Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Detský lekár Miroslav je na Slovensku raritou: Zistíte, čo robí po večeroch, nezmôžete sa na slovo

Krásny počin i záľuba! Detský lekár Miroslav Kupec (61) sa aj vo voľnom čase stará o zdravie svojich malých pacientov. No nielen ich, pretože v okolí jeho chalupy v Kremnej pri Starej Ľubovni vlastní dva malé vleky. Tie teraz síce nemôžu fungovať, no sprístupnil deťom a ich rodičom malý kopček na svojom pozemku, aby sa tam aspoň na sánkach a boboch dosýtosti vyšantili na čerstvom vzduchu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Nejde pritom o žiadne lyžiarske stredisko, ale o dobrovoľnú aktivitu tohto pediatra, ktorý v Kremnej, malej obci blízko okresného mesta, trávi všetok svoj voľný čas a najmä víkendy. Teraz z dôvodu pandémie upravil malý kopček pri svojej chalupe, aby sa deti mohli aspoň sánkovať, keďže jeho dva malé vleky musia stáť. O zasnežovanie sa tento šľachetný lekár poctivo stará najmä v noci.

Chodia z celého okresu

„Malým pacientom sa venujem už 35 rokov a už dlhšie mám súkromnú ambulanciu v Plavnici. Deťom sa však venujem aj po svojej šichte. Možno mám aj väčšiu radosť, keď vidím, že sa im na kopčeku dobre vodí a tešia sa,“ vraví tento dobrovoľný vlekár, no v prvom rade dobroprajný lekár. Keďže pri chalupe má aj ovečky a psíka, do Kremnej chodieva pravidelne a cíti sa tu lepšie ako doma v Starej Ľubovni. „Keďže pochádzam spod Nízkych Tatier, odmalička som vyrastal pri snehu a už od piatich rokov som bol na lyžiach. Zimu mám rád, prirástla mi k srdcu, hoci posledné roky sú na sneh chudobnejšie,“ povzdychol si M. Kupec. „Tento kopček pri chalupe má 150 metrov a chodievajú sa sem lyžovať a sánkovať deti z celého okresu. Miestnych je málo, lebo samotná Kremná je maličká. A medzi šantiacimi sa nájdu aj moji malí pacienti,“ usmieva sa pán doktor, ktorý dopraje všetkým deťom, aby sa na čerstvom vzduchu doslova vyšantili a boli zdravšie.

Všetko si platí sám

Kopček doktora Kupca je voľne prístupný verejnosti už tri roky aj so spomínanými dvoma vlekmi a vstupné do kasičky je dobrovoľné. Má aj tyč na zasnežovanie a štvorkolku s radlicou využíva ako malý ratrak. „Sledujem počasie, kedy mrzne, čo v posledných dňoch až tak často nebolo. Pri mínus dva sa mi na svahu nekopí sneh, ale skôr len kaša... Z oblohy toho snehu veľa zatiaľ nepadlo, preto vstávam aj v noci, aby som pustil zasnežovanie,“ priznal tento priaznivec zimných športov.

„V noci z piatka na sobotu mrzlo, ráno bolo mínus sedem, takže sa dalo zasnežovať. V pracovné dni teda najprv ordinujem a večer zasnežujem. O jednej si idem ľahnúť a o štvrť na päť vstávam, aby som pustil vodu a potom sa cez okienko kochám, ako si deti užívajú voľno. Je to môj koníček, všetko je to z mojej výplaty. Vleky sú, samozrejme, certifikované a po revíznej prehliadke, ale nemám firmu a nevyberám vstupné. Je to na každom, ako sa rozhodne. Hlavne, aby sme všetci boli zdraví,“ dodal M. Kupec.

Spokojní rodičia

Zasnežený svah v Kremnej si v sobotu dopoludnia veselo užívali deti i dospelí. Bol medzi nimi aj Radovan Sekelský (36), ktorý ťahal na boboch dcérku Anetku (2): „Sme radi, že v tejto dobe môžeme aspoň na chvíľu vypadnúť von a sánkovať sa.“ Otecko Elisy (1) Martin (42) prišiel na kopček zo Starej Ľubovne aj so synom Markusom (9) a pána doktora Kupca dobre pozná. „Chodievam do Kremnej za švagrovcami a podporujeme takéto dobrovoľnícke aktivity. Fandím doktorovi Kupcovi! Zaslúži si veľké poďakovanie za to, čo všetko robí pre deti z okolia,“ povedal za všetkých rodičov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?