Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2021 11:08 | Správy | Peniaze

Otvorenosť ekonomiky SR je našou Achillovou pätou: Výrazný prepad za minulý rok

Slovensko je malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika, v rámci EÚ štvrtá najotvorenejšia. V roku 2019 export a import tvorili dovedna 185 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

V dobrých časoch je otvorenosť našou výhodou, v tých horších sa stáva "Achillovou pätou" ekonomiky, upozornila analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Zdôraznila, že vývoj slovenského hospodárstva veľmi závisí od zahraničného obchodu, teda od záujmu zahraničných obchodných partnerov o naše produkty. Napriek tomu, že vývoz zo Slovenska za šesť mesiacov jún až november tešil rastu, má za sebou aj výraznejšie prepady, najmä počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Export bol medziročne slabší už v úvode roka. Prepuknutie pandémie a súvisiace opatrenia nielen u nás, ale aj vo svete, spôsobili za marec až máj 2020 medziročný pokles vývozu v priemere o tretinu.

Rast, ktorý nasledoval v nasledujúcich mesiacoch, je podľa Sadovskej dobrou správou, avšak straty vývozcov z prvej vlny pandémie ešte nedokázal dobehnúť. Za prvých 11 mesiacov minulého roka tak bol medziročne nižší o takmer 8 %.

 

Ako upozornil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, vývozy strojov a áut ostávajú hlavným ťahúňom slovenského zahraničného obchodu. Ich novembrové spomalenie aspoň čiastočne kompenzovali ostatné zložky exportov, ktorých medziročný pokles sa zmiernil z -10,1 % na -3,3 % a bol tak najmiernejší od októbra predchádzajúceho roka.

"Druhá vlna pandémie v Európe by aj napriek tomu, že zatiaľ nepozorujeme masívne uzatváranie hraníc a európskych ekonomík, ako tomu bolo na jar, mala predsa len brzdiť zotavovanie priemyslu a ovplyvniť tak aj čísla zahraničného obchodu, najmä obratu v zahraničnom obchode. Očakávame, že na prelome rokov by sa mohli vývozy vrátiť k miernemu medziročnému poklesu - ani zďaleka však už nie až tak výraznému ako na jar," priblížil analytik.

Prebytky zahraničného obchodu by sa tak podľa Koršňáka mohli na prelome rokov opäť mierne zúžiť. Po upokojení aktuálnej druhej vlny pandémie by sa však mohli opäť začať rozširovať. "Kľúčový pre vývoj slovenského zahraničného obchodu bude najmä vývoj na trhu nových áut v Európe, teda ako významne druhá vlna pandémie zníži dopyt po nových autách v Európe," dodal.

Podľa prieskumu ČSOB medzi slovenskými firmami, výraznejší pokles dopytu zo zahraničia vplyvom pandémie zaznamenala zhruba každá siedma firma na Slovensku. Ako ďalej informovala hovorkyňa banky Anna Jamborová, ak by sa výber zúžil iba na tie firmy, ktoré so zahraničím pravidelne obchodujú, pokles dopytu sa dotkol dvoch pätín z nich. Ďalších 30 % muselo spoluprácu s niektorými trhmi úplne ukončiť.

"Ide o očakávaný vývoj, nakoľko negatívne ekonomické dopady pandémie nemajú lokálny charakter, ale prejavujú sa na všetkých trhoch bez výnimky. Samozrejme, výraznejšie sa to dotklo väčších firiem, nakoľko medzi nimi je podiel obchodujúcich so zahraničím vyšší. V prípade firiem s ročným obratom nad 200.000 eur hovorí o poklese dopytu v priemere takmer každý druhý oslovený podnikateľ (45 %)," priblížil riaditeľ divízie riešení pre korporátnych klientov banky Koloman Buzgó.

Na druhej strane sa podľa neho kríza neraz ukazuje aj ako príležitosť. To potvrdilo 18 % oslovených firiem, ktorým sa počas pandémie podarilo uspieť na nových trhoch alebo dokonca zaznamenali nárast dopytu zo zahraničia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?