Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2021 14:18 | Správy | Domáce správy

Ficovi leží v žalúdku Transparency International Slovensko: Oficiálna sťažnosť

Predseda strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico odoslal do medzinárodnej centrály Transparency International (TI) v Berlíne list, ktorý obsahuje oficiálnu sťažnosť na činnosť slovenskej pobočky TI.

Podľa Fica sa totiž spreneverila hodnotám boja proti korupcii a netransparentnosti a vystupuje ako PR agentúra vlády SR. Dodáva, že Transparency International Slovensko (TIS) verejne podporila a odsúhlasila netransparentný nákup desiatich miliónov kusov antigénových testov z októbra 2020 a ďalší nákup 2,6 milióna kusov z decembra 2020. Informovala o tom Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

Vláda podľa Fica nákup z októbra 2020 realizovala v neštandardnom tendri prostredníctvom malej firmy Eurolab Lambda, ktorá neponúkla ani najnižšiu cenu a ktorá mala byť vylúčená zo súťaže, pretože mala nedoplatky v sociálnom poistení. Tvrdí, že spoločnosť má prepojenie na predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) a podpredsedu vlády Richarda Sulíka (SaS). „Slovenská pobočka TI tieto vážne osobné prepojenia úmyselne odignorovala a verejne na ne reagovala útokom proti opozičným predstaviteľom v blogu pod názvom Kupovali štátne rezervy rýchlotesty ´na Kičuru?´. Je nevídané, aby v politickej diskusii o vážnej téme mimovládna organizácia tohto rangu odmietla oprávnenú kritiku na vládu SR a pristúpila k politickému útoku na predstaviteľa opozície,” uviedol predseda Smeru-SD.

Podľa Fica je mimoriadne vážny aj druhý nákup 2,6 milióna testov z decembra 2020. „A slovenská pobočka TI opäť tento priamy, netransparentný a sprostredkovaný nákup otvorene verejne podporuje,” uviedol s tým, že predstaviteľov opozície vyrušuje skutočnosť, že citovaný verejný blog na podporu týchto nákupov a otvorený útok proti opozícii „vznikol vďaka finančnej podpore Open Society Initiative for Europe (George Soros), čo autori blogu Lukáš Zajac, Michal Piško a Gabriel Šípoš priamo potvrdzujú v texte blogu”.

 

Šéf Smeru-SD v liste tvrdí, že TIS verejne kritizovala tie slovenské médiá, ktorá podávali o tragédii bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského iný obraz, ako si želala a šírila vláda. „Nie je mi známe, že by hodnotenie práce médií a útok proti ním v prospech vlády patrilo do náplne práce TI,” zdôraznil. V závere listu sa ohradil proti praktikám slovenskej pobočky a predsedníčku TI požiadal o nápravu „tohto neprijateľného stavu”.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní