Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2021 12:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Odvolajú Trumpa po besnení v Kapitole?! Znepokojujúce slová politológa

Mala to byť formalita, v rámci ktorej Kongres oficiálne vyhlási meno nového prezidenta USA.

Stala sa z toho fraška, ktorú civilizovaný svet už dávno nevidel. Úradujúca hlava štátu Donald Trump (74) len 14 dní pred inauguráciou nového prezidenta Joea Bidena (78) rozpútala peklo. Pred Kapitolom, kde zasadali senátori a kongresmani štátov, zvolal veľkú demonštráciu na svoju podporu, keďže už mesiace bez dôkazov vyhlasuje, že voľby mu ukradli. Protest sa skončil krvavo.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Bezohľadná, sebecká a nezákonná snaha o prevzatie moci. Tak opisovali médiá aj zvolení zastupitelia z oboch strán scény, ktoré sa odohrávali v stredu večer v americkom kongrese. Všetko sa to začalo v momente, keď kongresmani a senátori formálne otvárali hlasy jednotlivých amerických štátov a priraďovali k nim voliteľov. Podľa tohto systému jasne vyhral Joe Biden, ktorý získal 306 hlasov, zatiaľ čo Trump len 232. Okrem iného Biden dostal o 7 miliónov hlasov viac v celkovom počte voličov.

Očakávané oficiálne vyústenie volieb však vystriedal chaos, ktorý označili za bezprecedentný v moderných amerických dejinách. Niekoľko týždňov totiž Trump zvolával svojich priaznivcov na veľkú demonštráciu pred Kapitolom, na ktorej sám vystúpil. Aj priamo tam zopakoval svoje tvrdenia o tom, že voľby mu ukradli a jednoznačne zvíťazil on sám. Následne vyzval svojich fanúšikov na pochod ku Kapitolu. „Nikdy neuznám svoju porážku,“ povedal.

 

Vyhrotená atmosféra, ktorú burcoval prezident, vyvrcholila tým, že stovky priaznivcov vystúpili na schody slávnej budovy a následne rozbili okná a vtrhli do nej. Ochranka nariadila členom Kongresu nasadiť si plynové masky, lebo použila slzný plyn, senátorov aj kongresmanov ukryli a odviedli z budovy. Protestujúci sa dostali do kancelárie predsedníčky Snemovne Nancy Pelosi a ničili aj vybavenie novinárov. Polícia potvrdila, že jedna civilistka bola v sídle Kongresu postrelená do hrude a zomrela. Viceprezident povolal Národnú gardu, ktorá demonštrantov pomaly vyhnala.

Dianie odsúdili čelní predstavitelia demokratov aj republikánov. Biden situáciu označil za bezprecedentný útok na americkú demokraciu. Trump vo videu povedal, aby išli domov. „Milujeme vás,“ odkázal fanúšikom, ktorí vtrhli do Kapitolu. Twitter, Facebook aj Instragram amerického prezidenta následne dočasne zablokovali, lebo opakoval klamstvá o ukradnutých voľbách. Tie prešetrovali vo viac ako 60 súdnych sporoch a nič nedokázali.

Po násilnostiach, ktoré vypukli v Amerike, sa začali ozývať aj Trumpovi vlastní republikáni. Viacerí z jeho tímu na protest odstúpili. Republikánsky šéf v Senáte Mitch McConnell, ktorý bol privŕžencom Trumpa pred násilnosťami, povedal, že „prísúdenie volieb Trumpovi by navždy poškodilo americkú republiku“.

Demokrati chcú, aby Trump skončil skôr ako 20. januára, keď má byť inaugurovaný Biden. Spomína sa tiež, že využijú dodatok 25, ktorý hovorí o tom, že ak je prezident nespôsobilý vykonávať svoju funkciu, môže ho odvolať vláda a senátori aj kongresmani. „Je to niečo, na čo by sme sa mali pozrieť,“ povedal republikánsky senátor Adam Kinzinger.

Otvoriť galériu
Infografika
Zdroj: anc

Ako by mu mohli zobrať moc

- ak by využili dodatok 25, tak vládny kabinet v spolupráci s viceprezidentom by mohli rozhodnúť, že prezident nie je schopný vykonávať svoju funkciu

- štyri dni by tak prezidentské právomoci prešli na viceprezidenta

- väčšina z 15 členov vlády by sa za ten čas musela zhodnúť, že to tak je

- o odňatí právomocí následne rozhoduje Snemovňa aj senát dvojtretinovou väčšinou do 21 dní

- ak by tak spravili, tak Trump zostane formálne v úrade, no nebude mať právomoci

- kongres by Trumpovi mohol aj zakázať opätovne kandidovať

 

Politológ Mesežnikov: Je zázrak, že USA prežili štyri roky relatívne v pokoji

Otvoriť galériu

Čo si myslíte o násilnom vniknutí do Kapitolu?

- Myslím si, že sa potvrdilo, že americkým prezidentom nebola osoba, ktorá bola spôsobilá na výkon tejto funkcie. Symbolicky sa to končí tým, že uvažujú o jeho zosadení rozhodnutím vlády, alebo bude dokonca impeachment. Ten je však zložitejší, pretože to zahŕňa rokovania, prípravu obžaloby a potom hlasovania obidvoch komôr. S tým, že v Senáte by to malo byť najmenej 67 senátorov.

 

Prečo to polícia nechala zájsť až tak ďaleko? Keď boli protesty hnutia Black Lives Matter, pred Kapitolom stáli desiatky ťažkoodencov.

- Toto je otáznik, na ktorý bude musieť odpovedať americký bezpečnostný systém. Na prvý pohľad ale možno povedať, že asi málokto čakal, že môže dôjsť k niečomu takémuto priamo v zákonodarnom zbore. Jedna vec je rozpustiť manifestácie, ktoré nie sú násilné, a druhá je, keď dôjde k násilnému preniknutiu do Kongresu. S takýmto rozsahom asi nepočítali.

 

Ako hodnotíte Trumpove vyjadrenia, že voľby boli ukradnuté a on je víťaz napriek 60 prehratým súdnym sporom?

- To svedčí okrem iného o tom, aké má mentálne spôsobilosti. Od začiatku bolo jasné, že je to iný prezident ako všetci ostatní. Je v podstate zázrak, že 4 roky Amerika takto prežila. A to vďaka tým, ktorí mu boli nablízku, a nejako ho usmerňovali. Nedávali mu veľa príležitostí, aby zasahoval do záležitostí, v ktorých nie je kompetentný. On bol dobrý najmä v manipulácii svojimi priaznivcami. V tom sa mu vo svete asi nikto nevyrovná.

 

Aký to dáva signál iným krajinám?

- Amerika vyslala signál, že demokracia je veľmi zraniteľná. My si myslíme, že demokracia je raz a navždy daná, ale to vôbec nie je tak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, len, ČTK, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!