Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2021 15:18 | Správy | Domáce správy

Slovenskú poštu čakajú reformy: Zruší 756 pracovných miest

Slovenskú poštu čakajú v tomto roku zásadné reformy. Prvým krokom bude úprava organizačnej štruktúry a pracovných miest.

V prvej fáze sa rušenie pracovných miest alebo zmena dohodnutých pracovných podmienok dotkne približne 1500 zamestnancov pošty, zrušených bude 756 nadbytočných pracovných miest. Vedenie pošty pritom po rozhovoroch s odborármi ustúpilo z pôvodného plánu prepustiť viac ako 900 zamestnancov. Informovala o tom hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková s tým, že ide o dlhodobo plánované rozhodnutie, ktoré nesúvisí s pandémiou.

Toto rozhodnutie podľa hovorkyne prichádza po predbežných rokovaniach s poštovými odborármi. Cieľom je modernizácia spoločnosti po vzore okolitých krajín, zvýšenie efektivity a skvalitnenie služieb klientom. "Slovenská pošta v súčasnosti zamestnáva 12.894 zamestnancov s výkonom práce vo všetkých častiach Slovenska. Spolu s kolegami sme pripravili komplexný transformačný plán vrátane digitalizácie služieb, modernizácie infraštruktúry logistickej siete a zvýšenia kapacity v balíkovom segmente, reorganizácie a zefektívnenia doručovania zásielok a ďalšie opatrenia, ktoré v budúcnosti donesú vyššiu kvalitu služieb našim klientom. Jeho súčasťou je, žiaľ, aj zníženie počtu pracovných miest," skonštatoval predseda predstavenstva Slovenskej pošty Martin Ľupták.

Pri ostatných pracovných miestach dôjde k zmene týždenného pracovného času alebo k zmene pracovného zaradenia zamestnancov. Zamestnancom, ktorých sa dotkne zmena organizačnej štruktúry, no nedochádza k zrušeniu ich pracovného miesta, ale k zvýšeniu pracovného času, bude zvýšená základná mzda. "Celá reforma fungovania poštových služieb na Slovensku má niekoľko krokov, toto je iba prvý z nich. V priebehu niekoľkých týždňov budeme informovať o celej komplexnej reforme," priblížil Ľupták.

 

Slovenská pošta bude dotknutým zamestnancom ponúkať inú vhodnú prácu a ostatné voľné pracovné miesta budú určené predovšetkým uvoľňovaným zamestnancom. Každý zamestnanec, ktorý sa rozhodne neprijať ponuku inej práce, dostane odstupné v súlade so Zákonníkom práce a kolektívnou zmluvou, a to podľa počtu odpracovaných rokov. Pošta predpokladá, že na odstupnom vyplatí 3,5 milióna eur. Optimalizačný proces podporuje aj hlavný akcionár Slovenskej pošty Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. "Súčasný stav na pošte je dlhodobo neudržateľný. Biznis model v oblasti poštových služieb sa za posledné roky radikálne zmenil. Aj na Slovensku sa konečne potrebujeme posunúť tak, aby ľudia nechodili na poštu za trest, ale aby sme im uľahčili prístup k poštovým službám a priniesli väčší komfort," poznamenal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci