave. V medziročnom porovnaní tak cenový rast predstavoval 11 %.

Čo sa priemernej rozlohy ponúkaných bytov týka, tá koncom roka 2020 dosiahla 67,4 metra štvorcového. Najmenšie byty s rozlohou okolo 60 - 62 metrov štvorcových sa predávali v okresoch BA II a BA III, zatiaľ čo najväčšie byty s rozlohou 75 - 80 metrov štvorcových sa predávali v okresoch BA I a BA IV.

 

Priemerná jednotková cena predaných bytov v Bratislave dosiahla spomínaných 3 201 eur za meter štvorcový, čo od vypuknutia pandémie znamená nárast cien predaných bytov o 4,2 %. Ide o veľmi podobný rast cien ako v prípade voľných bytov. „Šírenie vírusu COVID-19 je na Slovensku a aj vo zvyšku sveta momentálne v plnom prúde, no pokiaľ nedôjde k ďalšiemu výraznému zvýšeniu počtu nakazených, resp. k nepredvídanej mutácii vírusu, tak by sa situácia mala postupne upokojovať. Za to budeme vďačiť predovšetkým rýchlemu vynájdeniu účinných vakcín,“ konštatoval hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí