Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2021 21:28 | Správy | Zahraničné správy

Ukrajinci z dezinformačnej kampane proti Bidenovi majú po chlebe: USA zaviedli voči nim sankcie

Ministerstvo financií USA v pondelok uvalilo sankcie na štyroch Ukrajincov, ktorí pomáhali právnikovi prezidenta Donalda Trumpa, Rudymu Giulianimu, v jeho snahách očierniť počas predvolebnej kampane protikandidáta Demokratickej strany Joea Bidena.

Informovala o tom agentúra AFP. Sankcie sa týkajú troch bývalých predstaviteľov ukrajinskej vlády: Kosťantyna Kulyka, Oleksandra Onyščenko, Andrija Teliženka a poslanca súčasného ukrajinského parlamentu Oleksandra Dubynského. Títo štyria muži boli súčasťou siete zosnovanej "ruským agentom", prorusky orientovaným ukrajinským poslancom Andrijom Derkačom v snahe mariť Bidenovu predvolebnú kampaň. Táto štvorica koncom roku 2019 bola v kontakte alebo sa osobne stretla s Giulianim, ktorý sa vtedy snažil zozbierať dôkazy o tom, že medzičasom za prezidenta USA zvolený Biden a jeho syn Hunter boli údajne na Ukrajine zaplatený do korupčnej kauzy.

Na "čiernu listinu" amerického ministerstva financií boli okrem spomínanej štvorice zaradení aj ľudia, ktorí pracovali v Derkačovom tíme: Petro Žuraveľ, Dmytro Kovaľčuk a Anton Symonenko. Sankcie boli uvalené aj na mediálne spoločnosti NabuLeaks, Era-Media TOV, Only News a Skeptik TOV, ktoré boli použité na šírenie dezinformácií. "Ruské dezinformačné kampane proti americkým občanom sú hrozbou pre našu demokraciu," uviedol v tejto súvislosti minister financií USA Stephen Mnuchin.

Americká vláda v septembri roku 2020 uvalila na Derkača sankcie. Na vysvetlenie uviedla, že Derkač údajne pomáhal Giulianimu hľadať kompromitujúce materiály na Trumpovho vyzývateľa v prezidentských voľbách Bidena a jeho syna Huntera. V stanovisku ministerstva financií zo septembra sa uvádzalo, že Derkač, ktorý sa za posledné roky niekoľkokrát stretol s Giulianim v snahe skompromitovať Bidena, bol viac ako desaťročie aktívnym ruským vplyvovým agentom". Podľa stanoviska ministerstva financií USA zo septembra bol Derkač v úzkom spojení s ruskými spravodajskými službami a zapojil sa do pokusu o narušenie prezidentských volieb v USA, ktoré sa konali vlani 3. novembra.

 

Derkačovo meno sa spomínalo vlani v lete, keď zverejnil záznamy údajných telefonických rozhovorov medzi ukrajinským exprezidentom Petrom Porošenkom, vtedy bývalým viceprezidentom USA Bidenom a exministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym. Na záznamoch zaznievajú hlasy podobné hlasom týchto troch politikov. Jeden z rozhovorov sa týka plynárenskej firmy Burisma, v ktorej vedení svojho času pôsobil Bidenov syn Hunter. Kvôli firme Burisma vypukol škandál aj v roku 2019, ked bol dosluhujúci šéf Bieleho domu Donald Trump obvinený, že vyvíjal nátlak na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, aby poskytol USA kompromitujúce materiály o Bidenovom synovi a o jeho úlohe v Burisme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka